Η μετάφραση μπορεί να είναι ξεπερασμένη με πρωτότυπο κείμενο. Βοήθησέ μας να μεταφράσουμε αυτή και άλλες σελίδες στο fsfe.org, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διαβάσουν το μήνυμα μας στην μητρική τους γλώσσα.

Ελευθερώστε το Android σας!

Liberated Android Robot

Το Android είναι ένα κατά κύριο λόγο ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε κυρίως από την Google. Δυστυχώς, οι οδηγοί για τις περισσότερες των συσκευών και τις περισσότερες των εφαρμογών από την «αγορά» δεν είναι ελεύθεροι όπως στην ελευθερία. Συχνά λειτουργούν εναντίον των συμφερόντων των χρηστών, τους κατασκοπεύουν και μερικές φορές δεν είναι δυνατό ούτε να αφαιρεθούν.

Αυτή η δράση θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε τον έλεγχο της Android συσκευής σας και των δεδομένων σας. Συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία ενός συστήματος Android όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου και συντονίζει τις σχετικές προσπάθειες.

Θέλετε μια φορητή συσκευή η οποία πραγματικά να σας ανήκει όταν την αγοράσετε; Θέλετε μια φορητή συσκευή η οποία δεν σας κατασκοπεύει και δεν παραδίδει τα δεδομένα σας σε μεγάλες πολυεθνικές; Τότε συνεχίστε την ανάγνωση!

Απελευθερώστε τη συσκευή σας

Μάθετε πώς να απελευθερώσετε τη συσκευή σας και πώς να επανακτήσετε τον έλεγχο των δεδομένων σας με τη μετάβασή σας σε ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα Android με ελεύθερες (όπως στην ελευθερία) εφαρμογές. Συλλέγουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Βοηθήστε να γίνει η απελευθέρωση αβίαστα

Η απελευθέρωση των συσκευών πρέπει να γίνεται αβίαστα, ώστε όλοι να απολαμβάνουν την ελευθερία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ακόμη και αν δεν γνωρίζετε προγραμματισμό.

Γιατί η κινητή συσκευή σας χρειάζεται να είναι ελεύθερη

Οι κινητές συσκευές είναι μικροί υπολογιστές που κουβαλάμε στην τσέπη μας συνεχώς. Γνωρίζουν την τρέχουσα θέση μας και περιέχουν ιδιωτικές φωτογραφίες. Τις χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε με τους φίλους μας, την οικογένειά μας και ίσως με το μυστικό μας αίσθημα. Παρέχουν επίσης πρόσβαση στο διαδίκτυο και έχουν ενσωματωμένη κάμερα και μικρόφωνο. Τόσο ισχυρά εργαλεία, ίσως να είναι μεγάλο ρίσκο για το ιδιωτικό απόρρητο, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα με αυτές: εξαρτάται από το ποιος τις ελέγχει.

Ελευθερία και έλεγχος

Οι περισσότερες κινητές συσκευές δεν ελέγχονται από τους χρήστες τους, αλλά από τον κατασκευαστή και τον χειριστή. Το λογισμικό που εκτελείται σε αυτές δεν είναι Ελεύθερο Λογισμικό. Ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα Android διατίθενται στην αγορά με μη-ελεύθερο λογισμικό και ιδιοκτησιακά πρόσθετα τα οποία συνήθως δεν λειτουργούν προς το πλήρες συμφέρον του χρήστη. Οι ενημερώσεις λογισμικού θα γίνονται διαθέσιμες μόνο όταν ο κατασκευαστής έχει ακόμη εμπορικό ενδιαφέρον για τη συσκευή σας. Οι εφαρμογές που διαθέτει η επίσημη αγορά είναι τις περισσότερες φορές μη-ελεύθερες. Κανείς δεν επιτρέπεται να μελετήσει πώς λειτουργούν και τι στ' αλήθεια κάνουν με το κινητό σας. Μερικές φορές δεν λειτουργούν ακριβώς όπως θα θέλατε και άλλες φορές περιέχουν κακόβουλα χαρακτηριστικά.

Εκτελώντας αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό στη συσκευή σας, έχετε τον πλήρη έλεγχο. Ακόμη και αν δεν έχετε τις δεξιότητες να ασκήσετε όλη την ελευθερία σας, θα ωφεληθείτε από μια ζωντανή κοινότητα με την οποία μπορείτε να το κάνετε αυτό από κοινού.

Ιδιωτικό απόρρητο

Οι κινητές συσκευές μας περιέχουν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από τα περισσότερα προσωπικά ημερολόγια. Αλλά ιδιοκτησιακά συστήματα, ακόμη και τα περισσότερα κινητά Android, σχεδιάστηκαν για να αφήνουν τα δεδομένα αυτά στο έλεγχο εταιριών όπως των Google και Apple. Οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν πλήρη έλεγχο των προσωπικών δεδομένων στη συσκευή τους. Βολικές λύσεις για συγχρονισμό και εφεδρικά αντίγραφα δεδομένων είναι το τέχνασμα για όλο και περισσότερους ανθρώπους να αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα τους σε κεντρικούς εξυπηρετητές, η διαχείριση των οποίων ανήκει σε ορισμένους εμπορικούς οργανισμούς. Οι πολυεθνικές αυτές έχουν συνήθως την έδρα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτούν να παραδώσετε τα δεδομένα σας στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχετικό αίτημα. Οποιοσδήποτε διαθέτει τα προσωπικά δεδομένα μας, μπορεί να μας ελέγχει. Άρα μη-ελεύθερες συσκευές είναι απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας.

Η ιδιωτικότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να υποστηρίξετε το Ελεύθερο Λογισμικό. Ιδιοκτησιακά πρόσθετα όπως το Carrier IQ κατασκοπεύουν τους χρήστες των έξυπνων κινητών χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν. Πολλές εφαρμογές από την αγορά περιέχουν κακόβουλα χαρακτηριστικά. Διαβάζουν τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως το βιβλίο διευθύνσεων και την «αρχική σελίδα», ή χρησιμοποιούν τα Google Analytics για την αποστολή δεδομένων στη Google. Αυτά είναι μικρά παραδείγματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Η απουσία ελευθερίας εμποδίζει την ανεξάρτητη έρευνα και οι μυστικές λειτουργίες κατασκοπείας γίνονται μόνο γνωστές τυχαία.

Τα περισσότερα έξυπνα κινητά σάς ζητούν να συνδεθείτε και να ταυτοποιηθείτε σε έναν κεντρικό εξυπηρετητή πριν να τα χρησιμοποιήσετε κανονικά. Οι χρήστες πρέπει να εμπιστευτούν τον εξυπηρετητή χωρίς να γνωρίζουν τι πληροφορίες έχουν αποθηκευθεί και πώς γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας ή πώς συσχετίζονται με άλλα δεδομένα. ένα τηλέφωνο που εκτελεί μόνο Ελεύθερο Λογισμικό δεν απαιτεί από εσάς να παρέχετε δεδομένα σε μια αναξιόπιστη εταιρεία ή να σάς πιέσει να το κάνετε – τουλάχιστο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς οι ενέργειες του λογισμικού θα ήταν προφανείς και η κοινότητα θα μπορούσε να αναπτύξει μια εναλλακτική έκδοση. Η βολικότητα των υπηρεσιών «προστιθέμενης αξίας» που συνήθως ταιριάζουν με παρόμοιες συνδέσεις είναι δυνατό να προσφερθεί και με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού. Αυτό σας εξασφαλίζει τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων, το ημερολόγιό σας παραμένει στην κατοχή σας. Μπορείτε και να έχετε την τούρτα και να την απολαμβάνετε.

Άλλες σχετικές πρωτοβουλίες

Αν και η δράση αυτή είναι για το Android, υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες που καθιστούν εφικτή τη χρήση μικρών φορητών υπολογιστών (κυρίως) με Ελεύθερο Λογισμικό. Εξαιτίας της κατάστασης με τους οδηγούς φορητών συσκευών, με καμία από τις πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορεί να γίνει χρήση τέτοιων συσκευών στην ελευθερία. Μη-ελεύθεροι οδηγοί firmware απαιτούνται για τη λειτουργία πολλών περιφερειακών.

Στην πλευρά του υλικού υπάρχει το GTA04 phone. Είναι η συνέχεια του Openmoko GTA02 και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην απαιτούνται ιδιωτικοί οδηγοί. Λειτουργεί με GNU/Linux, αλλά απαιτεί μη-ελεύθερο firmware για τη χρήση WiFi. Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά.

Οι πρωτοβουλίες Maemo/MeeGo ανέπτυξαν συστήματα για κινητά τηλέφωνα με βάση το GNU/Linux, με πολλά μη-ελεύθερα συστατικά. Τώρα έχουν μεταφερθεί στα Mer και Tizen. Ενώ το Mer είναι μια κοινοτική προσπάθεια για να συνεχιστεί η εργασία με τη βάση κώδικα του MeeGo με χρήση Qt, το Tizen είναι μια εταιρική πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί μόνο τμήματα του MeeGo συν Enlightenment και HTML5.

Η Mozilla εργάζεται πάνω στο λειτουργικό σύστημα Firefox OS η σύλληψη του οποίου είναι η παροχή μόνο ενός περιηγητή που να εκτελεί εφαρμογές ιστού. Έτσι τίθενται τα συνήθη ζητήματα για το Λογισμικό ως υπηρεσία (Software as a Service), με βάση πιθανούς μη-ελεύθερους οδηγούς. Επίσης για το WebOS ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει ως Ελεύθερο Λογισμικό. Θα φανεί αν όλα τα μέρη θα είναι ελεύθερα και αν θα υπάρχουν νέες συσκευές στην αγορά που θα λειτουργούν με WebOS.

Επικοινωνία

Αν έχετε ερωτήσεις για τη δράση αυτή, είστε ευπρόσδεκτοι να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη λίστα αλληλογραφίας μας. Όσοι ενδιαφέρονται για τη δράση έχουν εγγραφεί εκεί, έτσι το μήνυμά σας θα φτάσει σε όσους ασχολούνται με αυτήν.

Για γενικές πληροφορίες σχετικά με την εργασία του FSFE η οποία δεν σχετίζεται με τη δράση «Ελευθερώστε το Android σας», χρησιμοποιήστε τη σελίδα της επικοινωνίας.

Συμμετέχοντες οργανισμοί

digitalcourage Associação Nacional para o Software Livre