Νέα

Συνοπτική έκθεση για τη διετία - Έκθεση για τη γενική συνέλευση του έτους 2005

στις:

Τέσσερα χρόνια μετά το επίσημο ξεκίνημά του στις 10 Μαρτίου 2001 και την οριστικοποίηση της ιδρυτικής του διαδικασίας στις 24 Απριλίου 2001, η γενική συνέλευση στις 7 Μαΐου 2005 στη Βιέννη, Αυστρία σημειώνει το τέλος άλλης μιας εκλογικής περιόδου για τη Διαρκή Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού.

Ο οργανισμός έχει καλύψει δύο δραστήριες χρονιές και έχει αναπτυχθεί σε μέγεθος, δραστηριότητες και απήχηση. Αντί να προσπαθεί να επιτύχει ή να ισχυριστεί την τελειότητα, αυτή η έκθεση θα συνοψίσει μερικά από τα ορόσημα του FSFE τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αντιμονοπωλιακή διερεύνηση για τη Microsoft

Συνεχίζοντας την εργασία που είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων του, το FSFE σε συνεργασία με την Ομάδα Samba παρείχαν ζωτικής σημασίας γνώση στην αντιμονοπωλιακή διερεύνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Microsoft επειδή επέκτεινε το μονοπώλιο των εφαρμογών γραφείου της στην αγορά εξυπηρετητών. Μετά από την έφεση που κατέθεσε η Microsoft στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο εναντίον του προστίμου και των υποχρεώσεων να διαθέσει τις προδιαγραφές των πρωτοκόλλων της, το FSFE μπήκε [1] στην υπόθεση ως τρίτο μέρος, εκπροσωπώντας και την Ομάδα Samba. Μαζί, το FSFE και η Samba, εκπροσωπούμενοι στο δικαστήριο από τον Carlo Piana της Ιταλικής ομάδας του FSFE, κατάφεραν να πείσουν [2] το δικαστήριο να μην αναστείλλει την απόφαση της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες online [3].

[1] https://lists.fsfe.org/pipermail/press-release/2004q3/000067.html
[2] https://fsfe.org/activities/ms-vs-eu/intervention-20040930.html
[3] https://fsfe.org/activities/ms-vs-eu/

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS)

Η πρώτη φάση της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS) φιλοξενήθηκε το Δεκέμβριο του 2003 στη Γενεύη, Ελβετία [4]. Το FSFE συμμετείχε στην πλήρη σειρά των συνεδριάσεων που κατέληξαν σε αυτήν την εκδήλωση από τις διασυνεδριακές συναντήσεις στο Παρίσι μέχρι τις τελευταίες Συνόδους Προετοιμασίας στη Γενεύη. Ο πρόεδρος του FSFE, Georg Greve, συμμετείχε στη Γερμανική κυβερνητική αντιπροσωπεία εκ μέρους του συντονιστικού κύκλου της Γερμανικής Κοινωνίας των Πολιτών, στην ομάδα συντονισμού της Ομάδας Εργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, τα Πνευματικά Δικαιώματα και τα Εμπορικά Σήματα (PCT) [5] και βοήθησε να συσταθεί και να συντονιστεί η Ευρωπαϊκή Ομάδα της Κοινωνίας των Πολιτών [6].

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, το FSFE διοργάνωσε την παράλληλη εκδήλωση "Free Software, Free Society" όπου οι Richard Stallman, Lawrence Lessig και άλλοι μίλησαν για τα ζητήματα της ελευθερίας σε μια ψηφιακή κοινωνία. Συνεργαζόμενοι με άλλους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και κυβερνητικούς αντιπροσώπους, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού πέτυχε κάποιες σημαντικές αλλαγές στα τελικά κείμενα [8].

[4] https://fsfe.org/activities/wsis/wsis.html
[5] http://www.wsis-pct.org
[6] https://lists.fsfe.org/mailman/listinfo/wsis-euc
[7] https://fsfe.org/activities/wsis/event-03-12-10.html
[8] https://fsfe.org/activities/wsis/debriefing-geneva.html

Προς έναν "Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικού Πλούτου"

Μετά από μια διάλεξη σε μια από τις διαδικασίες του WIPO και του Πανεπιστημίου του Τορίνο που έγινε στο Διεθνές Κέντρο Κατάρτισης (ITC) του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) στο Τορίνο, Ιταλία, το FSFE αποφάσισε να γίνει παρατηρητής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) [9]. Ο WIPO είναι ένας από τους 16 ειδικούς οργανισμούς του ΟΗΕ και διαχειρίζεται 23 διεθνείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν διάφορες πτυχές των περιοριστικών μονοπωλίων στη γνώση. Συνεπώς κατέχει κεντρική θέση στη διεθνή διακυβέρνηση και δομή ισχύος σε σχέση ειδικά με τα Πνευματικά Δικαιώματα, τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και τα Εμπορικά Σήματα.

