Deze vertaling zou achterhaald kunnen zijn ten opzichte van originele tekst. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

Bevrijd uw Android

Bevrijd uw apparaat!

Bevrijde Android-robot

Hoewel Android grotendeels Vrije Software is, zijn de apparaten gewoonlijk voorzien van propriëtaire software en diensten die voorkomen dat mensen ze gebruiken op een onafhankelijke en autonome manier. Bevrijd uw Android-apparaat: leer hoe u opnieuw controle over uw data kunt verkrijgen met een vrij besturingssysteem en vrije apps!

Vrije Software apps

Voor beginners is het het gemakkelijkst om de beginnen met het bevrijden van mobiele apps. We introduceren specifieke Vrije Software app winkels en presenteren enkele apps voor de meest voorkomende gebruikssituaties, bijvoorbeeld korte berichten, navigatie of spelletjes.

Vrije Software besturingssystemen

De meeste besturingssystemen op telefoons die u kunt kopen zijn niet vrij. Zij bevatten vooraf geïnstalleerde propriëtaire software die uw vrijheden beperken en uw privacy schade toe brengen. Geavanceerde gebruikers zouden daarom een besturingssysteem op hun mobiele telefoon moeten installeren dat zo vrij als mogelijk is.

De apps

Voor de meeste mensen is de Google Play Store de enige of belangrijkste bron voor hun apps. Er wordt niet verteld of een app Vrije Software is en u komt de licentie evenmin te weten. Helaas zijn de meeste apps op deze en andere markten propriëtair. Zelfs als u een Vrije Software app installeert is er geen reden om het gedownloade bestand te vertrouwen. Verder vereist het gebruik van Google Market een Google account en dat is op zichzelf propriëtaire software. Het wordt aanbevolen om deze markt in het geheel niet te gebruiken.

F-Droid

F-Droid

Het F-Droid initiatief is gestart om de treurige situatie rond apps in de Android-wereld te veranderen. Het is een pakketbron van gemakkelijk te installeren Vrije Software apps voor het Android-platform. Er is een Android cliënt app waarmee u gemakkelijk kunt browsen naar de Vrije Software-applicaties, ze op uw apparaat kunt installeren en de updates kunt bijhouden. Apps die beschikbaar zijn op F-Droid bevatten geen verborgen kosten, zijn veilig voor kinderen en zijn transparant over mogelijke ongewenste functies.

De F-Droid pakketbron bevat details over verschillende versies van iedere app. U kunt ook gemakkelijk uw eigen pakketbronnen maken of toevoegen. Maar omdat dit initiatief erg actief is, zich ontwikkelt op een decentrale manier en open staat voor samenwerking, is het creëren van eigen pakketbronnen niet echt noodzakelijk. Het doel is om alle nuttige Vrije Software Android apps te bevatten en de updates bij te houden.

We verzamelden enige informatie over hoe u kunt helpen met F-Droid.

Geselecteerde apps voor veelvoorkomende gebruikssituaties

We leven op dit moment gelukkig in een wereld waar we kunnen kiezen tussen verschillende Vrije Software apps voor bijna iedere gebruikssituatie. Deze sectie presenteert een kleine selectie van apps die passend zijn voor beginners. Zo'n lijst kan op geen enkele manier perfect zijn voor iedere individuele situatie. We bevelen u aan om te kijken naar de complete F-Droid pakketbron of aanbevelingen voor apps door PRISM Break, Me and My Shadow, of Security in a Box.

Webbrowsen

In F-Droid kunt u verschillende webbrowsers vinden voor een verschillend publiek. Waarschijnlijk is de bekendste Mozilla's Firefox Mobile die beschikbaar is via FFUpdater of onder het GNU merk IceCatMobile. Gebruikers die een voorkeur hebben voor lichtgewichte en privacy-bewuste apps zouden ook Firefox Klar (ook bekend als Firefox Focus) kunnen willen proberen.

E-mail

K-9 Mail stelt haar gebruikers in staat om meerdere e-mail accounts toe te voegen en biedt een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Het steunt ook integratie met encryptie apps zoals OpenKeychain en kan met GnuPG versleutelde berichten lezen.

