Bevrijd uw Android!

Bevrijde Android-robot

Android is een grotendeels vrij besturingssysteem dat vooral ontwikkeld wordt door Google. Helaas zijn de drivers voor de meeste apparaten en de meeste toepassingen uit de "markt" niet vrij (vrij zoals in vrijheid van meningsuiting, niet vrij zoals in vrij (gratis) bier). Zij werken vaak in tegen de belangen van de gebruikers, bespioneren hen en kunnen soms zelfs niet worden verwijderd.

Deze campagne kan u helpen opnieuw controle te krijgen over uw Android-apparaat en uw data. Het verzamelt informatie over het zo vrij mogelijk draaien van een Android-systeem en probeert de inspanningen op dit gebied te coördineren.

Wilt u een mobiel apparaat dat echt van u is als u het aanschaft? Wilt u een mobiel apparaat dat u niet bespioneert en uw data niet aan grote bedrijven overhandigt? Lees dan verder!

Bevrijd uw apparaat

Leer hoe u uw apparaat kunt bevrijden en hoe u opnieuw controle over uw data kunt krijgen door over te stappen naar een vrij Android besturingssysteem met vrije ("vrij" als in "vrijheid") applicaties. Wij hebben alle benodigde informatie verzameld.

Helpen de bevrijding moeiteloos te maken

Apparaten zouden moeiteloos bevrijd moeten kunnen worden zodat iedereen van deze vrijheid kan genieten. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt helpen dit doel te bereiken, zelfs als u niet kunt programmeren.

Waarom uw mobiele apparaat vrij zou moeten zijn

Mobiele apparaten zijn kleine apparaten die we de hele tijd bij ons dragen. Ze weten onze huidige locatie en bevatten privé-foto's. We gebruiken ze om te communiceren met onze vrienden, onze familie en misschien onze geheime liefde. Ze bieden ook toegang tot internet en hebben ingebouwde camera's en microfoons. Het zijn krachtige apparaten en ze kunnen onze privacy grote schade berokkenen maar tegelijkertijd kunnen we grootse dingen met hen bereiken. Het hangt ervan af wie hen controleert.

Vrijheid en controle

De meeste mobiele apparaten worden niet gecontroleerd door de gebruikers maar door de fabrikant en het mobiele telefoonbedrijf. De software is geen Vrije Software. Zelfs Android-telefoons worden op de markt gebracht met onvrije software en propriëtaire toevoegingen die meestal tegen het belang van de gebruiker werken. Software-updates zijn slechts beschikbaar zolang de fabrikant een commercieel belang heeft in uw apparaat. De applicaties (apps) van de officiële markt zijn meestal onvrij. Het is niemand toegestaan om te bestuderen hoe zij werken en wat ze echt doen op uw telefoon. Soms werken ze niet precies zoals u wilt en soms bevatten zij zelfs malafide eigenschappen.

U heeft volledige controle als u uw apparaat bestuurt met Vrije Software. Als u niet over de vaardigheden beschikt om direct al uw vrijheid te gebruiken dan kan u profiteren van de levendige gemeenschap die het samen met u kan oplossen.

Privacy

Onze mobiele apparaten bevatten meer persoonlijke informatie dan de meeste dagboeken. Maar niet-vrije systemen, zelfs de meeste Android- telefoons, zijn ontworpen om deze data te overhandigen aan bedrijven zoals Google of Apple. De meeste gebruikers hebben niet de volledige controle over de persoonlijke data op hun apparaat. Gemakkelijke oplossingen voor synchronisatie en data-backup laten steeds meer mensen in de val lopen om al hun data op te slaan op centrale servers die gedraaid worden door een bedrijf. Deze bedrijven hebben hun basis meestal in de VS en moeten na een eenvoudig verzoek van de Amerikaanse overheid uw data overhandigen. Wie persoonlijke informatie over ons heeft is in staat om ons te manipuleren. Daarom vormen onvrije apparaten een bedreiging voor de democratie en onze samenleving.

Privacy is een van de belangrijkste redenen om Vrije Software te steunen. Propriëtaire toevoegingen zoals Carrier IQ bespioneren smartphone-gebruikers zonder dat zij het weten. Veel apps van de markt bevatten malafide eigenschappen. Zij lezen uw privé-data, zoals uw adresboek en "phone home", of zij gebruiken Google Analytics om data te sturen naar Google. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die tot nu toe zijn ontdekt. Het gebrek aan vrijheid zorgt ervoor dat onafhankelijke inspectie en geheime spionage-eigenschappen alleen bij toeval bekend worden.

De meeste smartphones vereisen voor een juist gebruik dat u vooraf verbinding maakt met een centrale server en dat u zich daar identificeert. Gebruikers moeten de server vertrouwen zonder dat zij weten welke informatie daar is opgeslagen en hoe het wordt verwerkt of verbonden is met andere data. Een telefoon met alleen Vrije Software vereist niet dat u een onbetrouwbaar bedrijf van informatie voorziet of druk op u uitoefent om dit te doen. Dit is tenminste heel erg onwaarschijnlijk, omdat de handelingen van de software duidelijk zouden zijn en de gemeenschap een alternatieve versie zou kunnen ontwikkelen. Vrije Software kan ook voorzien in het gemak van diensten met een "toegevoegde waarde" die vaak gekoppeld zijn aan zulke verbindingen. Zo houdt u de controle over uw persoonlijke data: uw agenda blijft uw eigendom. U kunt een cake hebben en eten.

Duurzaamheid

Geplande veroudering is een ernstig probleem dat zowel financiële als milieutechnische nadelen heeft. Meer over duurzaamheid van Vrije Software.

Andere verwante initiatieven

Hoewel deze campagne over Android gaat zijn er andere initiatieven die het mogelijk maken om kleine mobiele computers te gebruiken met (vooral) Vrije Software. Geen van deze initiatieven kan een machine echt in vrijheid laten draaien vanwege de drivers die nodig zijn voor mobiele hardware. Veel randapparatuur vereist onvrije drivers en firmware om te kunnen functioneren.

Op onze wiki verzamelen we andere initiatieven. Help ons alstublieft deze lijst te beheren.

Neem deel aan de gemeenschap of stel vragen

Als u vragen heeft over deze campagne of over het bevrijden van uw telefoon dan bent u uitgenodigd om een e-mail te sturen aan onze e-maillijst. Iedereen die interesse heeft in de campagne heeft zich geabonneerd en heeft interesse om kennis uit te wisselen.

Gebruik voor algemene informatie over het werk van de FSFE (dus als het niet te maken heeft met de "Bevrijd uw Android"-campagne) alstublieft de algemene pagina voor contact.

Deelnemende organisaties

digitalcourage Associação Nacional para o Software Livre