Μαζί με άλλες ομάδες, οργανισμούς και κυβερνήσεις, το FSFE εργάζεται για να μετατρέψει τον WIPO σε έναν οργανισμό προσανατολισμένο στην αύξηση του διανοητικού πλούτου όλης της ανθρωπότητας [10].

Ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση ελήφθη στη Διασυνεδριακή, Διακυβερνητική Συνάντηση (IIM) για τη σύσταση μιας αναπτυξιακής ημερήσιας διάταξης για τον WIPO και τη Μόνιμη Επιτροπή της Συνεργασίας για την Ανάπτυξη σχετικά με την Πνευματική Ιδιοκτησία (PCIPD) στην οποία το FSFE είχε τις πρώτες του επίσημες παρουσιάσεις στον WIPO [11][12].

[9] https://fsfe.org/activities/wipo/
[10] https://fsfe.org/activities/wipo/wiwo.html
[11] https://fsfe.org/activities/wipo/statement-20050413.html
[12] https://fsfe.org/activities/wipo/statement-20050415.html

Εργασία για τον Τύπο

Ένα από τα πιο γόνιμα καθήκοντα για το Ελεύθερο Λογισμικό είναι η δημιουργία ευαισθητοποίησης και η ενημέρωση του κοινού για ζητήματα της ψηφιακής ελευθερίας. Ενώ το Ελεύθερο Λογισμικό γίνεται συνεχώς σημαντικότερο στη βιομηχανία Πληροφορικής, πολλοί δεν το έχουν κατανοήσει ακόμη. Εκτός της βιομηχανίας Πληροφορικής, οι περισσότεροι δεν έχουν καν ακούσει για αυτό.

Η αλλαγή αυτής της εικόνας απαιτεί να επιτυγχάνεται η κάλυψη των ζητημάτων και των θεμάτων από τα ευρείας κυκλοφορίας μέσα σε μια γλώσσα την οποία οι αναγνώστες, οι θεατές και οι ακροατές να μπορούν να κατανοήσουν. Για αυτόν το λόγο, ο Joachim Jakobs ανέλαβε την ευθύνη των σχέσεων με τα μέσα για το FSFE το 2004, με αποτέλεσμα μια πολύ δυνατότερη παρουσία της ελευθερίας στο λογισμικό στα "παραδοσιακά" μέσα.

Ορισμένα μέσα στα οποία το FSFE είχε κάλυψη στα προηγούμενα χρόνια είναι: ARD, Bloomberg, Computerzeitung, DIE ZEIT, Deutschlandfunk, FAZ, Financial Times Deutschland, Financial Times, FR, Handelsblatt, International Herald Tribune, Le Figaro, Mediemagasinet(Sveriges Television), ORF m@trix, ORF Mittagsjournal, Süddeutsche Zeitung, Wall Street Journal, arte tv.

Διεθνής Συνεργασία για το Ελεύθερο Λογισμικό

Το FSFE όχι μόνο αύξησε τις δραστηριότητές του προς το τμήμα του κόσμου που δεν είχε ακούσει ποτέ πριν για το Ελεύθερο Λογισμικό, αλλά επίσης ανέπτυξε και ενδυνάμωσε τις δραστηριότητές του μέσα στην κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του FSFE Georg Greve υπηρέτησε ως μεταβατικό μέλος του ΔΣ του ιδρύματος X.Org [13] κατά τη σύστασή του, προσπαθώντας να βοηθήσει οργανωτικά, νομικά και πολιτικά. Επίσης συνεργάστηκε με την ομάδα που σχεδίασε και συντόνισε τη σύσταση του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού Λατινικής Αμερικής [14] για να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του διεθνούς Δικτύου των FSF.

[13] http://www.x.org
[14] http://www.fsfla.org

Συνέταιροι & Συμμέτοχοι

Αυτή η συνεργασία βέβαια έγινε εφικτή επειδή το ίδιο το FSFE αναπτύχθηκε σημαντικά στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών. Εκτός του Joachim Jakobs, ο οποίος, με πλήρη απασχόληση, χειρίζεται τις σχέσεις με τα μέσα, το FSFE προσέλαβε τον Stefano Maffulli, Συντονιστή της Ιταλικής Ομάδας του FSFE, με μερική απασχόληση. Μια πρόσφατη προσθήκη στην ομάδα ήταν ο Ciaran O'Riordan, ο οποίος προς το παρόν εργάζεται με πλήρη απασχόληση για το FSFE στις Βρυξέλλες πάνω σε ζητήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας λογισμικού.

