Help us spread the word about Free Software across Europe! Contributions until the end of September will be used to translate our 'What is Free Software' video into more European languages

Kujdes: Kjo faqe mund të jetë e vjetruar kundrejt tekstin origjinal. Ju lutemi, përdorni këtë faqe që të shihni se si mund të ndihmoni te përkthimet dhe anë të tjera.

News

FSFE-ja zgjedh president dhe zv.president të ri

më:

Matthias Kirschner dhe Alessandro Rubini janë presidenti dhe zv.presidenti i ri i FSFE-së. Ata u zgjodhën javën e shkuar në Bukuresht, gjatë Asamblesë së Përgjithshme të FSFE-së, teksa Reinhard Müller u rizgjodh si përgjegjës i financave. Ata do të punojnë për FSFE-në në këto pozicione për dy vjetët e ardhshëm.

Matthias Kirschner është i punësuar në FSFE që prej 2009-s. Filloi të përdorë GNU/Linux më 1999-n dhe kuptoi se software-i është i përfshirë thellë në krejt anët e jetës sonë. Matthiasi është i bindur se kjo teknologji duhet të fuqizojë shoqërinë, në vend se ta kufizojë atë. Ndërsa studionte shkenca politike dhe administrative, e bindi FSFE-në ta pranonte si stazhierin e parë të saj, më 2004-n. Që prej asaj kohe, ai ka ndihmuar organizma të tjerë, kompani dhe qeveri të kuptojnë se si mund të përfitojnë nga Software-i i Lirë -- i cili i jep gjithkujt të drejtën për ta përdorur, studiuar, shpërndarë dhe përmirësuar software-in -- dhe se si këto të drejta ndihmojnë të përkrahet liria e fjalës, e shtypit, ose privatësia.

Matthiasit i pëlqen fort të shpenzojë kohë me të birin foshnje, dhe në kohën e lirë merr pjesë në seminare të ndihmës së shpejtë për kafshë të egra, i pëlqejnë karikaturat e XKCD-së dhe Transmetropolitanit, Monty Python, dhe Die Ärzte.

Alessandro Rubini është një inxhinier elektronik dhe ka një doktoratë në informatikë. Pat instaluar Linux 0.99.14, është përdorues dhe programues aktiv i Software-it të Lirë, dhe autor i librit "Përudhës Linux Pajisjesh". Pas mbarimit të doktoratës e braktisi universitetin, ngaqë s’donte thjesht të shkruante artikuj. Tani punon si këshilltar i pavarur në fushën e përdorimeve industriale të GNU/Linux-it, kryesisht për përudhës pajisjesh dhe sisteme të trupëzuar, si edhe për konceptim mikrokontrollorësh dhe PCB-sh. Kohët e fundit ka bashkëpunuar me CERN-in në kuadrin e projektit Lepuri i Bardhë, projekt që synon sinkronizim në shkallë sub-nanosekondash për kartat I/O. I pëlqen të punojë për CERN-in, ngaqë e kanë rregull të botojnë krejt punët e tyre si Software të Lirë dhe Hardware të Lirë.

Alesandroja ka qenë anëtar i Free Software Foundation Europe-s nga 2001 deri më 2006-n, dhe u kthye sërish në FSFE. Pati ndjesinë se FSFE-ja është vendi i duhur për të zhvilluar diskutime pozitive dhe konstruktive mbi Software-in e Lirë. Veç angazhimit si vullnetar në FSFE dhe në organizma të tjerë të Software-it të lirë, ai është boyscout aktiv, i pëlqen çiklizmi, është ati i dy fëmijëve, dhe dëgjon zhurmë të bardhë gjatë punës.

"Jam i lumtur që mirëpres si Matthiasin, ashtu edhe Alesandron në rolet e tyre të reja," thotë drejtori ekzekutiv Jonas Öberg, "që të dy kanë qenë të rëndësishëm në dhënien e formës së tanishme organizmit dhe pres ekspertizën që do të sjellin, teksa ecim më tej në rrugën e fuqizimit të kontrollit të përdoruesve mbi teknologjinë."