Quant a

Quant a la FSFE

El que pensem de nosaltres

La gent de la Free Software Foundation Europa (FSFE), ens veiem com a europeus de diferents cultures amb l'objectiu comú de cooperar entre les cultures i desenvolupar una cultura comuna de cooperació des de l'àmbit local fins al global.

Formem una organització i xarxa no governamental i sense ànim de lucre que forma part d'una xarxa global de gent amb objectius i visions comunes. No represemtem ningú, excepte nosaltres mateixos i la nostra feina. La nostra feina i dedicació comunes a la llibertat en tots els aspectes de la societat digital és el que ens defineix.

Amb la comunitat del Programari Lliure creixent més ràpid cada dia, esdevé més important mantenir en bon estat, sòlida i viva, la visió del Programari Lliure. En alguns casos, l'interès polític, que ha augmentat sobre els nostres assumptes, també crea un desig d'explotar-lo per interessos personals particulars sense tenir en compte els efectes a mig o llarg termini.

Per consegüent, el component central de la nostra feina és mantenir forta la base legal, política i social del Programari Lliure, assegurada i lliure d'interessos particulars. Això requereix una comprensió profunda del Programari Lliure i els conceptes relacionats. Per sobre de tot, requereix estar compromès principalment amb la visió de llarg termini.

Entenem que això implica haver d'acceptar desavantatges a curt termini o fins i tot a mig termini per tal de romandre fidels als nostres principis, que poden ser difícils d'expressar i ocassionalment impopulars.

Principis

Ens sentim fortament compromesos amb els principis de democràcia, transparència, pluralitat, fermesa, veracitat i focus.

En vista de les substancials responsabilitats legals i la necessitat de romandre decisius fins i tot en temps difícils, la nostra estructura reivindica la implementació aquests principis tan bé com sigui possible.

Vista general de l'estructura

La feina voluntària i la contribució són els fonaments en que tot descansa. Hi ha diferents nivells d'involucració; el nivell d'involucració és sobretot una decisió personal.

Tothom és benvingut per a participar ocassionalment, regularment o permanentment en les activitats de la Free Software Foundation Europa (FSFE) i fer seves les seves activitats.

Si voleu formar part de la Free Software Foundation Europa, podeu unir-vos a un dels nostres equips -- geogràfics o per focus -- i prendre responsibilitats per a treballar i actuar en nom de l'FSFE.

Els equips basats en països estan generalment coordinats pels membres de l'associació (mireu avall) responsables d'aquells països. Els altres equips estan coordinats per membres de l'associació, membres dels equips o membres d'una organització associada (mireu avall).

Si voleu formar part de la Free Software Foundation Europa, però no disposeu de temps per a treballar-hi, podeu també fer una donació a l'FSFE o esdevenir un fellow de l'FSFE.

Si la vostra associació persegueix objectius similars als de la Free Software Foundation Europa i voleu establir-hi una cooperació formal, aquesta pot esdevenir una organització associada de l'FSFE, i d'aquesta manera passar a formar part de la xarxa de l'FSFE.

L'esquelet de la Free Software Foundation Europa és l'associació establida formalment i legalment amb els seus capítols en els països membres. Formar part d'aquesta associació requereix el màxim compromís, mesurat en anys de dedicació, i la responsabilitat de posar el consens de llarg termini per sobre de l'opinió personal.

L'associació FSFE és fonamentalment democràtica. Totes les parts de l'FSFE -- tant membres de l'associació, membres dels equips, com fellows i membres d'organitzacions associades -- són benvinguts per a participar activament en el procés de pressa de decicions.

Els membres de l'associació els proposen habitualment els membres dels equips i les organitzacions associades dels respectius països. Els aprova l'assemblea general de l'associació FSFE.

Malgrat que les contribucions voluntàries de feina i recursos són les bases del nostre treball, reconeixem que algunes d'aquestes tasques no es poden prendre com a activitats a temps parcial i, per consegüent, requereixen feina a temps complet.

Els empleats normals de la Free Software Foundation Europa són part de l'executiva només i no formen part dels processos de decisió general.

Qualsevol decisió sobre contractació/pagament ha d'estar finalment acceptada per l'assemblea general dels membres de l'associació.

El criteri principal per a aquestes decisions són les necessitats de la Free Software Foundation Europa quant a l'exitosa persecució dels seus objectius. Quan és possible, intentem contractar una persona per a cada feina que ja hagi fet la feina sense cobrar -- ja sigui dins de l'estructura de l'FSFE o fora -- perquè el coneixement, la dedicació i la iniciativa són virtuts de l'FSFE.

Idealment, permetrem algú dedicar-se plenament a una tasca que sigui ja prou important per ell com per a invertir-hi la major part dels seus recursos disponibles.

Processos de decisió

La gent de la Free Software Foundation Europa creu en el consens. Sempre cerquem basar la nostra feina en el consens -- i de vegades compromís -- dels nostres membres actius.

També creiem que, en ocasions, és necessari prendre accions ràpides i decisives. Per aquesta raó, hem establert l'associació FSFE i els seus comités executius en àmbits europeu i nacional. Aquests preveuen estructures a les quals recórrer i procediments que estan determinats, monitoritzats i control·lats mitjançant processos democràtics.

Aquesta aproximació es va adoptar cercant una estructura que permetés transparència, pluralitat i participació, al mateix temps permanent tan lleugera com sigui possible.

Això assegura la possibilitat de participació de totes les parts de l'FSFE. Els membres de l'associació, els membres dels equips i els membres de les organitzacions associades poden participar. Això permet la Free Software Foundation Europa d'actuar ràpidament quan és necessari i mantenir una forta fermesa organitzativa de llarg termini.