Slobodan softver za čitanje PDF-a

Što biste rekli kada biste na autocesti vidjeli znak koji kaže: "Potreban Vam je Volkswagen kako biste se vozili ovom cestom. Kontaktirajte svog distributera Volkswagena za besplatnu test-vožnju – Vaša vlada"? Kada je u pitanju softver koji otvara PDF datoteke, mnoge organizacije iz javnog sektora to rade svakodnevno. Kroz kampanju pdfreaders.org stavili smo vladine organizacije koje se ponašaju na takav način u središte pozornosti i pri tome pokazali koliko su česte takve reklame za neslobodan softver. Uz pomoć aktivista diljem Europe, kontaktiramo te organizacije i objašnjavamo im kako da poboljšaju svoje web-stranice tako da poštuju našu slobodu.

Što je već postignuto

Javne institucije svakodnevno reklamiraju neslobodan softver na svojim web-stranicama. Neki primjeri su niže navedeni. Uz pomoć naših Prijatelja i stotine drugih aktivista za slobodan softver, skupili smo u nešto više od mjesec dana ukupno 2286 izvješća o pogreškama koje dolaze iz svake europske države i devet država van Europe.

Finance ministry Brandenburg Foreign ministry Malta Justice ministry Sachsen ministère de l'éducation France

Našu Peticiju za uklanjanje reklama vlasničkoga softvera na web-stranicama javnih institucija potpisalo je 90 organizacija, 63 tvrtki i 2730 pojedinaca. Ako Vi niste potpisali peticiju, učinite to sada!

Na čemu trenutno radimo: kontaktiranje javnoga sektora

Pronalaženje javnih tijela koja reklamiraju vlasničke preglednike PDF-a bio je tek prvi korak kampanje. FSFE je uputio pismo svim javnim institucijama s naše liste kako bismo ih upitali da ili uklone reklame za vlasnički softver ili da barem daju jednaku reklamu slobodnom softveru kako bi korisnici njihovih web-stranica shvatili da imaju izbor. Možete vidjeti postignuti napredak.

Pomozite nam kontaktirati preostale institucije!

Kako možete pomoći

FSFE trenutno obrađuje odgovore institucija i uspostavlja ponovni kontakt s onima koje nisu odgovorile pa nemamo vremena za prijavu novih pogreški i kontaktiranje drugih institucija. Međutim, ako zapazite stranicu javne institucije koja reklamira neslobodan softver i još nije razriješena ili izgleda kao da nije na listi, slobodno ih kontaktirajte u svoje ime. Za tu svrhu možete koristiti naš predložak pisma. Samo trebate promijeniti adresu i URL. Možete ga poslati e-poštom ili običnom poštom.
Ako u tijeku kontaktiranja imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte nas.

Informirajte nas o institucijama koje kontaktirate i kako napredujete. Objavit ćemo pozitivne rezultate uz druge prijavljene institucije.

Naši argumenti

Što dalje

Poveznice