"DMA's interoperability is against fundamental rights" claims Apple. The FSFE disagrees. If you also think interoperability is key for software freedom, support us!

Η μετάφραση μπορεί να είναι ξεπερασμένη με πρωτότυπο κείμενο. Βοήθησέ μας να μεταφράσουμε αυτή και άλλες σελίδες στο fsfe.org, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διαβάσουν το μήνυμα μας στην μητρική τους γλώσσα.

Νέα

Ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σταματήστε τη Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (DRM) στο HTML5

στις:

Στη σημερινή "Ημέρα κατά του DRM", το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) έστειλε μια ανοικτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας από την Επιτροπή να εμποδίσει τη στενή ενσωμάτωση της τεχνολογίας των Μηχανισμών Διαχείρισης Ψηφιακών Περιορισμών στα πρότυπα HTML5.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) ανησυχεί για τις προσπάθειες που γίνονται αυτήν την περίοδο, στην Κοινοπραξία World Wide Web Consortium (W3C), για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας Διαχείρισης Ψηφιακών Περιορισμών (DRM) στα προγράμματα περιήγησης ιστού (browsers). Η κοινοπραξία W3C επιβλέπει πολλά από τα πρότυπα-κλειδιά πάνω στα οποία βασίζεται ο παγκόσμιος ιστός.

Μια ομάδα εργασίας του W3C τυποποιεί τρεχόντως μια "Encrypted Media Extension" (EME, «Επέκταση Κρυπτογραφημένων Μέσων»), η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να βάζουν εύκολα μη-ελεύθερα "Content Decryption Modules" (CDM, Αρθρώματα Αποκρυπτογράφησης Περιεχομένου) με λειτουργίες Διαχείρισης Ψηφιακών Περιορισμών (DRM), στερώντας από τους χρήστες τον έλεγχο των υπολογιστών τους. Οι περισσότερες τεχνολογίες DRM επιβάλλουν περιορισμούς που επεκτείνονται πολύ πιο μακριά από όσο επιτρέπουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και οι νόμοι περί copyright.

"Η ενσωμάτωση δυνατοτήτων DRM στο HTML5 είναι σε αντίθεση με όλα εκείνα που έκαναν επιτυχημένο το Διαδίκτυο και τον Παγκόσμιο Ιστό," λέει ο Πρόεδρος του FSFE, ο Karsten Gerloff. "Είναι σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χρηστών του Διαδικτύου παντού."

Ο έλεγχος αυτών των αρθρωμάτων DRM θα είναι και δύσκολος, αλλά και παράνομος. Ο πηγαίος τους κώδικας είναι ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό της εταιρείας η οποία διανέμει το άρθρωμα. Ο έλεγχος και η υποβολή αναφορών για προβλήματα ασφαλείας θα είναι επίσης παράνομη στις πολλές χώρες που υιοθέτησαν τους λεγόμενους νόμους "κατά της καταστρατήγησης". Η υποβολή μιας αναφοράς για ένα θέμα ασφαλείας σε ένα άρθρωμα DRM θα εξέθετε τον συντάκτη της στον κίνδυνο για καταγγελίες από τους δημιουργούς του συγκεκριμένου αρθρώματος.

Το FSFE ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να: