Bülten

FSFE Bülteni - Temmuz 2009

Bu ay etkinliklerle doluydu, ama aldığımız bir haber hepsinin üzerine kara bir bulut gibi çöktü. Özgür Yazılım'ın saygı duyulan ve öne çıkan savunucularından biri, aynı zamanda da bir dostumuz olan Richard Rothwell'in ölüm haberini aldık. Mekânında huzur içinde yatmasını diliyoruz.

Bu ayın önemli etkinlikleri: Almanya takımımızın OpenRuhr girişimini desteklemesi, WIPO tarafından düzenlenen bir konferansa katılımımız, Berlin'de yapılan ilgi çekici bir kardeşlik toplantısı, Nantes'deki RMML'ye katılımımız ve AB tarayıcı davasındaki son gelişmelerle ilgili görüşlerimizi duyurmamız oldu.

Giacomo Poderi

İçindekiler

  1. WIPO'da yenilik rüzgarları, eski alışkanlıklar kolay kolay unutulmaz.
  2. Richard Rothwell'a Elveda
  3. FSFE OpenRuhr'u destekliyor.
  4. FSFE 7-11 Temmuz'da Fransa, Nantes'de RMLL'de stand kurdu.
  5. 9 Temmuz'da Berlin'de Kardeşlik Buluşması yapıldı.
  6. Kardeş Söyleşiler: Smári McCarthy
  7. Gündem Maddesi
  8. AB Tarayıcı Davası: FSFE'ye göre antlaşmanın detayları önemli
  9. Geçmişte Yaşananlardan
  10. FSFE Avrupa Komisyonu'nu Microsoft'a karşı yürüttükleri davada destekliyor.
  11. Yaklaşan Etkinlikler
  12. 4. Froscon, St. Augustin, Almanya, 22-23 Ağustos

WIPO'da yenilik rüzgarları; eski alışkanlıklar kolay kolay unutulmaz.

13-14 Temmuz'da Cenevre'de, Dünya Entellektüel Zenginlik Derneği (WIPO), yürüttüğü politikaların sonuçlarının tartışılması amacıyla "Entellektüel Zenginlik ve Kamu Düzeni Sorunları" isimli bir konferansa ev sahipliği yaptı. FSFE Başkanı Karsten Gerloff, bu buluşmaya katıldı ve detaylı bir rapor yazdı: "WIPO'da yenilik rüzgarları esiyor, ama eski alışkanlıklar kolay kolay unutulmayacaktır." Gerloff bu buluşmanın yapılmasının bile, geliştirdiği politikaların gerçek dünyadaki etkilerine dikkat etmeye başlayan dernek için çok olumlu bir adım olduğunu; yine de, sorun çıkartan bazı eski alışkanlıkların sürdüğünü vurguluyor.

Richard Rothwell' Elveda

Richard Rothwell'e saygımızı, acımızla beraber sunuyoruz. Bizim için bir kardeş, mükemmel bir eylemci ve Birleşik Krallık Özgür Yazılım topluluğu için çok önemli bir kişiydi. 17 Temmuz günü, Richard terk-i diyar eyledi ve Özgür Yazılım hareketi topluluğunda doldurulması zor olacak bir boşluk bıraktı. Onu burada da anmak, ailesiyle yakın arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletmek istedik.

FSFE OpenRuhr'u Destekliyor

Almanya bölümümüz OpenRuhr girişimini desteklemeye karar verdi. 2010 yılında Ruhr bölgesinde "kültürel şehir" tesisleri kurulacak ve Özgür Yazılım'ı yaratıcı insanların çalışmalarında kullanabileceği kültürel bir teknik olarak tanıtmak için etkinlikler düzenlenecek. Almanya grubumuz, Özgür Yazılım'ı kültürel bir teknik olarak tanımlamak için bilgisel materyaller geliştirmeyi hedeflemektedir.

FSFE standı 7-11 Temmuz'da Nantes Fransa'da RMLL'deydi.

Nantes'te yapılan onuncu "Rencontres Mondiales du Logiciel Libres" (RMLL)'de standımızı Rainer Karsten ve Michel Roche kurdu. RMLL beş bine yaklaşan ziyaretçi sayısıyla Fransa'daki en önemli Özgür Yazılım etkinliği. Rainer and Michel, dört gün boyunca Özgür Yazılım'ın temellerini açıklamak ve çok sayıda insana FSFE'nin çalışmalarını anlatmak için yoğun bir şekilde çalıştı.

9 Temmuz, Berlin'de Kardeşlik Buluşması

Berlin Kardeşlik grubumuz 9 Temmuz'dan Tucholskystrasse 48 numaradaki Newthinking Store'da toplandı. Toplantı planında çeşitli siyasî partilerin gençlik kollarının temsilcileriyle yapılacak ilginç bir tartışma da vardı. Junge Union Brandenburg, Jungen Liberalen Brandenburg, Grüne Jugend, Piratenpartei, and SDS.Berlin'in üyeleri Özgür Yazılım konusundaki görüşlerini aktardılar ve diğer katılımcıların sorularını yanıtladılar. Lena Simon etkinliği kaydetti, bu kayıt yakında Kardeşlik platformunda yayınlanacak.

Kardeş Söyleşiler: Smári McCarthy

Bu ay, Stian Rødven Eide Smári McCarthy'yle söyleşi yaptı: düşünceli bir anarşist, aynı zamanda Özgür Yazılım ve demokrasi konularına yoğun ilgisi olan bir uygulanabilir kaos teknisyenidir. Söyleşi Smári'nin hayatına; Fab Lab'deki işinden, İzlanda Özgür Yazılım Topluluğu'na kadar uzanan ve "çoğulculuk tabanlı demokrasi" konusundaki görüşleri ile sonlanan geniş bir yelpazedeki noktalara değiniyor.

Gündem Maddesi

AB Tarayıcı Davası: FSFE'ye göre antlaşmanın detayları önemli

2007 yılında Opera Yazılım, Avrupa Komisyonu'na Microsoft'un Internet Explorer (IE)'ı işletim sistemleriyle bütünleştirmesi konusundaki şikayetlerini resmî olarak bildirmişti. Bu konudaki gelişmeleri takip etmeye karar vermiştik ve Rekabet Genel Müdürlüğü'ne konuyla ilgili bir üçüncü taraf olarak yardım teklifimizi resmî olarak sunmuştuk.

Ocak 2009'da Avrupa Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü, Microsoft'a yönelen itirazları, şirketi son dönemlerde bir anlaşmayı gündeme getirmeye zorlayan bir karara bağlamıştı. Bu anlaşma teklifinin Avrupa Komisyonu için önemli bir başarı olduğuna inanmamıza rağmen, asıl farkı yaratacak olanın detaylar olduğunu düşünüyoruz. Güzel görünmekten ötesine uzanamayan bir anlaşma yeterli olmayacaktır. Microsoft ve Komisyon arasında yapılacak bir anlaşmanın, Özgür Yazılım'ı lisanslı rakipleriyle aynı şartlara getireceğine ve internet tarayıcıları pazarında serbest rekabeti mümkün kılacağına emin olmamız gereklidir.

Anlaşmanın bazı detaylarının detaylıca düşünülmüş olması gerektiği ile ilgili basın duyurumuz, şuradan okunabilir:

İlgili Bağlantılar:

Geçmişte Yaşananlardan

FSFE, Microsoft'a karşı açılan davada Avrupa Komisyonu'na destek veriyor.

Beş yıl önce, Microsoft Avrupa Komisyonu'nun tekelciliğe karşı aldığı kararı temyize götürdü. Bunun üzerine Rekabet Genel Müdürü de FSFE ve Samba'ya işbirliği çağrısında bulundu. Bu çağrıyı kaçıramazdık, 27 Temmuz 2004'te temyizin görüşüleceği ilk oturumda, Lüksemburg'da yerimizi aldık. Bu, Avrupa Asliye Mahkemesi'nin Microsoft'un birlikte çalışabilirlik (interoperability) verilerini Samba ekibiyle paylaşmasına hükmetmesiyle, FSFE ve Özgür Yazılım'ın 2007 yılında yasal alanda kazanacağı en büyük başarısı için bir başlangıç oldu.

Yaklaşan Etkinlikler

22-23 Ağustos'ta 4. Froscon, St. Augustin - Almanya'da

Almanya St. Augustin'deki 4. Froscon'a bir stand açarak katılacağız. Konferans, Bonn-Rhein-Sieg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Fakültesi tarafından; Bilgisayar Bilimleri Derneği (Fachschaft), LUUSA ve FrOSCon e.V'nin katkılarıyla düzenleniyor. İş bölümü için booth@ e-posta listesini ve Kardeşlik Viki'sini kullanacağız.

Bütün FSFE bültenlerini burada bulabilirsiniz:

https://fsfe.org/news/newsletter.html

Bize nasıl destek olacağınızı öğrenmek için Kardeşik'imize katılabilirsiniz:

https://my.fsfe.org/donate https://fsfe.org/contribute/contribute.html

Ürünlerimizi buradan alabilirsiniz:

https://fsfe.org/order/order.html