Άλλες σημαντικές προσθήκες ήταν οι βοηθοί: Matthias Kirschner, ο οποίος ήταν με το FSFE για οκτώ μήνες, και ο Karsten Gerloff, ο οποίος τώρα βρίσκεται στον τρίτο μήνα της εργασίας του για το FSFE. Και οι δύο συμμετείχαν πλήρως στις δραστηριότητες του FSFE: Ενώ ο Matthias Kirschner ήταν πλήρως απορροφημένος με την έναρξη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κοινότητας [15], ο Karsten Gerloff κυρίως έστησε το Γραφείου του Αμβούργου του FSFE και συμμετείχε στα συνέδρια του WIPO, όπου βοήθησε στην τεκμηρίωση και τη διαθεσιμότητα των σχετικών πληροφοριών στο ιστολόγιό του [16].

Επίσης, το δίκτυο των συνεργαζόμενων οργανισμών [17] έχει αναπτυχθεί ξανά μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια στους

 AFFS, UK                       [18]
 ANSOL, Portugal                [19]
 ASSOLI, Italy                  [20]
 FFII, Germany                  [21]
 FFIS, Germany                  [22]
 FFS, Austria                   [23]
 FSIJ, Japan                    [24]
 Fundacion Via Libre, Argentina [25]
 IFSO, Ireland                  [26]
 OFSET, France                  [27]
 Vrijschrift, Netherlands       [28]
 Wilhelmtux, Switzerland        [29]

από τους οποίους ο IFSO ήταν η πιο πρόσφατη προσθήκη. Αυτοί οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί συχνά παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη σύσταση και το συντονισμό των εθνικών ομάδων του FSFE.

[15] https://my.fsfe.org/donate/
[16] https://blogs.fsfe.org/gerloff/
[17] https://fsfe.org/about/associates/
[18] http://www.affs.org.uk
[19] http://www.ansol.org
[20] http://www.softwarelibero.it
[21] http://www.ffii.org
[22] http://www.ffis.de
[23] http://www.ffs.or.at
[24] http://www.fsij.org
[25] http://www.vialibre.org.ar
[26] http://www.ifso.ie
[27] http://www.ofset.org
[28] http://www.vrijschrift.org
[29] http://www.wilhelmtux.ch

Κοινότητα

Μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας, το FSFE τελικά ανακοίνωσε την εκστρατεία του για την Κοινότητα [30] στα τέλη Φεβρουαρίου 2005. Η Κοινότητα είναι μια κοινότητα ψηφιακής ελευθερίας -- ένας τρόπος να υψώσεις τη σημαία σου για να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για αυτά τα ζητήματα και ότι είναι ο ευκολότερος τρόπος συμβολής στην τρέχουσα δουλειά του FSFE και πολιτικά και οικονομικά για την προστασία της ελευθερίας σου.

Όλα τα Μέλη του FSFE έχουν κωδικό πρόσβασης στην πύλη της Κοινότητας, η οποία εξελίσσεται αργά σε μια πλατφόρμα επικοινωνίας, συντονισμού και συνεργασίας.

Κάθε Μέλος αποκτά επίσης μια προσωπική OpenPGP Κρυπτοκάρτα με τη δυνατότητα να έχει στα κλειδιά του ηλεκτρονική υπογραφή από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού. Αυτό δίνει σε όλα τα Μέλη ένα τελευταίας τεχνολογίας τεκμήριο κρυπτογράφησης που επιτρέπει στα Μέλη να προστατεύουν την ιδιωτικότητα και τα δεδομένα τους καθώς επίσης να ευαισθητοποιούν και άλλους για αυτά τα ζητήματα.

Χάρη στην επιτυχία της Κοινότητας, το FSFE κατόρθωσε να έχει τον Ciaran O'Riordan να εργάζεται στις Βρυξέλλες και να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές του -- εγγραφείτε και προστατέψτε την ελευθερία σας! [31]

[30] https://my.fsfe.org/donate
[31] https://my.fsfe.org/donate

Τρέχουσες δραστηριότητες

Υπήρχαν πολυάριθμες άλλες δραστηριότητες πάνω στις οποίες το FSFE έχει εργαστεί κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, από τα μαθήματα κατάρτισης στην Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι τη συνεργασία με τοπικούς ακτιβιστές σε διάφορες δραστηριότητες. Για να επιτρέψει στο κοινό να παρακολουθεί καλύτερα τα τόσα πολλά που συχνά συμβαίνουν ταυτόχρονα, το FSFE καθιέρωσε επίσης ένα μηνιαίο δελτίο τύπου, το οποίο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να παραμείνετε ενήμεροι για τις δραστηριότητες του FSFE. [32]

[32] https://fsfe.org/news/newsletter.html

Παρουσιάσεις/Διαλέξεις

Καθώς πρόκειται και για μια εκπαιδευτική προσπάθεια και για έναν πολιτικό οργανισμό, ένα από τα μόνιμα καθήκοντα για όλους στο FSFE είναι η παρουσία σε εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια, η παραγωγή και η διανομή ενημερωτικού υλικού, οι συζητήσεις σε διάφορα μέρη και fora για να ενημερώνουν για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα ζητήματα της ελευθερίας στην ψηφιακή εποχή.

