Patents de programari a Europa
Estat actual
El futur de les patents de programari es incert. La Directiva de patents de programari la va rebutjar el Parlament Europeu el 6 de juliol de 2005, després de set anys de campanyes de gent de l'FSFE i altres organitzacions -la més destacada, una de les nostres organitzacions associades, l'FFII. Aquesta va ser una monumental victòria i mostra la competència legislativa de la comunitat del Programari Lliure. Però aquest perill no s'ha acabat. Pot trobar informació sobre l'estat actual de les patents de programari a la UE al següent article de novembre de 2007: Existeixen les patents de programari a la UE? (en anglès).
El problema de les patents de programari pot retornar via iniciatives com ara la Patent Comunitària de l'European Patent Litigation Agreement (EPLA). Es va afegir més informació i una descripció de com pot retornar en aquesta entrada de blog d'agost de 2006: The Future of the Patents Battle.
Accions més rellevants de l'FSFE
12 de juliol de 2006, participant en la vista de la CE
Ciaran O'Riordan, representant l'FSFE, va realitzar una intervenció en la vista sobre el futur del sistema de patents organitzada per la Comissió Europea.
31 de març de 2006: resposta enviada al qüestionari de patents de la CE
L'FSFE ha enviat la seva resposta del qüestionari de la Comissió Europea titulat «Sobre el sistema de patents a Europa».
6 de juliol de 2005: abandonada la Directiva de patents de programari
Després d'anys de perills, el Parlament Europeu finalment va rebutjar la directiva de patents de programari amb 648 de 680 vots.
1 de juliol de 2005: punts importants en segona lectura
Una setmana abans del vot en segona lectura per part del Parlament Europeu, l'FSFE va enviar una explicació simplificada de les àrees importants de confusió. Es va entregar en sis idiomes que es van produir en poc temps per l'equip de traducció de l'FSFE.
28 de juny de 2005: Memoràndum de Karlsruhe
La Free Software Foundation Europa va publicar, el 28 de juny de 2005, el Memoràndum Karlsruhe contra les patents de programari. Aquest memoràndum va col·lectar més de 200 signatures a la conferència GNU/LinuxTag d'aquell any a Karlsruhe. Citant evidències científiques, el text argumenta que les patents de programari a Europa malmetran les feines i la innovació. Entre els que hi van donar suport hi ha els líders d'alguns dels grups comercials més grans d'Europa. Tots els MPE en van rebre una còpia.
Quant al problema
La Free Software Foundation Europa treballa activament contra la introducció de les patents de programari a Europa. Les patents de programari poden crear els següents problemes.
- Afegeix riscos legals, i per consegüent, per al desenvolupament
- Inhibeix específicament el desenvolupament de programari útil blocant la compatibilitat i la interoperabilitat
- Les patents són incompatibles amb el programari perquè el programari és tant complexe -massa idees s'usen per a que sigui pràctic contar-les i comprovar-les amb les patents existents
Per a entendre com funcionen les patents, és important adonar-se que no tenen gairebé res a veure amb els drets d'autor. Mentre que els drets d'autor es concedeixen a la feina d'un autor, com un programa informàtic, les patents es concedeixen sobre idees que es poden usar en un programa informàtic. Així que quan penseu en patents, penseu en «combinació simfònica d'instruments de vent i de corda» i no en «2a simfonia de Beethoven».
Per a informació de rerefons sobre les patents, les patents de programari, i la diferència entre les patents i els drets d'autor, si us plau llegiu la nostra pàgina de rerefons.
Lectures avançades
- Per a veure la seqüència d'esdeveniments abans que es rebutgés la directiva, llegiu la nostra pàgina web estat previ.
- També us encoratgem a llegir més sobre les patents de programari a la nostra secció Lectura avançada.
- La campanya contra la patentabilitat del programari a Europa està liderat per la Foundation for a Free Information Infrastructure. Per a una informació més actualitzada, mireu el seu wiki de notícies de patents de programari.
- Llista de transcripcions de presentacions sobre les patents de programari, com la d'en Richard Stallman el 2004: Transcripció d'una xerrada d'en Richard Stallman: Els perills de les Patents de Programari
- Una revisió de les propostes legislatives de la UE i els seus raonaments, escrit després del rebuig de la directiva de patents de programari de la UE.