Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο του FSFE - Δεκέμβριος 2013

Οι κρυπτογραφημένες κάρτες μας και τα πυροτεχνήματα

Το 2005 αρχίσαμε να δίνουμε κρυπτογραφημένες κάρτες σε όσους μας έκαναν μια δωρεά και γράφτηκαν ως Μέλη (Fellow) του FSFE. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους τα εργαλεία Ελεύθερου Λογισμικού για την κρυπτογράφηση των επικοινωνιών μας. Πέραν αυτού, στο FSFE, από την ίδρυσή μας το 2001, εξηγούμε ότι εκείνα τα 40 ψηφία πάνω στις εταιρικές μας κάρτες έχουν να κάνουν με την κρυπτογράφηση και γιατί αυτό είναι σημαντικό. 8 χρόνια αργότερα, το θέμα της κρυπτογράφησης αναδείχθηκε στα ΜΜΕ, και τώρα αναφέρεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές εφημερίδες. Αυτό είναι συγχρόνως και καλό και κακό: Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της πολύ έντονης προσοχής των ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πιο πολλούς πόρους για να το χειριστούμε. Θα θέλαμε να δουλέψουμε περισσότερο πάνω στα θέματα αυτά, αλλά δεν μπορούμε και να σταματήσουμε να δουλεύουμε στα άλλα μακροπρόθεσμα θέματα.

Η σημασία της μακροπρόθεσμης δουλειάς

Αν ρίξετε μια ματιά στο νέο μας χρονοδιάγραμμα θα δείτε ότι έπρεπε συχνά να εργαστούμε σε θέματα που είναι δύσκολο να εξηγηθούν στο ευρύ κοινό, με εντατική δουλειά, και ενίοτε μη δημοφιλή. Οι εταιρείες εργάζονταν εναντίον του Ελεύθερου Λογισμικού καθώς το είδαν ως μια απειλή στη δική τους δυνατότητα αποκομιδής χρηματικού κέρδους, αλλά τους βοηθήσαμε να κατανοήσουν πώς μπορούν να προσπορισθούν έσοδα με το Ελεύθερο Λογισμικό. Χρειάσθηκε να αφιερώσουμε 8 χρόνια δουλειάς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να εξασφαλίσουμε ότι θα επιτρέπεται στις εταιρείες Ελεύθερου Λογισμικού να ανταγωνίζονται τους διακομιστές για ομάδες εργασίας της Microsoft και, έκτοτε, προωθούμε τη γνώση αυτή σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Η συμμόρφωση με τους όρους της αδείας ήταν ένα μη δημοφιλές θέμα για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά οι προγραμματιστές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το λογισμικό μας μπορεί να προγραμματίζεται και να χρησιμοποιείται χωρίς νομικούς κινδύνους. Όταν αρχίσαμε να εργαζόμαστε με τα Ανοικτά Πρότυπα, επρόκειτο για ένα περιθωριακό θέμα, ενώ τώρα είναι στη δημόσια κεντρική συζήτηση. Οι εταιρείες έφεραν αντίρρηση στη δική μας θέση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στο λογισμικό, αλλά τώρα πολλές επιχειρήσεις και πολλοί πολιτικοί συνειδητοποίησαν ότι αυτά αποτελούν ένα επικίνδυνο επιχειρηματικό ρίσκο. Σήμερα, χρησιμοποιούν τα δικά μας επιχειρήματα και ζητούν την άποψή μας για να τα ξεφορτωθούν.

Τι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πρόκληση

Πιστεύουμε σε μια κοινωνία στην οποία το λογισμικό θα βρίσκεται στα χέρια όλων μας: των ατόμων, των εταιρειών, των οργανώσεων και των κυβερνήσεων, αντί να βρίσκεται στα χέρια λίγων ισχυρών. Σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέπεται να σε εμποδίζει να αλλάξεις λογισμικό, ή να ζητάς από κάποιον άλλον να το αλλάξει για λογαριασμό σου, στο κινητό σου, στο router, στο αυτοκίνητο, ή στα άλλα υπάρχοντά σου. Οι τελευταίοι μήνες μάς έδειξαν ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία μας να έχουμε υπολογιστές τους οποίους να μπορούμε να εμπιστευθούμε. Υπολογιστές που να τους ελέγχουμε. Προγράμματα που είναι διαφανή στο τι κάνουν με τα δεδομένα μας και τα οποία μπορούν να αλλάζουν για να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι με το Ελεύθερο Λογισμικό.

Μία τέτοια πρόκληση δεν μπορει να επιλυθεί μέσα σε λίγους μήνες, παίρνει πολύ χρόνο. Χρειάζεται οργανώσεις που συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και όταν δεν υπάρχει μεγάλη προσοχή εκ μέρους των ΜΜΕ. Ως μια οργάνωση που μάχεται για την ελευθερία σας στην ψηφιακή εποχή, το FSFE εργάσθηκε πάνω σε αυτά τα θέματα για περισσότερο από 12 χρόνια.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή την πρόκληση, το FSFE πρέπει να εργάζεται συνεχώς προς αυτόν το στόχο, και γι αυτό σας χρειαζόμαστε, για να επενδύσετε στην ελευθερία σας! Αυτή τη στιγμή, είναι μια καλή περίοδος να εντατικοποιήσομε τη δουλειά μας, καθώς υπάρχουν εκεί έξω πολλοί άνθρωποι που προσλαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τα ίδια μηνύματα που μεταδίδαμε και πριν. Θα θέλαμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας, και άρα, χρειαζόμαστε τη δική σας δωρεά. Κάντε ότι έκαναν και όσοι εκτιμούν την ελευθερία του λογισμικού: Γίνετε ένα Μέλος υποστήριξης, και εγγραφείτε ως Μέλη του FSFE!

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Γιατί το Ελεύθερο Λογισμικό έχει σημασία για εσάς;

Αυτόν το μήνα ο Jacob Appelbaum, ο εκπρόσωπος του TOR Project, και ακόμη δύο προγραμματιστές του TOR έγιναν Μέλη υποστήριξης του FSFE και ο Jacob εξήγησε γιατί το έκανε αυτό:

Πιστεύω ότι οι πράξεις υποστήριξης προς το FSFE είναι σημαντικές για την ενθάρρυνση ανάπτυξης και υιοθέτησης Ελεύθερου Λογισμικού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Είμαι ένα μέλος υποστήριξης του FSFE διότι η οικονομική στήριξη της αποστολής του Ελεύθερου Λογισμικού φέρνει θετικές βελτιώσεις σε όλες τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο.

Δηλώσεις σαν κι αυτήν βοηθούν τους άλλους να καταλάβουν τη σημασία του έργου μας. Στην Αγγλόφωνη σελίδα για τα Μέλη μας μερικά Μέλη μας εξηγούν ήδη γιατί το Ελεύθερο Λογισμικό και το έργο του FSFE είναι σημαντικό γι' αυτούς. Θα θέλαμε επίσης you to να μας γράψετε γιατί το Ελεύθερο Λογσιμικό και το δικό μας έργο έχουν σημασία για εσάς. Με τη δική σας σύμφωνη γνώμη, θα θέλαμε, μετά, να δημοσιεύσουμε μερικές από αυτές τις απόψεις στην ιστοσελίδα μας. Εξάλλου, αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για όλες τις ομάδες εργασίας του FSFE.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα Μέλη μας και τους Εταιρικούς δωρητές που καθιστούν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE)
Νέα του FSFE
Επερχόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Συζητήσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό