Softwarepatenter i Europa
Vi arbejder frem mod en verden hvor software gør hvad brugerne vil have det til at gøre. Til dette formål er det nødvendigt at brugerne har mulighed for at deltage i udviklingen og udbredelsen af deres software. Softwarepatenter hindrer dette mål ved at føje juridiske og økonomiske risici til udviklingen og distributionen af software, og ved at give patentindehaverne juridisk magt til helt at forbyde udviklere at bruge patenterede idéer.
For at forstå hvordan patenter fungerer er det vigtigt at indse at de stort set intet har tilfælles med ophavsret. Hvor ophavsret tildeles et værk skabt af en given ophavsmand, eksempelvis et computerprogram, tildeles patenter for idéer der eksempelvis kan bruges i et computerprogram. Så hvad angår patenter, tænk ikke "Beethovens 2. symfoni", tænk "symfoni som kombinerer blæse og strengeinstrumenter".
Et problem for os alle
- Softwarepatenter føjer juridiske risici, og dermed omkostninger, til udvikling af software.
- I særdeleshed hæmmer de udviklingen af nyttig software ved at blokere for kompatibilitet og interoperabilitet.
- Patenter er uforenelige med software, fordi software er så komplekst - der er for mange idéer i brug til at det er praktisk muligt at optælle dem og verificere dem overfor eksisterende patenter.
Softwarepatenter er et problem for alle , uanset om det gælder store eller små virksomheder, individuelle softwareudviklere, brugere, proprietær eller fri software.
- Virksomheder er nødt til at bruge flere penge på deres juridiske afdeling, på at registrere patenter, på at forhandle gensidige licensaftaler og på at forsvare sig overfor patentkrav. Selvom store virksomheder kan bruge softwarepatenter som et værktøj til at forhindre nytilkomne i at konkurrere med dem er også de nødt til at forsvare sig imod virksomheder som udelukkende sagsøger andre over softwarepatenter uden selv at beskæftige sig med softwareudvikling. Mod disse kan ethvert softwarefirma kun tabe.
- For software udviklere betyder softwarepatenter juridisk usikkerhed: så snart du starter med at programmere bryder du muligvis loven. Du har ingen mulighed for at finde ud af om du krænker et patent. Selvom du læser et softwarepatent er det ikke sikkert du indser at det dækker det du netop er ved at implementere. Vi er nødt til at betale for at få tildelt et patent. Hvad angår ophavsret, så kan enhver af os, selv de som bare programmerer som en hobby, skrive et program hvis ophavsret derefter tilfalder dem uden nogen yderligere omkostninger.
- Det er brugerne der ender med at betale alle disse omkostninger. Det anslås at de samlede patentomkostninger ved smartphones udgør omkring 20% af den pris som kunden betaler.
Nuværende status
Den Europæiske Patentkonvention fastslår at software ikke kan patenteres. Men love må altid fortolkes af domstole, og i dette tilfælde er der forskellige tolkninger af loven. Således meddeler Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) patenter på software ved at erklære dem for "computerimplementerede opfindelser". Vi vil fortsat arbejde sammen med vores søsterorganisationer , vores tilknyttede organisation FFII, og andre, for at informere folk om farerne ved softwarepatenter. Vi vil forklare lovgiverne at de bliver nødt til at præcisere lovene for at få patentkontorerne til at handle efter hensigten. Vi vil fortsat bekæmpe dette problem.
I USA arbejder vores søsterorganisation på at skabe opmærksomhed om skadevirkningerne forbundet med softwarepatenter og i New Zealand indså regeringen problemet og anbefalede i April 2010 at listen over opfindelser som ikke kan patenteres bør omfatte computerprogrammer.
Nogle af FSFEs tiltag
Den tyske forbundsdag beder regeringen sætte klare grænser for softwarepatenter. Fredag den 7. juni vedtog den tyske forbundsdag et fælles foreslag om at begrænse patenter på software. Forbundsdagen opfordrer regeringen til at gøre tiltag for at dæmme op for patenter tildelt computerprogrammer. Software bør udelukkende dækkes af ophavsretten, og ophavsmandens rettigheder bør ikke devalueres af softwarepatenter ejet af tredje part. Den eneste undtagelse som bør gøres er computerprogrammer som erstatter en mekanisk eller elektromagnetisk komponent. Derudover gjorde forbundsdagen det klart at regeringsmæssige indgreb ifht. patenter aldrig må forstyrre lovligheden af at distribuere fri software.
Brev til de tyske konkurrencemyndigheder - 22/12-2015 Free Software Foundation Europe udtrykker bekymringer vedrørende CPTN Holdings' opkøb af Novells patenter.
2007 - nu: IPRED2 — Kriminaliseringsdirektivet Europakommissionen har stillet et forslag om at kriminalisere og forøge både straf og invasive efterforskningsforanstaltninger i forbindelse med patenter, ophavsrettigheder, varemærker og alle andre love slået sammen under betegnelsen "intellektuel ejendom". Det ser nu ud til at patenter ikke vil blive dækket af dette direktiv, men den juridiske proces er stadig i gang og der er mange andre skadelige aspekter ved dette direktiv der må rettes.
2006 - 2007: 3. version af GNU GPL-licensen: I løbet af den 18 måneder lange offentlige høring til udarbejdelse af GPLv3 arbejdede FSFE på at støtte samfundsdeltagelse i processen. Bland andre fordele kan GPLv3 give udviklere af fri software bedre beskyttelse mod patentkrav. Vores licenser kan kun afhjælpe en lille del af skaden ved softwarepatenter, men de kan gøre arbejdet med fri software lettere på nogle punkter.
12. juni 2006: Europakommissionens høring: Ciaran O'Riordan repræsenterede FSFE og kom med en udtagelse på vores vegne ved denne høring om patentsystemets fremtid.
31. marts 2006: Svar på rundspørge om patent fra Europakommissionen: FSFE har indgivet sit svar på Europakommissionens rundspørge "Vedrørende patentsystemet i Europa".
6. juli 2005: Softwarepatentdirektivet droppet: Efter flere års kamp har Europaparlamentet endeligt nedstemt softwarepatentdirektivet med 648 stemmer ud af 680.
Korte punkter ved andenbehandling i Europaparlamentet: En uge før afstemning i andenbehandlingen af softwarepatentdirektivet kom FSFE med en forsimplet forklaring af de vigtigste tvivlspunkter. Denne blev givet på seks sprog, oversat med kort varsel af FSFEs oversætterhold.
28. juni 2005: Karlsruhe-memorandummet: Free Software Foundation Europe udgav denne dag et memorandum mod softwarepatenter. Memorandummet samlede mere end 200 underskrifter ved dette års GNU/LinuxTag-konference i Karlsruhe. Teksten argumenterer på baggrund af videnskabelig dokumentation for at softwarepatenter i Europa vil skade mulighederne for arbejde og innovation. Blandt støtterne er lederne af nogle af Europas største fagforeninger. Alle MEPer modtog en kopi.
Navigation
-
Basisviden
Hvad er patenter, hvad er softwarepatenter, og hvorfor skulle nogle ønske dem?
-
Baggrundsdokumentation
Hvordan påvirker softwarepatenter vidt forskellige områder af økonomi og samfund?
-
End Software Patents
Målet med denne side er at opbygge en informationsressource for kampagner mod softwarepatenter over hele verden.
-
Præsentationer om softwarepatenter
En liste over transskriptioner, bland andet Richard Stallmans tale i 2004: The Dangers of Software Patents