Bevrijd uw Android!

Bevrijd uw apparaat!

Bevrijde Android-robot

Voor een bevrijd apparaat heeft u een vrij besturingssysteem en applicaties nodig. Om dit te bereiken kunt u:

Apps

Voor beginners is het het gemakkelijkst om te beginnen door uw telefoon te bevrijden van propriëtaire apps. Er zijn speciale Vrije Software app-winkels die vrije apps aanbieden voor de meest voorkomende gebruikssituaties, bijvoorbeeld berichten-uitwisseling, navigatie en spelletjes.

Besturingssystemen

De meeste besturingssystemen op telefoons die u kunt kopen zijn niet vrij. Zij bevatten voorgeïnstalleerde propriëtaire software die uw vrijheden beperken en uw privacy schaden. Geavanceerde gebruikers moeten daarom een mobiel besturingssysteem installeren dat zo vrij mogelijk is.

Apparaten

Een paar toestellen worden standaard al met Vrije Software geleverd, dus u hoeft ze niet te bevrijden. Dit is de gemakkelijkste optie voor niet-technische gebruikers.

De Apps

Voor de meeste mensen is de "Google Play Store" de enige of de belangrijkste bron voor hun toepassingen. Hij vertelt u niet eens of een app Vrije Software is of niet, laat staan de licentie. Helaas zijn de meeste apps van deze of andere markten propriëtair. Zelfs als u een Vrije Software-app installeert, is er geen reden om de gedownloade binary te vertrouwen. Het gebruik van "Google Play" vereist ook een Google-account en dat is op zichzelf propriëtaire software. Het is aan te bevelen deze markt helemaal niet te gebruiken.

F-Droid

F-Droid

Het F-Droid initiatief is gestart om verandering te brengen in de trieste situatie van de Vrije Software-apps in de Android-wereld. Het bouwt een pakketbron van gemakkelijk installeerbare Vrije Software-apps voor het Android-platform. Er is een Android cliënt-toepassing die het gemakkelijk maakt om door Vrije Software-applicaties te bladeren, ze op uw apparaat te installeren en updates bij te houden. Apps beschikbaar op F-Droid bevatten geen verborgen kosten en zijn transparant over mogelijke anti-functies.

De F-Droid pakketbron bevat details van meerdere versies van elke applicatie. U kunt ook gemakkelijk eigen pakketbronnen aanmaken en toevoegen. Maar aangezien het initiatief zeer actief is, zich gedecentraliseerd ontwikkelt en openstaat voor samenwerking, is het maken van eigen pakketbronnen niet echt nodig. Het doel is om alle nuttige Vrije Software Android-applicaties en hun updates op te nemen en bij te houden.

Wij hebben informatie verzameld over hoe u F-Droid kunt helpen.

Geselecteerde apps voor veelgebruikte gebruikersgevallen

Op dit moment leven we gelukkig in een wereld waarin we kunnen kiezen uit verschillende Vrije Software-apps voor bijna elk gebruik. Deze sectie heeft tot doel een kleine selectie van apps te presenteren die geschikt zijn voor starters. In geen geval kan zo'n lijst ooit perfect zijn voor elk individueel geval. Wij raden u ook aan om te kijken naar de volledige F-Droid pakketbron of aanbevelingen voor apps van PRISM Break, Me and My Shadow of Security in a Box.

Browsen op het web

In F-Droid vindt u vele webbrowsers voor verschillende doelgroepen. De bekendste is waarschijnlijk Mozilla's Firefox Mobile die beschikbaar is in een volledig Vrije Software-editie als Fennec. Een ander alternatief is de GNU-omkatting van Firefox: IceCatMobile. Gebruikers die de voorkeur geven aan lichtgewichte en privacy-bewuste apps kunnen ook Firefox Klar (ook bekend als bekend als Firefox Focus) proberen.

E-mail

K-9 Mail stelt zijn gebruikers in staat om meerdere e-mailaccounts toe te voegen en biedt een breed scala aan opties. Het ondersteunt ook integratie met encryptie-apps zoals OpenKeychain en is in staat om met GnuPG versleutelde berichten te lezen.

Directe berichten

De situatie van Vrije Software-apps voor directe berichten is ingewikkeld. Hoewel er 100% Vrije Software-oplossingen zijn zoals Conversations en Zom (voor XMPP/Jabber; iOS-gebruikers kunnen ChatSecure gebruiken), Delta Chat (met behulp van e-mail) en Element (met Matrix) gebruiken. Ze zullen waarschijnlijk niet erg wijdverbreid zijn onder uw vrienden omdat hun gebruikersbasis betrekkelijk klein is. Andere apps zijn geheel of meestal Vrije Software, maar hebben andere anti-functies zoals afhankelijkheden van niet-vrije servers en bibliotheken, of geen serverfederatie, zoals bijvoorbeeld Signal en Wire. Er zijn verschillende initiatieven om directe berichten zo vrij, veilig, gedecentraliseerd en gebruikersvriendelijk mogelijk te maken en wij hopen in de toekomst duidelijkere aanbevelingen te kunnen geven.

Multimedia

Heel wat vrije software-apps hebben tot doel u op uw mobiele telefoon te laten genieten van audio en video. Bekende apps zijn NewPipe als een lichtgewicht interface voor YouTube die enkele unieke functies toevoegt, de VLC Player voor video's en RadioDroid om naar duizenden radiozenders te luisteren. Podcast-luisteraars zouden AntennaPod leuk kunnen vinden.

Buiten

Wanneer u op reis bent, kan uw mobiele telefoon een hulpje voor u zijn u zijn. Transportr kent de openbare vervoersnetwerken van landen en steden over de hele wereld. OsmAnd levert gedetailleerde offline en online kaarten van waar u ook op dit moment bent en bevat ook navigatie wanneer u op de fiets of in de auto rijdt.

Spellen

F-Droid bevat verschillende mobiele spellen voor bijna elke smaak. Zo kunnen puzzelaars genieten van 2048 terwijl liefhebbers van blokkenzandbakken Minetest zowel alleen als samen kunnen spelen. Voor fans van 1010! is er 1010! Klooni.

De besturingssystemen

Een besturingssysteem is een verzameling software waarmee u uw uw telefoon kunt gebruiken en er andere toepassingen op kan draaien. Hoewel Android meestal vrij is worden er veel telefoons geleverd met propriëtaire componenten en add-ons. Sommige telefoons hebben ook een vergrendelde bootloader waardoor u geen andere besturingssystemen kunt opstarten en installeren. Als u een Android-telefoon wilt kopen, zorg er dan voor dat de bootloader ontgrendeld kan worden.

Op sommige toestellen kan hij alleen ontgrendeld worden met slimme hacks en hun fabrikanten hebben de neiging om uw garantie ongeldig te verklaren wanneer u de bootloader van hun toestel ontgrendelt. Maar gezien de Europese Richtlijn 1999/44/EG is alleen het feit dat u de software van uw toestel gewijzigd of veranderd hebt niet voldoende reden om uw wettelijke garantie te laten vervallen. Zie voor meer informatie de analyse van Carlo Piana en Matija Šuklje.

Er zijn ook bedrijven die hun toestellen met een ontgrendelde bootloader leveren of u de middelen verschaffen om hem te ontgrendelen. Deze telefoons verdienen de voorkeur wegens de gemakkelijke installatie en het gebruiksgemak.

Replicant

Replicant Logo

Replicant "is een Vrije Software mobiel besturingssysteem dat de nadruk legt op vrijheid en privacy/veiligheid" en 100% Vrije Software is. Aangezien het geen niet-vrije stuurprogramma's gebruikt werkt het momenteel op een beperkt aantal apparaten. Lijst van ondersteunde Replicant-apparaten.

LineageOS

LineageOS Logo

LineageOS is een zeer populaire aangepaste ROM die op een enorm aantal verschillende apparaten werkt. Dat komt omdat het eigen stuurprogramma's en firmware gebruikt. Ook al is het meestal vrijer dan de standaard software waarmee uw Android-toestel geleverd wordt, is vrijheid niet zijn hoofddoel. U hebt geen Google-account nodig om LineageOS te gebruiken en het bevat ook geen "Google Play"-diensten. LineageOS werkt vrij goed met de Vrije Software implementatie microG.Lijst van ondersteunde LineageOS-apparaten

GrapheneOS

GrapheneOS

GrapheneOS "is een op privacy en veiligheid gericht mobiel besturingssysteem dat compatibel is met Android-apps, ontwikkeld als een open bron-project zonder winstoogmerk. Het is gericht op het onderzoek naar en de ontwikkeling van privacy- en beveiligingstechnologie, waaronder substantiële verbeteringen aan sandboxing, misbruikbeperkingen en het toestemmingsmodel." Graphene OS ondersteunt momenteel alleen Pixel-telefoons. GrapheneOS biedt geen ondersteuning voor microG. Lijst van ondersteunde GrapheneOS-apparaten.

CalyxOS

calyx-logo

CalyxOS beschrijft zichzelf als "Privacy door Ontwerp". Het is echter niet zo beperkend als GrapheneOS en staat de gebruiker optioneel toe om microG te installeren. CalyxOS werkt alleen op toestellen met een geverifieerde boot, wat betekent dat de boot-loader vergrendeld is en niet gemanipuleerd kan worden. CalyxOS biedt ook de mogelijkheid om terug te gaan naar uw standaard Android, als u in de toekomst van gedachten verandert. Waarschijnlijk zult u dat niet doen, maar het is goed om te weten dat het kan. Lijst van ondersteunde CalyxOS-apparaten.

/e/ OS

e-logo

/e/ is "is een compleet, volledig "ont-Google-d", mobiel ecosysteem". Het idee is om een intern systeem met privacy voor uw 'slimme' telefoon te vormen, waarbij geen Google-apps of Google-diensten toegang hebben tot uw persoonlijke data. Google-diensten zijn volledig verwijderd en vervangen door microG. U kunt een account instellen voor geavanceerde back-upfuncties. Het ondersteunt wel een groot aantal apparaten en het is ook mogelijk om slimme telefoons met /e/ voorgeïnstalleerd te kopen. Lijst van ondersteunde /e/ apparaten

Andere alternatieven uit de fabriek

Ook al is deze pagina gericht op het bevrijden van uw huidige Android-telefoon: als u een nieuw apparaat wilt kopen, moet u ook weten dat er ook vrije apparaten uit de fabriek op de markt zijn, die al vrij worden verkocht en waar u na aankoop niets meer aan hoeft te doen.

Nitrophone

De Nitrophone is een Android-telefoon die al met Vrije Software geleverd wordt. Het is een Pixel4a waarop GrapheneOS geïnstalleerd is, dus u hoeft er niets aan te doen als u hem eenmaal gekocht hebt.

Linux-telefoons

Linux-telefoons kunnen op een dag een derde optie worden naast iOS en Android. Vandaag zijn ze echter nog volop in ontwikkeling, dus worden ze nog als in bèta beschouwd en zijn ze misschien nog niet de meest geschikte optie voor standaardgebruikers. Voor degenen die graag vooraan staan hebben we momenteel de Purism Librem 5 en de Pine 64 Pinephone. De Librem 5 wordt momenteel geleverd met PureOS en de Pinephone met Manjaro, hoewel meerdere andere distributies ondersteund worden.

Op een Linux-telefoon kunt u veel Linux-distributies installeren en dezelfde software kunt u op elke Linux-pc installeren. Bovendien is het installeren van Android-apps op Linux-telefoons ook mogelijk dankzij emulators als Anbox en de nieuwere en efficiëntere Waydroid.

Citaten

  1. Dit citaat is afkomstig van de Replicant-webpagina.
  2. Dit citaat is afkomstig van de Graphene OS-webpagina.
  3. Dit citaat is afkomstig van de /e/OS-webpagina.