Directe berichten

De situatie van Vrije Software apps voor directe berichten is ingewikkeld. Hoewel er 100% Vrije Software-oplossingen zijn zoals Conversations en Zom (voor XMPP/Jabber; iOS users kunnen ChatSecure gebruiken), Delta Chat (met gebruik van e-mail) of Riot.im (met gebruik van Matrix), zullen zij waarschijnlijk niet veel in gebruik zijn door uw vrienden omdat de gebruikersaantallen relatief klein zijn. Andere apps zijn geheel of grotendeels Vrije Software maar bevatten ongewenste eigenschappen zoals afhankelijkheden van onvrije servers en bibliotheken of het ontbreken van server federation, bijvoorbeeld Signal of Wire. Er zijn verschillende initiatieven om directe berichten zo vrij, veilig, gedecentraliseerd en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en we hopen dat we in de toekomst in staat zijn om met duidelijkere aanbevelingen te komen.

Multimedia

Er bestaat een overvloed aan Vrije Software die als doel hebben om u te laten genieten van audio en video op uw mobiele telefoon. Opmerkelijke apps zijn NewPipe als lichtgewicht interface met extra eigenschappen voor YouTube, de VLC Player voor video's en RadioDroid voor het luisteren naar duizenden radiostations.

Buiten

Als u op reis bent kan uw mobiele telefoon u helpen. Transportr kent publieke transportnetwerken van landen en steden over de hele wereld. OsmAnd bied gedetailleerde offline en online kaarten van uw huidige locatie en bevat ook navigatie voor het rijden met uw fiets of auto.

Spellen

F-Droid bevat verschillende mobiele spellen voor vrijwel iedere smaak. Puzzelaars kunnen genieten van 2048 en block sandbox fans kunnen Minetest alleen of met meerdere spelers spelen. Voor fans van 1010! is er 1010! Klooni.

Het besturingssysteem

Een besturingssysteem is een verzameling software die u in staat stellen om de telefoon te gebruiken en er apps op te draaien. Hoewel Android grotendeels vrij is bevatten veel telefoons propriëtaire onderdelen en add-ons. Sommige telefoons hebben ook een gesloten boot loader die voorkomt dat u kunt booten en er andere besturingssystemen op kunt installeren. Als u een Android-telefoon wilt kopen, verzeker u zichzelf er dan van dat de boot loader ook kan worden geopend.

Op sommige apparaten kan deze alleen worden geopend met slimme hacks en de fabrikanten ervan kiezen er meestal voor om de garantie te laten vervallen als u de boot loader van het apparaat opent. Maar volgens de Europese richtlijn 1999/44/CE is het feit op zich dat u de software op het apparaat hebt gewijzigd of veranderd niet genoeg reden om de garantie te mogen laten vervallen. Zie Carlo Piana's en Matija Šuklje's analyse voor meer informatie. Er zijn ook bedrijven die apparaten leveren met een open boot loader of u voorzien van middelen om deze te openen. Daarnaast is het een goed idee om de kijken of er vrije versies van Android zijn die het apparaat steunen.

Replicant

Replicant

Replicant is een 100% Vrije Software Android-distributie. Er worden geen onvrije drivers gebruikt. Het werkt op dit moment op een beperkt aantal apparaten.

We vragen u om Replicant te helpen om meer apparaten te steunen. U kunt code bijdragen en apparaten doneren waar het Replicant-team mee kan testen.

Telefoons met vooraf geïnstalleerde Replicant zijn beschikbaar bij Tehnoetic, waarbij een deel van de winst wordt gedoneerd aan het Replicant initiatief.

LineageOS

LineageOS

LineageOS is een versie van Android waarbij u geen Google-account nodig heeft. Hoewel het gewoonlijk vrijer zal zijn dan de standaardsoftware op uw apparaat, is vrijheid hier niet het belangrijkste doel. Hoewel LineageOS werkt op de meeste Android-apparaten maakt het gebruik van onvrije apparaten en firmware die van een apparaat worden opgehaald en worden toegevoegd aan de ROM. LineageOS is de populairste fork van het afgesloten CyanogenMod-project.

LineageOS bevat standaard geen Google Play-diensten hetgeen goed is voor uw vrijheid. Mocht u deze propriëtaire apps of bibliotheken toch willen gebruiken dan kunt u de Vrije Software-implementatie microG gebruiken.

We verzamelden informatie over hoe u kunt helpen bij het zo goed mogelijk maken van LineageOS en andere besturingssystemen en hoe u onvrije delen kunt herkennen en verwijderen.