Νέα

Βράβευση ραδιοφωνικών σταθμών για τη χρήση Ανοικτών Προτύπων

στις:

Βερολίνο/Βιέννη 24 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού απονέμει στους Deutschlandradio και Radio Orange το Βραβείο της Ημέρας Ελευθερίας Εγγράφων 2010 για τη χρήση Ανοικτών Προτύπων και της προβολής τους στην κοινωνία. Η Γερμανική ομάδα μαζί με το Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) θα παρουσιάσουν το γλύκισμα της DFD που γράφει "rOGG on!" σε Βερολίνο και Κολωνία για τον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio. Το γλυκό της DFD για την Αυστρία δίνεται στον Βιεννέζικο σταθμό Radio Orange 94.0.

Οι Deutschlandradio και Radio Orange παρέχουν ζωντανή ροή προγράμματος με τον τύπο OGG-Vorbis. Τα Ανοικτά Πρότυπα όπως το OGG-Vorbis επιτρέπουν τη μετάδοση δεδομένων ανάμεσα σε λογισμικό διαφορετικών προμηθευτών. Έτσι προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και να μεταδίδουν δεδομένα ανεξάρτητα από συγκεκριμένους προμηθευτές λογισμικού και άρα να χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη εξοπλισμού και λογισμικού.

Το ίδρυμα Xiph.org σχεδίασε αυτόν τον τύπο αρχειοθέτησης ως μια εναλλακτική, ελεύθερη από πατέντες λύση στο MP3 για τη συμπίεση αρχείων ήχου. Σε αντίθεση με τους ιδιοκτησιακούς τύπους, τα Ανοικτά Πρότυπα μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν με το Ελεύθερο Λογισμικό. Αυτό κάνει τα Ανοικτά Πρότυπα απαραίτητα για τα μέσα επικοινωνίας, τη διοίκηση, τις εταιρίες, τους οργανισμούς και τους χρήστες προσωπικών υπολογιστών.

Το FSFE είναι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσει ότι και οι δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί θέτουν το μέτρο για την ελευθερία των ακροατών τους χρησιμοποιώντας Ανοικτά Πρότυπα.

Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων

Η Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων (Document Freedom Day, DFD) είναι μια διεθνής ημέρα για την απελευθέρωση εγγράφων και τα Ανοικτά Πρότυπα. Από το 2008, εορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Μαρτίου. Τα προηγούμενα χρόνια, περισσότερες από 200 εθελοντικές ομάδες σε πάνω από 60 χώρες έχουν διαδώσει την αξία των Ανοικτών Τύπων Αρχειοθέτησης Εγγράφων και των Ανοικτών Προτύπων.

Ετικέτες