This translation may be out of date with the text original. Please help us to translate this and other pages on fsfe.org, so people can read our message in their native language.

Patents de programari a Europa

  1. Estat actual
  2. Accions més rellevants de l'FSFE
  3. Quant al problema
  4. Lectures avançades

Estat actual

El futur de les patents de programari es incert. La Directiva de patents de programari la va rebutjar el Parlament Europeu el 6 de juliol de 2005, després de set anys de campanyes de gent de l'FSFE i altres organitzacions -la més destacada, una de les nostres organitzacions associades, l'FFII. Aquesta va ser una monumental victòria i mostra la competència legislativa de la comunitat del Programari Lliure. Però aquest perill no s'ha acabat. Pot trobar informació sobre l'estat actual de les patents de programari a la UE al següent article de novembre de 2007: Existeixen les patents de programari a la UE? (en anglès).

El problema de les patents de programari pot retornar via iniciatives com ara la Patent Comunitària de l'European Patent Litigation Agreement (EPLA). Es va afegir més informació i una descripció de com pot retornar en aquesta entrada de blog d'agost de 2006: The Future of the Patents Battle.

Accions més rellevants de l'FSFE

12 de juliol de 2006, participant en la vista de la CE

Ciaran O'Riordan, representant l'FSFE, va realitzar una intervenció en la vista sobre el futur del sistema de patents organitzada per la Comissió Europea.

[Llegir-ne més...]

31 de març de 2006: resposta enviada al qüestionari de patents de la CE

L'FSFE ha enviat la seva resposta del qüestionari de la Comissió Europea titulat «Sobre el sistema de patents a Europa».

[Llegiu-ne més...]

6 de juliol de 2005: abandonada la Directiva de patents de programari

Després d'anys de perills, el Parlament Europeu finalment va rebutjar la directiva de patents de programari amb 648 de 680 vots.

1 de juliol de 2005: punts importants en segona lectura

Una setmana abans del vot en segona lectura per part del Parlament Europeu, l'FSFE va enviar una explicació simplificada de les àrees importants de confusió. Es va entregar en sis idiomes que es van produir en poc temps per l'equip de traducció de l'FSFE.

[Llegiu-ne més...]

28 de juny de 2005: Memoràndum de Karlsruhe

La Free Software Foundation Europa va publicar, el 28 de juny de 2005, el Memoràndum Karlsruhe contra les patents de programari. Aquest memoràndum va col·lectar més de 200 signatures a la conferència GNU/LinuxTag d'aquell any a Karlsruhe. Citant evidències científiques, el text argumenta que les patents de programari a Europa malmetran les feines i la innovació. Entre els que hi van donar suport hi ha els líders d'alguns dels grups comercials més grans d'Europa. Tots els MPE en van rebre una còpia.

[Llegiu-ne més...]

Quant al problema

La Free Software Foundation Europa treballa activament contra la introducció de les patents de programari a Europa. Les patents de programari poden crear els següents problemes.

Per a entendre com funcionen les patents, és important adonar-se que no tenen gairebé res a veure amb els drets d'autor. Mentre que els drets d'autor es concedeixen a la feina d'un autor, com un programa informàtic, les patents es concedeixen sobre idees que es poden usar en un programa informàtic. Així que quan penseu en patents, penseu en «combinació simfònica d'instruments de vent i de corda» i no en «2a simfonia de Beethoven».

Per a informació de rerefons sobre les patents, les patents de programari, i la diferència entre les patents i els drets d'autor, si us plau llegiu la nostra pàgina de rerefons.