Haberler

Özgür Yazılım Almanya Eyalet Seçimlerine Damgasını Vurdu

Tarih::

Özgür Yazılım Almanya eyalet seçimlerine damgasını vurdu. Free Software Foundation Europe (FSFE) tarafından düzenlenen bir kampanya sayesinde birçok partiden siyasîler, Özgür Yazılım ve Açık Ölçünlerin (Standart) Almanya'daki gizil gücünü (potansiyel) kabul etmiş oldu. FSFE destekçilerinden gelen sorulara yanıt olarak siyasîler, özgür yazılımın rekabete eşitlik getirdiğini, gelişimi hızlandırdığını ve masraflarda azalma sağladığını belirttiler.

Özgür Yazılımlar - GNU/Linux işletim sistemi ya da Mozilla Firefox internet tarayıcısı gibi - herhangi bir sınırlama olmadan kullanılabilir, herhangi bir kişi tarafından üzerinde çalışılabilir, düzenlenebilir ve aynı döngüye tekrar aktarılabilirler. FSFE genel başkanı Karsten Gerloff "Özgür Yazılım'ın ekonomiye büyük katkısı vardır." diyor: "Bu temelde, Almanya'nın küçük ve orta ölçekli işletmeleri daha kaliteli hizmet sunabilecekler ve ülkemiz için kalıcı değerler üretebilecekler. Adayların bu imkânın ayırdında olmalarından çok memnunuz."

Özgür Yazılım aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliği için de bir ön gerekliliktir. "Yazılım 21'inci yüzyılın kültürel tekniğidir." diyor FSFE Almanya Başkanı Matthias Kirschner: "Herkesin bu konuda temel bir anlayış edinme fırsatı olmalıdır. FSFE'nin süregelen çalışmaları bugün burada meyvesini vermektedir."

Her şeye rağmen, partiler Özgür Yazılım'ın faydalarını Almanya'nın ekonomik ve toplumsal hayatına nasıl yansıtacakları konuşunda kapsamlı bir yaklaşıma sahip değiller. Sorular ve yanıtlara, parti programlarının detaylı çözümlemeleriyle beraber FSFE'nin internet sayfalarından ulaşılabiliyor. FSFE, bu boşluğu doldurmak için Özgür Yazılım'ın gizil gücüyle ilgilenen siyasîler ve tüm insanlar için, konunun ehli bir çalışma ortağı olarak görevine devam edecek.