We are intervening in the Apple vs.EC litigation. Become a proud supporter of the FSFE and join us in defending software freedom from monopoly control!

This translation may be out of date with the text original. Please help us to translate this and other pages on fsfe.org, so people can read our message in their native language.

Què és el projecte GNU?

El projecte GNU es va iniciar al setembre de 1983 per Richard M. Stallman per tal de crear un sistema operatiu complet de Programari Lliure. Les feines van començar al gener següent.

Stallman va iniciar la Free Software Foundation en 1985 per a tractar amb els aspectes jurídics i organitzatius del projecte GNU i també per a estendre l'ús i el coneixement sobre el Programari Lliure. Les llicencies més importans del projecte GNU són la General Public License de GNU i la Lesser General Public License de GNU (originalment anomenada Library Public License de GNU). Amb el pas del temps s'han establert com les llicències per a Programari Lliure més usades.

El projecte GNU el formen subprojectes més petits mantinguts per voluntaris o corporacions, normalment amb l'objectiu de crear o mantenir un component funcional. Aquests mateixos subprojectes s'anomenen "GNU Projects" o "GNU packages".

El nom del projecte GNU deriva de l'acrònim recursiu GNU's Not Unix ("GNU No és Unix"). Unix era un sistema operatiu molt popular en els anys 80; i per aquest motiu, en Stallman va dissenyar GNU per tal que fos compatible amb Unix i facilités d'aquesta manera la migració a GNU. El nom reconeix que GNU va aprendre del disseny tècnic d'Unix, però també destaca que no estan relacionats. A diferència d'Unix, GNU és programari lliure.

Al ser similar a Unix, GNU té un disseny modular, això implica que components externs poden afegir-se a GNU. Avui en dia, es molt freqüent que s'usi en un sistema GNU un nucli extern anomenat Linux. Majoritariament s'usa el nom "Linux" per aquesta variant de GNU, però això evita que les persones coneguin el projecte GNU i els seu objectiu per la llibertat del programari. La FSFE suggereix que s'usi les expressions "GNU/Linux" o "GNU+Linux" quan es parli d'aquests sistemes.

Si vol obtenir més informació, visiti la plana web del projecte GNU a http://www.gnu.org/home.ca.html