Bu çeviri şuna göre güncelliğini yitirmiş olabilir özgün metnine . Bu sayfayı ve fsfe.org'daki diğer sayfaları çevirmemize lütfen yardımcı olun, böylece insanlar mesajımızı kendi anadillerinde okuyabilirler.

Haberler

Microsoft Tekel Davası: FSFE analizlerini Avrupa Komisyonu'na Sundu

Tarih::

Avrupa Komisyonu Microsoft'a karşı açılmış iki tekelcilik karşıtı davada karara varmanın eşiğinde. Bu kararların detayları önümüzdeki yıllarda Avrupa yazılım pazarında ne boyutta bir rekabet olabileceğini belirleyecek.

Free Software Foundation Europe, Avrupa yazılım pazarında gerçek rekabeti mümkün kılmak için, yapılacak anlaşmanın içermesi gereken en temel maddeleri analiz etti. Bu kilit noktaları Avrupa Komisyonu'nden Neelie Kroes'e gönderdiği bir mektupta özetledi:

Kroes Microsoft'un Internet Explorer isimli tarayıcısını, rakip tarayıcı geliştiricilerini dışlayarak Windows işletim sistemlerine nasıl yerleştirdiğini inceliyor. Aynı zamanda Microsoft'u, rakiplerinin de yazılımlarını şirketin hâkim işletim sistemiyle çalışabilecek şekilde geliştirebilmesi için yeterli bilgiyi sunması konusunda ikna etmeye çalışıyor. Bu geçmişte Microsoft'un yapmayı reddettiği bir şeydi.

FSFE, tarayıcı davasında verilecek kararın rakip tarayıcıların da önceden sisteme eklenmesini sağlayarak Microsoft'un Internet Explorer'ı ile aynı şartlara taşıması gerektiğine inanıyor. Hızla gelişen tarayıcıların tarafsız bir seçim ekranına dahil edilmesi gerekiyor.

Masaüstü uygulamaları için, FSFE yazılım tekelcisinin birlikte çalışabilirlik verilerini Özgür Yazılım'larla kullanılabilecek bir şekilde yayınlaması gerektiğini savunuyor. Bunun yanında şirketle, kendi patentlerini Özgür Yazılımlar'a dayatmaması için bağlayıcı bir anlaşma yapılması gerekiyor. Bu uygulama Microsoft'un, rakiplerinin bu bilgileri kullanmasını önlemek için Korku, Belirsizlik ve Şüphe üçlüsünden yararlanmasını engelleyecektir.