Newsletter

Buletinul de știri al FSFE - decembrie 2013

Cartelele noastre criptografice și focurile de paie

În 2005 am început să dăm cartele criptografice persoanelor care ne-au făcut donații și au devenit confrați ai FSFE. Credem că este important să le aducem aminte oamenilor de uneltele libere de criptare a comunicaț iilor. De altfel, încă de când FSFE a fost fondată în 2001, am explicat că acele 40 de cifre de pe cărțile noastre de vizită au legătură cu criptarea ș i de ce este aceasta importantă. 8 ani mai târziu, subiectul criptării a lovit mediile de informare în masă și acum este menționat în fiecare ziar din Europa. Acest lucru este bun și rău în același timp: în prezent ne confruntăm cu problema că deși atenția mediilor de informare este foarte crescută, nu înseamnă că avem mai multe resurse să ne ocupăm de subiect. Ne-am dori să lucrăm mai mult pe acest subiect, dar nici nu putem să ne oprim din a lucra la alte teme pe termen lung.

Importanța activității pe termen lung

Dacă aruncați o privire la noua noastră linie cronologică veți vedea că de multe ori a trebuit să lucrăm pe subiecte care sunt greu de explicat unei audiențe largi, sunt solicitante și uneori nepopulare. Firmele au acționat împotriva programelor libere pentru c ă le-au privit ca pe o amenințare la adresa afacerilor lor, dar noi i-am ajutat să înțeleagă cum pot să obțină venituri cu programe libere. A trebuit să petrecem 8 ani de lucru cu Comisia Europeană și Curtea Europeană de Justi ție ca să ne asigurăm că firmelor de programe libere li se permite să concureze cu serverele lui Microsoft și de atunci am folosit această experiență pe plan național și pe plan local. Respectarea licențelor a fost mult timp un subiect nepopular, dar dezvoltatorii trebuie să se asigure că programele noastre pot fi modificate și folosite fără riscuri juridice. Când am început să lucrăm la standarde deschise, era un subiect de nișă, iar acum este de masă. Firmele s-au opus poziției noastre în privința brevetelor de programe de calculator, iar acum o mulțime de afaceri și politicieni au realizat că acestea reprezintă un risc economic periculos. Astăzi, aceștia folosesc argumentele noastre și ne cer sfatul ca să scape de brevetele de programe.

De ce avem nevoie ca să facem față provocărilor

Credem într-o societate în care programele sunt în mâinile fiecăruia din noi: ca persoane, firme și organizații sau guverne, în loc să fie în ale câtorva entități puternice. Nimănui n-ar trebui să-i fie permis să-ți interzică să modifici un program sau să ceri altcuiva să-l modifice pentru tine, pe telefonul tău mobil, ruter, mașină sau alte bunuri. Ultimele luni ne-au arătat că este important ca societatea noastră să aibă calculatoare în care noi să putem avea încredere. Calculatoare pe care noi să le controlăm. Programe care sunt transparente în ceea ce fac cu datele noastre și care pot fi modificate să ne satisfacă necesitățile. Singurul mod prin care putem să obținem acest lucru este cu programe libere.

O astfel de provocare nu poate să fie rezolvată în câteva luni, este nevoie de mult timp. Este nevoie de organizații care continuă să lucreze și atunci când marile medii de informare nu acordă atenție. De o organizație care luptă pentru libertatea ta în era digitală. FSFE lucrează la aceste probleme de peste 12 ani.

Pentru a face față acestei provocări, FSFE trebuie să lucreze continuu pentru îndeplinirea scopului și pentru aceasta avem nevoie ca tu să investeș ti în libertatea ta! Acum este un moment potrivit să ne intensificăm activitatea, pentru că sunt mai mulți oameni care altfel ascultă aceleași mesaje pe care le-am avut și înainte. Am dori să ne extindem activitățile și de aceea avem nevoie de donația ta. Fă ce au făcut și alții care prețuiesc libertatea programelor: devino membru susținător al ăturându-te Frăției lui FSFE!

Ceva cu totul diferit

Implică-te: De ce contează programele libere pentru tine?

În această lună Jacob Appelbaum, purtătorul de cuvânt al proiectului Tor, și doi alți dezvoltatori ai proiectului Tor au devenit membri susținători ai FSFE și Jacob a explicat de ce a făcut acest lucru:

Cred că acțiunile de susținere a organizației FSFE sunt importante pentru a încuraja dezvoltarea și adoptarea de programe libere în Europa, dar și în restul lumii. Sunt un confrate al lui FSFE pentru că susținerea financiară a cauzei programelor libere aduce îmbunătățiri la toate societățile din lume.

Citate ca acestea îi ajută pe alții să înțeleagă importanța activității noastre. Pe pagina noastră în engleză a Frăției unii din confrații noștri deja explică de ce programele libere ș i activitatea lui FSFE este importantă pentru ei. Ne-ar plăcea ca și tu să ne scrii de ce programele libere și activitatea noastră contează pentru tine. Cu acordul tă u, am dori apoi să publicăm pe situl nostru explicația trimisă. Altfel, aceasta va motiva doar echipele de lucru ale lui FSFE.

Mulțumiri tuturor voluntarilor, confraților și donatorilor corporatiști care fac posibilă activitatea noastră,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Fundația pentru Programe Libere Europa
Știri ale FSFE
Evenimente viitoare ale FSFE
Agregarea jurnalelor Frăției
Discuții despre programe libere