Νέα

Η 1&1 Internet AG λαμβάνει το Γερμανικό Βραβείο της Ελευθερίας Εγγράφων

στις:

Καρλσρούη, 28 Μαρτίου 2012 - Οι 1&1, GMX και WEB.DE λαμβάνουν το Γερμανικό Βραβείο της Ελευθερίας Εγγράφων για τη χρήση Ανοιχτών Προτύπων. Το βραβείο απονεμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation Europe - FSFE) και το Foundation for a Free Information Infrastructure e.V. (FFII). Η 1&1 βραβεύτηκε για την αυτόματη προσθήκη XMPP στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των πελατών της. Το Βραβείο της Ελευθερίας Εγγράφων απονέμεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Ημέρας Ελευθερίας Εγγράφων - της διεθνούς ημέρας για τα Ανοιχτά Πρότυπα. Στους περσινούς νικητές συμπεριλαμβάνονται οι tagesschau.de, Deutschland Radio και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Stephan Uhlmann (FFII), Jan Oetjen (1&1, Vorstand Portale), Tino Anic (1&1), Matthias Kirschner (FSFE)

Στην Καρλσρούη το FSFE και το FFII παρέδωσαν το πιστοποιητικό και το κέικ για το Βραβείο της Ελευθερίας Εγγράφων στους Jan Oetjen, CEO 1&1 Internet Portals και Tino Anic και την ομάδα του, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργικότητα αυτή. Το πρωτόκολλο XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Jabber) είναι ένα Ανοιχτό Πρότυπο πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στο chat. Το πρωτόκολλο αυτό υποστηρίζει μια ποικιλία από προγράμματα chat και χρησιμοποιείται επίσης και σε εφαρμογές VoIP. Κάθε χρήστης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των 1&1, GMX και WEB.DE αποκτά αυτόματα έναν τέτοιο λογαριασμό XMPP, ο οποίος έχει το ίδιο όνομα όπως και η διεύθυνση e-mail.

«Σε διάκριση με τις κλειστές υπηρεσίες όπως Facebook και Skype, η 1&1 παρέχει ανοικτή διασύνδεση με το υπόλοιπο του δικτύου Jabber/XMPP για πολλά χρόνια. Πρόκειται να επαινεθούν για την παροχή υποστήριξης στην αληθινά ελεύθερη επικοινωνία με χρήση των προτύπων του Διαδικτύου», λέει ο Peter Saint-Andre, Executive Director of the XMPP Foundation.

Όπως η 1&1, καθένας μπορεί να ρυθμίσει έναν εξυπηρετητή XMPP και να τον ενεργοποιήσει ώστε να συνδέεται με άλλους συμβατούς με πρότυπα εξυπηρετητές XMPP σε όλον τον κόσμο. Όσοι έχουν λογαριασμό στην 1&1 μπορούν να κάνουν chat με άλλες επαφές, εντός ή εκτός του δικτύου της 1&1, με χρήση οποιασδήποτε εφαρμογής που υποστηρίζει XMPP. Μπορούν να κάνουν chat με πελάτες από άλλες ετιαρείες που υποστηρίζουν το XMPP όπως η Google (με το Google Talk), με όσους στήνουν το δικό τους Ελεύθερου Λογισμικού εξυπηρετητή XMPP και με όλους τους υποστηρικτές του FSFE, οι οποίοι επίσης αποκτούν αυτόματα έναν λογαριασμό XMPP. Όταν χρησιμοποιείτε Skype, ICQ, Facebook, Yahoo! Messenger ή Microsoft Network (MSN), όλοι όσοι θέλουν να κάνουν chat με εσάς πρέπει να χρησιμοποιούν τον ίδιο πάροχο.

«Το Facebook και το Microsoft Network (MSN) και αυτά χρησιμοποιούν XMPP για τη λειτουργία του chat. Αλλά απενεργοποιούν τη λειτουργία του εξυπηρετητή XMPP για τη σύνδεση με άλλους XMPP εξυπηρετητές. Έτσι το Facebook και το MSN περιορίζουν τους χρήστες τους στις υπηρεσίες αυτές: Σας επιτρέπεται μόνο να μιλάτε με ανθρώπους που έχουν λογαριασμό στις υπηρεσίες αυτές και που παραδίδουν τα δεδομένα τους. Αλλά με τη χρήση εξυπηρετητών XMPP που συνδέονται με άλλους εξυπηετητές XMPP, δίνετε στους φίλους σας την ελευθερία να αποφασίσουν ποιο λογισμικό και ποιον πάροχο θα επιλέξουν και θα εμπιστευθούν!», δηλώνει ο Matthias Kirschner, Συντονιστής του FSFE για τη Γερμανία.

«Είναι τιμή μας που λαμβάνουμε το βραβείο αυτό. Επιβεβαιώνει την απόφασή μας να χρησιμοποιούμε το ανοιχτό πρότυπο XMPP για το online chat με την αλληλογραφία ανάμεσα σε WEB.DE, GMX και 1&1. Επιτρέπει στους χρήστες μας να κάνουν chat χωρίς τεχνικά φράγματα στον ιστό», λέει ο Jan Oetjen, CEO 1&1 Internet Portals.

Ο Stephan Uhlmann, FFII board member, προσθέτει: «Εμπνεόμαστε από εταιρείες όπως η 1&1 Internet AG οι οποίες όχι μόνο βασίζουν τις επιχειρήσεις τους στα ανοιχτά πρότυπα του Διαδικτύου, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) και τον ιστό (web), αλλά και οι οποίες διατηρούν τις υπηρεσίες αυτές διαλειτουργικές και δεν βασίζονται σε εφέ κλειδώματος για να πείσουν τους πελάτες τους».

Βασικές πληροφορίες:

Άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις στη Γερμανία την Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων 2012: