We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Deze vertaling zou achterhaald kunnen zijn ten opzichte van originele tekst. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

Nieuws

Microsoft antitrustzaak: De FSFE biedt de Europese Commissie haar analyse aan

op:

De Europese Commissie staat aan de vooravond van een schikking met Microsoft over twee grote antitrustzaken. De details van de overeenkomst zullen nog vele jaren bepalend zijn voor de concurrentiemogelijkheden in de Europese Softwaremarkt.

De Free Software Foundation Europe heeft een analyse gemaakt van de belangrijkste elementen die zo'n schikking moet bevatten om echte concurrentie in de Europese Softwaremarkt mogelijk te maken. Het heeft deze punten samengevat in een brief aan Europees Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes:

Kroes bekijkt de praktijk van Microsoft om haar Internet Explorer browser sterk te koppelen aan haar Windows besturingssysteem en het systematisch uitsluiten van concurrentie in deze markt. Ze wil Microsoft ook overtuigen om voldoende informatie ter beschikking te stellen zodat concurrerende ontwikkelaars hun software beter kunnen integreren in hun dominante besturingssysteem. Microsoft heeft dit in het verleden altijd geweigerd.

Voor de FSFE is het noodzakelijk dat concurrerende browsers op gelijke voet behandeld worden als hun eigen Internet Explorer. Dit betekent dat ze net zoals hun eigen browser, samen met het besturingssysteem worden geïnstalleerd. Snel aan populariteit winnende browsers moeten worden aangeboden in een neutraal keuzescherm.

Voor desktoptoepassingen vraagt de FSFE dat de softwaremonopolist de interoperabiliteitsinformatie op zo'n manier beschikbaar stelt dat ze ook voor het ontwikkelen van Vrije Software gebruikt kan worden. Het bedrijf moet ook een bindend engagement aangaan om haar patenten niet te gebruiken tegen Vrije Software. Zo wordt verhinderd dat Microsoft nog langer angst, onzekerheid en twijfel (FUD: fear, uncertainty and doubt) kan verspreiden die het voor haar concurrenten onmogelijk maakt om deze informatie te gebruiken.