SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Vrije Software PDF-lezers

Wat zou u denken over een bord boven de snelweg waarop staat: "U heeft een Toyota nodig om op deze weg te mogen rijden. Neem contact op met uw Toyota-dealer voor een gratis proefrit - Uw Overheid"? Als het gaat om software voor het openen van PDF-bestanden doen veel organisaties in de publieke sector dit iedere dag.

Met de pdfreaders.org-campagne lichten we de organisaties uit die zich op deze wijze gedragen en benoemen we hoe vaak deze advertenties voor onvrije software voorkomen. Met de hulp van activisten in heel Europa namen we contact op met deze organisaties en legden we hen uit hoe ze hun websites konden verbeteren zodat ze onze vrijheid respecteren.

Waarom zou het ons iets uitmaken?

Zelfs als bepaalde software gratis wordt weggegeven kan het bedrijf erachter een economisch voordeel hebben: het promoten van deze software betekent het prioriteren van een bepaald bedrijf. Overheden zouden geen specifiek bedrijf moeten promoten, maar in plaats daarvan gelijkheid en keuze op de softwaremarkt moeten promoten. Daarom hebben FSFE en haar vrijwilligers ingegrepen om dit probleem op te lossen.

Deze campagne was gebaseerd op drie basisprincipes die we bij FSFE steunen:

Wat hebben we bereikt?

Ministerie van Financiën van Brandenburg

Voorbeeld uit Duitsland met de advertentie

Iedere dag adverteren instellingen op hun websites voor onvrije advertenties. Met de hulp van onze Fellows en honderden andere Vrije Software-activisten verzamelden we gedurende een maand 2104 foutrapporten uit ieder land in Europa en uit negen landen buiten Europa.

De FSFE en haar vrijwilligers verstuurden daarna brieven naar alle overheden op onze lijst. Daarin vroegen we hen om ofwel de advertenties voor propriëtaire software te verwijderen, dan wel tenminste in gelijke mate voor Vrije Software te adverteren, zodat gebruikers van hun websites zich realiseren dat zij een keuze hebben. Daarop ontvingen wij veel positieve feedback van de instellingen waarin zij ons bedankten voor onze brieven.

Verschillende jaren later en duizenden brieven verder heeft FSFE deze campagne beëindigd. Dankzij alle toegewijde Vrije Software-activisten die geholpen hebben om contact op te nemen met deze instellingen kunnen we vol trots aankondigen dat we in staat waren om advertenties voor propriëtaire PDF-lezers te verwijderen van 1125 van de 2104 overheidswebsites (53%).

opgelost

Dezelfde website nadat zij het hadden opgelost

Verder waren we in staat om voor verandering op te komen op zowel nationale als wel internationale niveaus.

Naast contact opnemen met publieke instellingen om dit op te lossen heeft FSFE ook de handtekeningen verzameld van 90 organisaties, 63 bedrijven en 2731 personen die gelijke toegang eisten voor Vrije Software PDF-lezers. Deze brede steun liet ook de algehele populariteit van deze campagne zien.

Hoe nu verder?

De Vrije Software-beweging wordt met name gesteund door haar gemeenschap; we hebben altijd uw hulp nodig om verder te gaan met het helpen promoten van vrije PDF-lezers en samen kunnen we een verschil maken voor een toekomst met Vrije Software! We moedigen u aan om door te gaan met het gebruikmaken van ons sjabloon en het sturen van brieven of e-mails aan overheden die nog steeds adverteren voor het gebruik van propriëtaire software en gesloten standaarden. We hebben ook een link voor tips over wat daarna te doen met de relevante instellingen. Dit is een geweldige (en gemakkelijke) activiteit voor lokale Vrije Softwaregroepen om kennis over Vrije Software te verspreiden naar de overheid.