"DMA's interoperability is against fundamental rights" claims Apple. The FSFE disagrees. If you also think interoperability is key for software freedom, support us!

Principis i Finals

per Georg Greve

Publicat originalment en alemany al diari Handelsblatt núm. 181 del 17 de setembre de 2004, pàgina 19.

Sabeu què és la Gestió Digital de Drets ("Digital Rights Management", DRM)? Així és com funciona: el vostre diari només està disponible via subscripció -no és possible comprar-lo al quiosc. L'editor del diari us fa signar que només llegireu el diari a casa. Tant aviat sortiu de casa, les lletres de la pàgina desapareixen -a no ser que pagueu una taxa addicional. I, si cancel·leu la vostra subscripció, totes les lletres de tot els diaris que hagueu desat també desapareixeran.

Penseu que al·lucino i que cal que visiti un psiquiatra? Bé, aquest escenari està basat enterament en la realitat: "Janus" és un servei de Microsoft per a "llogar" música i segueix exactament el model descrit amunt. I si els clients l'accepten, llavors l'empresa pot anar a cercar diner fàcil.

I hi ha d'altres empreses que també es volen aprofitar de la gestió de drets: hi ha un xip d'IBM per a ordinadors portàtils i empreses com Utimaco que venen programari per xifrar dades.

Però quina relació té això amb els vostres drets? A l'hora d'escollir un nom, Microsoft va cercar a la mitologia romana: Janus era venerat com el deu del principi i la fi. I en el nom, Microsoft ha començat el principi del final dels drets dels usuaris i el principi de les restriccions dels usuaris: Digital Restriction Management -l'acrònim anglès DRM queda igual.