Υπάρχουν ορισμένα μέρη και εκδηλώσεις όπου το FSFE παρουσίασε εργασίες του

 ALANTEJO Party 2004, Evora, Portugal
 Banco Central do Brazil, Brasilia, Brazil
 BerLINux, Berlin, Germany
 Bilgi University, Istanbul, Turkey
 Chamber of Commerce, Vienna, Austria
 CONISLI, Sao Paulo, Brazil
 Computerworld Conference, Zurich, Switzerland
 DRM and alternatives, Berlin, Germany
 European Social Forum (ESF), London, UK
 FOSDEM, Brussels, Belgium
 Florence World Vision, Forence, Italy
 Free Software Forum, Porto Alegre, Brazil
 Free Software Seminar, Västerås, Sweden
 Free Software Summer Event, Caceres, Spain
 Free Software Workshop, Damascus, Syria
 Free Software in a Free Society, Sarajevo, Bosnia
 GNU/Linux Day in Bozen, 
 GNU/Linux Infoday, European Parliament, Brussels, Belgium
 GNU/Linux World Expo, Milan, Italy
 GNU/LinuxTag, Karlsruhe, Germany
 Handelsblatt Conference, Berlin, Germany
 Instituto Bruno Leoni, Milan, Italy
 KDE Community World Summit, Ludwigsburg, Germany
 KIPA Free Software Conference, Seoul, South Korea
 LOTS Event, Berne, Switzerland
 LiMux Project Inauguration, Munich, Germany
 Linux World Expo & Conference Birmingham, UK
 Linux World Expo, Frankfurt, Germany
 LinuxForum, Copenhagen, Denmark
 Linuxwochen, Eisenstadt, Austria
 Linuxwochen, Linz, Austria
 Linuxwochen, Wien, Austria
 Ministry of Communication, Brasilia, Brazil
 National Congress, Montevideo, Uruguay
 National Technical University of Athens, Greece
 Nordic University Computer Club Conference, Uppsala, Sweden
 Red Hat World Tour, Munich, Germany
 Senate of Buenos Aires, La Plata, Argentina
 South Tyrol Free Software Conference, Bozen, Italy
 Summit of Italian Free Software Organizations, Avellino, Italy
 UN World Summit on the Information Society, Geneva, Switzerland
 UNCTAD expert meeting on Free Software, Geneva, Switzerland
 USUARIA conference, Buenos Aires, Argentina
 Universita Bocconi, Milano, Italy
 University of Cordoba, Cordoba, Argentina
 University of Dublin, Dublin, Ireland
 University of Torino & UN WIPO, ITC-ILO, Torino, Italy
 WIPO IIM, Geneva, Switzerland
 WIPO PCIPD, Geneva, Switzerland
 Week of Digital Freedom, Rome, Italy
 Week of freedom road tour, Italy
 Wizards of OS, Berlin, Germany
 World Bank course at ITC-ILO, Torino, Italy
 World Social Forum (WSF), Porto Alegre, Brazil

Προοπτικές

Το FSFE τώρα αναπτύσσεται αφήνοντας τη φάση της εκκίνησης και ευρισκόμενο να απασχολείται σε πολλές δραστηριότητες που πρόκειται να απαιτήσουν προσεκτική αντιμετώπιση για κάποια χρονική περίοδο στο μέλλον -- όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας λογισμικού, η υπόθεση της Microsoft εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών, όπως η μεταρρύθμιση του WIPO.

Έχοντας τώρα αναπτυχθεί από πολλές απόψεις, το FSFE θα χρειαστεί να ενοποιήσει τις δραστηριότητές του για να διασφαλίσει ότι θα είναι βιώσιμες στην επόμενη δεκαετία. Ταυτόχρονα, το FSFE θα χρειαστεί να αυξήσει τις δραστηριότητές του σε όλην την Ευρώπη σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακάλυψη μιας ισορροπίας μεταξύ αυτών των δύο αλλά και περισσότερων ατόμων πρόθυμων να κάνουν και/ή να υποστηρίξουν αυτήν την εργασία, είναι μια αναγκαιότητα για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος.