Νέα

Ανοιχτή επιστολή στην Επίτροπο Kroes

στις:

Αγαπητή Επίτροπε Kroes,

σχετικά με τις αντιμονοπωλιακές έρευνες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού εναντίον της Microsoft, έχετε επιτρέψει να γίνει γνωστό ότι θα επιθυμούσατε να κλείσετε έναν αριθμό ανοιχτών υποθέσεων πολύ σύντομα. Αυτές περιλαμβάνουν μια τρέχουσα έρευνα σχετικά με την πρακτική της Microsoft να προσδένει τον περιηγητή της Internet Explorer στα λειτουργικά της συστήματα Windows, και μια εκκρεμή καταγγελία σχετικά με τη σταθερή αποτυχία της Microsoft να μοιράζεται με τους ανταγωνιστές τις πληροφορίες διαλειτουργικότητας για τα προγράμματα γραφείου που παρέχει.

Στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE), παρακολουθούμε επί μακρόν την εξαιρετική δουλειά της Διεύθυνσής σας για την εξασφάλιση του ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Συμμετείχαμε ως ενδιαφερόμενοι τρίτοι στην υπόθεση της Επιτροπής εναντίον της Microsoft σχετικά με τη διαλειτουργικότητα στην αγορά εξυπηρετητών ομάδων εργασίας. Σήμερα, το FSFE είναι ένα ενδιαφερόμενο τρίτο μέρος στη διαδικασία της Επιτροπής εναντίον της Microsoft με βάση την καταγγελία της Opera για την πρακτική της εταιρίας να προσδένει τον Internet Explorer στο λειτουργικό της σύστημα Windows. Παρακολουθήσαμε επίσης στενά την όποια πρόοδο υπήρξε σχετικά με την καταγγελία που κατέθεσε η ECIS σχετικά με την άρνηση της Microsoft να μοιραστεί πληροφορίες διαλειτουργικότητας για έναν αριθμό εφαρμογών γραφείου που παρέχει.

Η άποψή μας είναι ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Γράφουμε σε εσάς σήμερα για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένας διακανονισμός με ανεπαρκή ισχύ σε αυτές τις υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού. Κατά την άποψή μας, οι όροι ενός διακανονισμού τον οποίο προσέφερε η Microsoft φέτος τον Ιούλιο δεν αποτελούν αποτελεσματική επανόρθωση εναντίον της κυρίαρχης θέσης της εταιρίας στην Ευρωπαϊκή αγορά για τις εφαρμογές γραφείου.

Έχουμε δημοσιεύσει μια αναλυτική έκθεση με τα σημαντικότερα σημεία για τη λήψη αποτελεσματικών αντιμονοπωλιακών μέτρων. Θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή σας σε αυτήν τη δημοσίευση:

Όπως σημειώνεται εκεί, οι βασικές ανησυχίες μας στην υπόθεση του περιηγητή είναι οι ακόλουθες:

Ενώ η Επιτροπή δεν έχει ακόμη εκδώσει δήλωση ενστάσεων σχετικά με την αποτυχία της Microsoft να μοιραστεί τις πληροφορίες διαλειτουργικότητας με τους ανταγωνιστές, την ίδια στιγμή επιδιώκεται διακανονισμός. Και πάλι, το FSFE έχει αναλύσει την προτεινόμενη πρωτοβουλία διαλειτουργικότητας της Microsoft και την έχει θεωρήσει ανεπαρκή για να καθιερώσει τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή αγορά για τις εφαρμογές γραφείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, ο ισχυρότερος ανταγωνιστής των εφαρμογών γραφείου της Microsoft είναι το Ελεύθερο Λογισμικό. Το OpenOffice είναι ένα καλό παράδειγμα, ως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη εναλλακτική λύση στο Microsoft Office. Συνεπώς θεωρούμε ουσιαστικό, οποιοσδήποτε διακανονισμός για τη διαλειτουργικότητα να διασφαλίζει, ότι το Ελεύθερο Λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που παρέχει η Microsoft για να ανταγωνιστεί σε ισότιμη βάση.

Σχετικά με τη διαλειτουργικότητα, οι βασικές ανησυχίες μας είναι:

Και στις δύο υποθέσεις, θεωρούμε ότι ένας αποτελεσματικός διακανονισμός είναι αναμφίβολα προτιμητέος από έναν που επιτυγχάνεται γρήγορα, αλλά χωρίς την ισχύ να καθιερώσει τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή αγορά για τις εφαρμογές γραφείου.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που θα εξετάσετε αυτά τα σημεία και ελπίζουμε ότι θα βρείτε την ανάλυσή μας κατατοπιστική. Παραμένουμε, βεβαίως, διαθέσιμοι για την παροχή πρόσθετων στοιχείων.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Karsten Gerloff

Πρόεδρος, Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού