Contribute and be proud of defending Software Freedom from monopolist control! We are intervening in the Apple vs. EC case: Find out more.

Νέα

Η Ελλάδα υιοθετεί νέους κανόνες σχετικά με την Ελεύθερη Επιλογή Δρομολογητή

στις:

Ο ελληνική νομοθετική αρχή υιοθέτησε νέους κανόνες για την εισαγωγή της Ελεύθερης Επιλογής Δρομολογητή στη χώρα. Από το 2021, το FSFE δουλεύει με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να προστατεύσει τα συμφέροντα των χρηστών. Διάφορες εταιρίες της κοινωνίας των πολιτών και του κλάδου υποστήριξαν το FSFE και συνέβαλαν θετικά στον νέο νόμο.

Router Freedom Monitoring Map
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες που νομοθετούν την Ελεύθερη Επιλογή Δρομολογητή. Δες εδώ την κατάσταση στην χώρα σου.

Οι δρομολογητές και τα μόντεμ είναι πύλες προς το Διαδίκτυο. Όπως και με κάθε άλλη ψηφιακή συσκευή, οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να έχουν ελευθερία επιλογής για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού τους. Για τη θεμελίωση αυτού του δικαιώματος, η νομοθεσία περί τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ περνάει από πολύπλοκες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις από το 2018. Η διαδικασία ήταν αργή, βρίσκοντας εμπόδια σε πολλές λεπτομέρειες. Δεν έχουν θέσει όλες οι χώρες της ΕΕ ως προτεραιότητα την Ελεύθερη Επιλογή Δρομολογητή. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ασχολείται με το θέμα εδώ και αρκετά χρόνια και βρίσκεται πλέον στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τους δικούς τους δρομολογητές και μόντεμ για να συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Δύο χρόνια δράσης και συνεργασίας

Στα τέλη του 2020, η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση του νόμου περί τηλεπικοινωνιών για τον καθορισμό νέων προτύπων για την Ελευθερία Επιλογής Δρομολογητή. Τον Απρίλιο του 2021, το FSFE συντόνισε μια συμμαχία με διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπους του κλάδου για να συμβάλει στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ σχετικά με τον νέο κανονισμό. Εκείνη την περίοδο, υποστηρίξαμε το προκαταρκτικό πόρισμα της ρυθμιστικής αρχής ότι η Ελευθερία Επιλογής Δρομολογητή θα ήταν πλήρως συμβατή με την ελληνική νομοθεσία και δεν θα προκαλούσε περιορισμούς στην αγορά ή προβλήματα διαλειτουργικότητας.

Τον Απρίλιο του 2022, η ΕΕΤΤ δημοσίευσε το πρώτο σχέδιο του κανονισμού. Ωστόσο, στην πρόταση, η ρυθμιστική αρχή εξαίρεσε το δίκτυο οπτικών ινών (FTTH), μια απόφαση που δυστυχώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα δικαιώματα των χρηστών. Το FSFE υπέβαλε μια ολοκληρωμένη ανάλυση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Ελευθερία Επιλογής Δρομολογητή θα πρέπει να περιλαμβάνει την οπτική ίνα και γιατί είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου και των δικαιωμάτων των χρηστών. Τα επιχειρήματα του FSFE υποστηρίχθηκαν από την ίδια συμμαχία οργανώσεων και ομάδα εθελοντών.

Αυτόν τον μήνα, τον Μάρτιο του 2023, η ΕΕΤΤ υιοθέτησε την τελική έκδοση του κανονισμού που ρυθμίζει την Ελευθερία Επιλογής Δρομολογητή στη χώρα. Ο νέος κανόνας επιβεβαιώνει την ελευθερία επιλογής τερματικού εξοπλισμού για όλες τις τοπολογίες δικτύων εκτός από τις οπτικές ίνες. Η ρυθμιστική αρχή υιοθέτησε μια πιο αυστηρή προσέγγιση για το FTTH και αποφάσισε να διατηρήσει τον εξοπλισμό οπτικού δικτύου (ONT) στην αρμοδιότητα των παρόχων. Συνεπώς, αν και η ρυθμιστική αρχή επιτρέπει στους χρήστες να αιτούνται τον διαχωρισμό του ONT από τους δρομολογητές, εντούτοις τους περιορίζει από το να συνδέουν τον δικό τους δρομολογητή οπτικών ινών απευθείας στο δίκτυο.

Το μέλλον αφήνει περιθώρια βελτίωσης για τον νόμο με επαγρύπνηση για τυχόν παραβιάσεις του

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Έλληνας νομοθέτης τα τελευταία χρόνια για τη νέα ρύθμιση. Ο νομοθέτης ακολούθησε καλές πρακτικές για τη διαφανή και συμμετοχική νομοθέτηση, εμπλέκοντας διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη στη δημόσια διαβούλευση και επικοινωνώντας μαζί τους με συνέπεια.

Λυπούμαστε, ωστόσο, που η EETT αποφάσισε να εξαιρέσει τα δίκτυα οπτικών ινών από την Ελευθερία Επιλογής Δρομολογητή. Παρόλο που η ρυθμιστική αρχή επιτρέπει στους χρήστες να διαχωρίσουν τον δρομολογητή από το ONT, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, και πιθανότατα το Βέλγιο, έχουν θέσει υψηλότερα πρότυπα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να συνδέσουν τον δρομολογητή οπτικών ινών απευθείας στο δημόσιο δίκτυο.

Picture with types of soft and hard violations by ISPs.
Ακόμη και με την Ελεύθερη Επιλογή Δρομολογητή κατοχυρωμένη, οι πάροχοι ίντερνετ μπορούν ακόμη να παραβούν τους κανόνες.

Παρά τον συμβιβασμό αυτόν, οι Έλληνες καταναλωτές εξυπηρετούνται καλύτερα από ένα σαφές πλαίσιο για την Ελευθερία Επιλογής Δρομολογητή. Η νομική αβεβαιότητα λειτουργεί εις βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν πλέον σαφείς κανόνες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου.

Ενθαρρύνουμε τη ρυθμιστική αρχή να λάβει μέτρα για την αποτελεσματικότητα των νέων κανόνων. Η ελευθερία επιλογής τερματικού εξοπλισμού δεν είναι μόνο ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό αίτημα και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των εμπορικών πρακτικών των παρόχων. Ακόμη και σε χώρες με σαφείς κανόνες, οι πάροχοι μπορούν να τους παραβιάζουν, ιδίως όταν:

Το έργο της κοινότητας απέδωσε καρπούς

Το έργο του FSFE έχει ενισχυθεί από ένα καταπληκτικό δίκτυο υποστηρικτών, εθελοντών και συνεργαζόμενων οργανισμών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις οργανώσεις Ελεύθερου Λογισμικού ΕΕΛΛΑΚ και GreekLUG, την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Homo Digitalis, την ένωση δικτύων Sarantoporo.gr, τις ενώσεις καταναλωτών ΚΕ.Π.ΚΑ. και Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., τον εκπρόσωπο της βιομηχανίας VTKE και όλους τους Έλληνες εθελοντές μας για τη δέσμευση και τη συμμετοχή τους αυτά τα χρόνια με στόχο την κοινωνική αλλαγή υπέρ των χρηστών στην Ελλάδα.

There is no Router Freedom without Free Software
Δεν υπάρχει Ελεύθερη Επιλογή Δρομολογητή χωρίς Ελεύθερο Λογισμικό. Έλα στις ομάδες εθελοντών μας και στήριξε την ελευθερία λογισμικού!

Ελεύθερη Επιλογή Δρομολογητή και Ουδετερότητα Συσκευών

Η Ελεύθερη Επιλογή Δρομολογητή είναι το δικαίωμα που έχουν οι καταναλωτές οποιουδήποτε Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν ένα ιδιωτικό μόντεμ και δρομολογητή αντί του εξοπλισμού που παρέχει ο πάροχος. Η Ουδετερότητα Συσκευών προστατεύει τους χρήστες από περιορισμούς που εισάγουν διακρίσεις στο Ελεύθερο Λογισμικό στις συσκευές τους. Με την Ελευθερία Επιλογής Δρομολογητή, οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν προσαρμοσμένο λειτουργικό σύστημα στον εξοπλισμό τους και να ασκούν έλεγχο στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Παρακαλούμε γίνετε δωρητής του FSFE — θα βοηθήσετε να καταστεί δυνατή η μακροπρόθεσμη δέσμευση και η επαγγελματική μας αφοσίωση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων να ελέγχουν την τεχνολογία.