SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - juli 2009

Het was een drukke maand, maar slecht nieuws heeft er een donkere schaduw over geworpen. Richard Rothwell, een Fellow en een vooraanstaand en gerespecteerd pleiter voor Vrije Software in het onderwijs is overleden. Wij nemen even verder graag afscheid van hem.

Belangrijke activiteiten van de afgelopen maand: onze Duitse afdeling ondersteunt het OpenRuhr initiatief, deelname aan een conferentie georganiseerd door WIPO, een leerzame Fellowshipvergadering in Berlijn, onze vertegenwoordiging op RMLL in Nantes en de publicatie van onze visie op de laatste ontwikkelingen in de EU-browserzaak.

Giacomo Poderi

Inhoudstafel

 1. Een nieuwe wind waait door WIPO, maar oude gewoontes verdwijnen moeilijk
 2. Afscheid van Richard Rothwell
 3. De FSFE ondersteunt OpenRuhr
 4. Een FSFE-stand tijdens RMLL Nantes, Frankrijk, 07-11 juli
 5. Fellowshipvergadering in Berlijn, 9 juli
 6. Fellowshipinterview: Smári McCarthy
 7. In de kijker
 8. EU browserzaak: Voor de FSFE zijn de details van de schikking van cruciaal belang
 9. Terugblik ...
 10. De FSFE steunt de zaak van de Europese Commissie tegen Microsoft
 11. Toekomstige evenementen
 12. 4de Froscon, St. Augustin, Duitsland, 22-23 augustus

Een nieuwe wind waait door WIPO, maar oude gewoontes verdwijnen moeilijk

Op 13 en 14 juli organiseerde de World Intellectual Property Organization (WIPO) in Genève de conferentie "Intellectual Property and Public Policy Issues". Er werd nagedacht over de gevolgen van het beleidsadvies dat WIPO promoot. Karsten Gerloff, voorzitter van de FSFE, was aanwezig en schreef een uitvoerig rapport: "Fresh air at WIPO, but old habits die hard". Hij benadrukt dat het hele evenement een grote stap voorwaarts is voor de organisatie. Men krijgt stilaan aandacht voor de gevolgen van hun beslissingen in de echte wereld. Maar enkele verontrustende oude fouten blijven bestaan.

Afscheid van Richard Rothwell

Met pijn in ons hart nemen wij afscheid van Richard Rothwell. Een Fellow, een uitmuntende activist en een sleutelfiguur in de Britse Vrije Softwaregemeenschap. Op 17 juli overleed Richard. Het zal niet makkelijk zijn om de leegte die hij in deze gemeenschap achterlaat op te vullen. Wij willen hem hier gedenken en ons medeleven betuigen aan zijn familie en vrienden.

De FSFE ondersteunt OpenRuhr

Onze Duitse afdeling heeft beslist om het OpenRuhr initiatief te ondersteunen. In 2010 zullen de 'culturele steden' uit het Ruhrgebied faciliteiten aanbieden en evenementen organiseren die Vrije Software zullen voorstellen als een culturele techniek voor creatieve mensen en hun werken. Onze Duitse afdeling wil informatief materiaal ontwikkelen waarin Vrije Software wordt voorgesteld als culturele techniek.

Een FSFE-stand tijdens RMLL Nantes, Frankrijk, 07-11 juli

Rainer Kersten en Michel Roche organiseerden onze stand op de 10de "Rencontres Mondiales du Logiciel Libres" (RMLL), die plaats vond in Nantes. RMLL is het belangrijkste Vrije Software-evenement in Frankrijk met meer dan 5000 bezoekers. Rainer en Michel hebben vier drukke dagen gehad met het uitleggen van de basisprincipes van Vrije Software en vele bezoekers te informeren over de activiteiten van de FSFE.

Fellowshipvergadering in Berlijn, 9 juli

De Berlijnse Fellowshipgroep kwam op 9 juli samen in de Newthinking Store, Tucholskystrasse 48. Er stond een interessant debat op de agenda met vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van verschillende politieke partijen. Leden van de Junge Union Brandenburg, Jungen Liberalen Brandenburg, Grüne Jugend, Piratenpartei en SDS.Berlin gaven hun mening over Vrije Software en beantwoordden vragen van de andere deelnemers. Binnenkort zullen de opnamen die Lena Simon van het evenement maakte op het Fellowshipplatform gepubliceerd worden.

Het Fellowshipinterview: Smári McCarthy

Stian Rødven Eide interviewde deze maand Smári McCarthy: een peinzend anarchist en een praktisch chaotische technicus met een sterke interesse in Vrije Software en democratie. We spraken met Smári over verschillende aspecten van zijn leven: zijn werk in het Fab Lab, de IJslandse vereniging voor digitale vrijheid en we eindigen met zijn persoonlijke mening over een "crowdsourced democracy".

In de kijker

EU browserzaak: Voor de FSFE zijn de details van de schikking van cruciaal belang

In 2007 diende Opera Software een formele klacht in bij de Europese Commissie. Ze gingen niet akkoord met de praktijk van Microsoft om hun Internet Explorer (IE) vast te linken aan hun besturingssysteem. Wij hebben besloten om de ontwikkelingen in deze zaak van nabij te volgen en hebben officieel onze hulp aangeboden aan het Directoraat-generaal voor Concurrentie als belanghebbende derde partij.

Op 29 januari 2009 heeft het DG concurrentie van de Europese Commissie een mededeling van punten van bezwaar tegen Microsoft bekendgemaakt. Als gevolg overweegt dit bedrijf een schikking te treffen. Het aanbod tot een schikking is al een belangrijke verwezenlijking voor de Europese Commissie. Maar volgens ons zullen de details van deze schikking het succes ervan bepalen. Een schikking die er goed uitziet is niet voldoende. Wij willen garanties dat de overeenkomst tussen Microsoft en de Commissie ervoor zorgt dat Vrije Software op gelijke voet behandeld wordt als de propriëtaire concurrenten en een volledig vrije concurrentie in de browsermarkt toelaat.

Ons persbericht, met een beschrijving van de details waarover zorgvuldig moet worden nagedacht is hier beschikbaar:

Relevante links:

Terugblik

De FSFE steunt de zaak van de Europese Commissie tegen Microsoft

Vijf jaar geleden tekende Microsoft beroep aan tegen de beslissing van de Europese Commissie in de antitrustzaak. Het Directoraat-generaal voor concurrentie vroeg voor samenwerking met FSFE en Samba. Een vraag die wij niet lieten passeren: op 27 juli 2004 hadden we al deelgenomen aan de inleidende hoorzittingen voor het beroep in Luxemburg. Dit vormde de basis voor één van de grootste overwinningen van de FSFE en Vrije Software op juridisch gebied in 2007. Microsoft werd toen door het Gerecht van eerste aanleg van de Europese Gemeenschappen verplicht om alle gegevens die nodig waren om interoperabiliteit te verzekeren bekend te maken aan het Samba-team.

Toekomstige evenementen

4de Froscon, St. Augustin, Duitsland, 22-23 augustus

Wij zullen een stand organiseren op de 4de Froscon editie in St. Augustin, Duitsland. De conferentie word georganiseerd door het departement computerwetenschappen van de Universiteit voor toegepaste wetenschappen Bonn-Rhein-Sieg in samenwerking met Fachschaft of Computer Science, LUUSA en FrOSCon e.V. De coördinatie voor de organisatie van deze stand gebeurt via booth@ en de Fellowship wiki.

U vindt een lijst van alle FSFE nieuwsbrieven op

https://fsfe.org/news/newsletter.html

U vindt informatie om lid te worden van de Fellowship of ons te ondersteunen via

https://my.fsfe.org/donate https://fsfe.org/contribute/contribute.html

U kan FSFE-producten kopen via

https://fsfe.org/order/order.html