Η μετάφραση μπορεί να είναι ξεπερασμένη με πρωτότυπο κείμενο. Βοήθησέ μας να μεταφράσουμε αυτή και άλλες σελίδες στο fsfe.org, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διαβάσουν το μήνυμα μας στην μητρική τους γλώσσα.

Ελεύθερο Λογισμικό ανάγνωσης αρχείων PDF

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν να υπογράψετε πάνω στον αυτοκινητόδρομο μια δήλωση του τύπου «Χρειάζεστε ένα Toyota για να οδηγήσετε σε αυτόν το δρόμο. Επικοινωνήστε με τον τοπικό πωλητή αυτοκινήτων της Toyota για μια δωρεάν δοκιμή οδήγησης – Η κυβέρνησή σας». Όταν πρόκειται για λογισμικό ανάγνωσης αρχείων PDF, πολλοί δημόσιοι οργανισμοί καθημερινά κάνουν κάτι παρόμοιο.

Με την εκστρατεία pdfreaders.org επικεντρώσαμε σε δημόσιους οργανισμούς που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτοντας πόσο συχνές είναι τέτοιες διαφημίσεις για μη-ελεύθερο λογισμικό. Με τη βοήθεια ακτιβιστών από την Ευρώπη, επικοινωνήσαμε με αυτούς τους οργανισμούς και τους εξηγήσαμε πώς να βελτιώσουν τους ιστοτόπους τους ώστε να σεβαστούν την ελευθερία μας.

Γιατί να ενδιαφερθούμε;

Ακόμη και αν ένα ορισμένο λογισμικό δίνεται δωρεάν, η εταιρεία που το υποστηρίζει μπορεί να έχει οικονομικό όφελος: προωθώντας το λογισμικό αυτό, σημαίνει απόδοση προτεραιότητας σε μια ορισμένη εταιρεία. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν πρέπει να προβάλουν καμία ιδιωτική εταιρεία, αντίθετα πρέπει να προβάλουν την ισότητα και την επιλογή στην αγορά του λογισμικού. Γι' αυτό το FSFE και οι εθελοντές του παρεμβαίνουν για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Η εκστρατεία αυτή βασίστηκε σε τρεις θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες υποστηρίζουμε στο FSFE:

Τι επιτύχαμε;

Finance ministry Brandenburg

Παράδειγμα από τη Γερμανία με τη διαφήμιση

Καθημερινά, δημόσιες υπηρεσίες διαφημίζουν μη-ελεύθερο λογισμικό στους ιστοτόπους τους. Με βοήθεια από τα Μέλη μας και από εκατοντάδες άλλους ακτιβιστές Ελεύθερου Λογισμικού, έχουμε συλλέξει σε ένα μήνα 2104 αναφορές σφαλμάτων με προέλευση από κάθε χώρα της Ευρώπης και επίσης από εννέα χώρες εκτός Ευρώπης.

Σε επόμενο βήμα, το FSFE έχει έστειλε επιστολές προς όλες τις δημόσιες διοικητικές υπηρεσίες του καταλόγου μας ζητώντας από αυτές ή να αφαιρέσουν τις διαφημίσεις για ιδιοκτησιακό λογισμικό ή τουλάχιστο να τοποθετήσουν διαφημίσεις Ελεύθερου Λογισμικού ώστε να υπάρχει ισορροπία και οι χρήστες των ιστοχώρων των υπηρεσιών να αντιλαμβάνονται ότι έχουν επιλογή. Λάβαμε θετική ανταπόκριση από τις υπηρεσίες, οι οποίες μας ευχαρίστησαν για τις επιστολές μας.

Έπειτα από αρκετά χρόνια και χιλιάδες επιστολές, το FSFE έχει κλείσει την εκστρατεία. Χάρη σε όλους τους αφοσιωμένους ακτιβιστές Ελεύθερου Λογισμικού που βοήθησαν στην επαφή με τις υπηρεσίες, ανακοινώνουμε με υπερηφάνεια ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε καταχωρήσεις για ιδιοκτησιακά προγράμματα ανάγνωσης PDF αρχείων σε 1125 από τους 2104 ιστοτόπους δημόσιων διοικητικών φορέων (53%).

resolved

Ο ίδιος διαδικτυακός τόπος μετά από τη διόρθωση

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να πιέσουμε για αλλαγή και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον της επικοινωνίας με τις δημόσιες υπηρεσίες για την επίλυση του ζητήματος, το FSFE συνέλεξε και υπογραφές από 60 οργανισμούς, 63 επιχειρήσεις και 2731 άτομα οι οποίοι απαίτησαν ίση πρόσβαση για τα προγράμματα ανάγνωσης Ελεύθερου Λογισμικού PDF αρχείων. Αυτή η ευρεία υποστήριξη έδειξε και τη συνολική απήχηση της εκστρατείας.

Το επόμενο βήμα

Το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού, πάνω από όλα, υποστηρίζεται από την κοινότητά του: πάντα χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να συνεχίζουμε να προβάλλουμε ελεύθερα προγράμματα ανάγνωσης PDF, και μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για το μέλλον του Ελεύθερου Λογισμικού! Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το πρότυπο που παρέχουμε και να στέλνετε επιστολές ή ηλεκτρονικά μηνύματα σε δημόσιους φορείς οι οποίοι επιμένουν να διαφημίζουν ιδιοκτησιακό λογισμικό και κλειστά πρότυπα. Έχουμε και έναν σύνδεσμο με συμβουλές για το πώς να προχωρήσετε με τους σχετικούς οργανισμούς. Αυτή είναι μια σπουδαία (και εύκολη) δραστηριότητα για τοπικές ομάδες Ελεύθερου Λογισμικού για τη διάδοση στη δημόσια διοίκηση της γνώσης γύρω από το Ελεύθερο Λογισμικό.