Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό δελτίο FSFE - Δεκέμβριος 2015

στις  

Από το FSFE

Τα μέλη του Κοινοβουλίου υπερασπίζονται τις τροποποιήσεις μας

Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "Εσωτερική Αγορά και την Προστασία του Καταναλωτή" (IMCO) και για τη "Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια" (ITRE) εξέδωσαν την δική τους κοινή έκθεση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Η ομάδα πολιτικής του FSFE ανέλυσε την έκθεσή τους και πρότειναν τροποποιήσεις για την ένταξη ελεύθερων, μινιμαλιστικών και εφαρμόσιμων προτύπων για το Ελεύθερο Λογισμικό, για την ενσωμάτωση του ελέγχου των χρηστών στα δεδομένα τους και για την εξασφάλιση ότι το ενιαίο cloud ελευθέρων επιστημών θα ερμηνευτεί βάσει Ελεύθερου Λογισμικού.

Η έκθεση έλαβε περισσότερες από 1000 τροποποιήσεις από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEPs), μερικοί εκ των οποίων υπερασπίστηκαν τις απόψεις μας και πρότειναν τροποποιήσεις. Αυτό αποδεικνύει την αυξημένη κατανόηση από την πλευρά του Κοινοβουλίου για τη σημασία του Ελεύθερου Λογισμικού στο "cloud computing", τα big data και την προτυποποίηση, όπως επίσης και το δημόσιο τομέα. Ακόμα και η σκιώδης εισηγήτρια Cornelia Ernst τόνισε την ανάγκη αναφοράς στο Ελεύθερο Λογισμικό κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην κοινή συνάντηση των επιτροπών IMCO/ITRE στις 10 Νοέμβρη. Αυτόν το μήνα, στις 14 Δεκέμβρη, το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την τελική έκθεση.

Παρόλο που η έκθεση δεν είναι δεσμευτική, και η Επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει τις προτάσεις του Κοινοβουλίου, το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις μας υποστηρίχθηκαν από αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου είναι ένα σημαντικό βήμα. Ειδικά στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι συνήθως λιγότερο καταδεκτικό όσον αφορά σε θέματα σχετικά με ψηφιακά δικαιώματα και το Ελεύθερο Λογισμικό.

Η Γερμανία ψήφισε νόμο κατά των υποχρεωτικών router

Ύστερα από τρία χρόνια εντατικής πίεσης από το FSFE και άλλους οργανισμούς, το Γερμανικό Κοινοβούλιο μαζί με το δεύτερο τμήμα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ψήφισαν ένα νόμο ενάντια στα υποχρεωτικά router και υπέρ της ελεύθερης βούλησης των χρηστών. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των καταναλωτών και τον υγιή ανταγωνισμό των κατασκευαστών. Η ελεύθερη βούληση, επίσης, δίνει στους χρήστες τη δύναμη να φροντίσουν σημαντικές λειτουργίες όπως η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των δικών τους συσκευών. Ο νόμος θα ισχύσει από τα μέσα του 2016 και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα υποστηρίξουμε παρόμοια νομοσχέδια οπουδήποτε χρειαστεί.

Το Sony Rootkit πρωτοσέλιδο 10 χρόνια μετά

Στα τέλη του Οκτώβρη το FSFE υπενθύμισε τους κινδύνους που φέρουν οι τεχνικές απαγορεύσεις για την τεχνολογία, προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων μας στο "μαστόρεμα". Ως αποτέλεσμα, το θέμα εντοπίστηκε από τον τύπο και η σελίδα πληροφοριών του FSFE έγινε σύνδεσμος σε δεκάδες τουλάχιστον άρθρα διαφόρων μεγάλων ειδησεογραφικών πηγών. Ο πρώην ασκούμενος σε εμάς, ο Asa Ritz ανέφερε περιληπτικά στο ιστολόγιό του την κάλυψη που λάβαμε από τα ΜΜΕ.

Τι άλλο κάναμε;

Ανέλαβε δράση

Από την κοινότητά μας

Ευχάριστα Νέα Ελεύθερου Λογισμικού

Σε επίπεδο ΕΕ: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή για τη συστηματική αντικατάσταση του ιδιοκτησιακού λογισμικού όλων των Ευρωπαϊκών Οργανισμών με πιστοποιημένο Ελεύθερο Λογισμικό. Στην Ιταλία, το Ιταλικό Υπουργείο Άμυνας αντικαθιστά το Microsoft Office με LibreOffice σε 150,000 Η/Υ δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εφαρμογή LibreOffice στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, η δεύτερη πιο σημαντική βιομηχανική πόλη της Νότιας Ιταλίας, το Bari, πρόκειται να ολοκληρώσει τη μετάβαση σε LibreOffice και ODF. Την ίδια στιγμή στην Ελβετία, το συμβούλιο της Βέρνης ζήτησε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής να τερματίσει την εξάρτηση από το ιδιοκτησιακό λογισμικό, και να το αντικαταστήσει με λύσεις Ελεύθερου Λογισμικού. Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησε και η Δανία όπου η πόλη Aarhus ζητάει τη χρήση ανοιχτών προτύπων στις τεχνολογίες πληροφοριών για όλα τα μελλοντικά πληροφοριακά του έργα με σκοπό την απαλλαγή από το κλείδωμα σε προμηθευτές. Τέλος, μια πρόσφατη έρευνα στη Γαλλία επιβεβαίωσε ότι η διοίκηση της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο υποκινητή του Ελεύθερου Λογισμικού στη Γαλλία. Σύμφωνα με την έρευνα, η αγορά Ελεύθερου Λογισμικού αναπτύσσεται σε γραμμική κλίμακα και θα αυξάνεται κατά 9% το χρόνο έως και το 2020.

Αυτό ήταν το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του 2015. Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας. Θα λάβετε το επόμενο δελτίο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2016.

Επίσης: Εξακολουθούμε να πειραματιζόμαστε με νέους τρόπους και μορφές του ενημερωτικού δελτίου. Σας παρακαλούμε να μοιραστείτε τις απόψεις σας ελεύθερα στο contact@fsfe.org.

Happy Christmas and a Happy GNU-year!

Οι συντάκτες σας Polina Malaja and Erik Albers FSFE