Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Νοέμβριος 2012

Η απόκτηση πλήρους ελέγχου (rooting) και η αλλαγή του λειτουργικού συστήματος (flashing) στη συσκευή σας δεν ακυρώνει την εγγύηση στην ΕΕ

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στις ημερίδες Ελευθερώστε το Αndroid σας ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για το αν η απόκτηση root δικαιωμάτων στη συσκευή σας (π.χ. σε ένα κινητό Android) και η αντικατάσταση του λειτουργικού συστήματος με κάτι άλλο ακυρώνει την νόμιμη εγγύηση για τον καταναλωτή. Ζητήσαμε από τον συντονιστή μας για τα νομικά Matija Šuklje και τον νομικό σύμβουλο του FSFE Carlo Piana να αναλύσουν το πρόβλημα. Η απάντησή τους είναι: Όχι. «Απλά το γεγονός ότι τροποποιήσατε ή αλλάξατε το λογισμικό της συσκευής σας, δεν αποτελεί επαρκή αιτία για να ακυρωθεί η νόμιμη εγγύησή σας. Εφ' όσον έχετε αγοράσει τη συσκευή ως καταναλωτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Διαβάστε το κείμενο της ανάλυσης.

Ελπίζουμε ότι αυτά τα νέα θα ενθαρρύνουν τον κόσμο να αντικαταστήσει το λειτουργικό σύστημα στις συσκευές του με Ελεύθερο Λογισμικό. Η επόμενη ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία από τις ημερίδες μας Ελευθερώστε το Android σας είναι στις 9 Νοεμβρίου στο FSCONS, στη Σουηδία και στις 16 Νοεμβρίου στην SFSCON, στην Ιταλία.

Τα πραγματικά δεδομένα για τις πατέντες λογισμικού από τους New York Times

Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο "The Patent, Used as a Sword" σχετικά με το σύστημα απονομής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ο Hugo Roy το συνοψίζει. Πρόκειται για το πώς οι Apple και Google ξόδεψαν περισσότερα για πατέντες παρά για έρευνα και ανάπτυξη το 2011. Μεταξύ άλλων ζητημάτων, εστιάζει στον αριθμό των δικαστικών αγωγών που κατατίθενται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει τριπλασιαστεί από το 1990 μέχρι το 2010, και πώς το 70% των αιτήσεων για πατέντες γίνονται δεκτές αφού οι αιτούντες τροποποιήσουν τους ισχυρισμούς τους.

Για το ίδιο θέμα, ο Karsten Gerloff έδωσε μια ομιλία με τίτλο «Πώς οι πατέντες λογισμικού καθυστερούν το μέλλον», σε μια συζήτηση ειδικών που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών. «Προς το παρόν, αρκετή από την πολιτική για τις πατέντες (αλλά και για το copyright) ασκείται στη βάση της πίστης και μιας μάλλον ασαφούς επιχειρηματολογίας. Χρειάζεται να κινηθούμε επειγόντως προς μια πολιτική με βάση τις αποδείξεις», συμπεραίνει ο Karsten.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Η ελάχιστη δωρεά διορθώνει ένα σφάλμα!

Πολλοί από εσάς ήδη υπογράψατε στη Συλλογή Υπογραφών για την Αφαίρεση Καταχωρίσεων Ιδιοκτησιακού Λογισμικού από Ιστοτόπους του Δημοσίου, και τώρα ζητάμε την υποστήριξή σας για να ενισχύσουμε αυτήν τη δράση.

Με το παράδειγμα των PDF readers ευαισθητοποιήσαμε το κοινό για τη χρήση διαφημίσεων ιδιοκτησιακού λογισμικού σε ιστοτόπους της δημόσιας διοίκησης από τον Σεπτέμβριο του 2010. Μέχρι σήμερα η Συλλογή Υπογραφών μας έχει συμπληρωθεί από 80 οργανισμούς, 58 επιχειρήσεις και 2438 άτομα. Επικοινωνήσαμε με 2104 υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης και καταφέραμε να κλείσουμε 552 σφάλματα (26%). Έτσι 552 υπουργεία, δήμοι και άλλοι διοικητικοί θεσμοί αφαίρεσαν την καταχώριση ή πρόσθεσαν αναφορές σε προγράμματα ανάγνωσης PDF Ελεύθερου Λογισμικού. Και θα συνεχίσουμε να διορθώνουμε τα υπόλοιπα σφάλματα. Μόνο τον περασμένο μήνα είκοσι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ιταλία έγραψαν μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας από την υπηρεσία να διαβεβαιώσει ότι όλα τα έγγραφα που δημοσιεύονται στον ιστοχώρο της μπορούν να αναγνωστούν και να χρησιμοποιηθούν με προγράμματα Ελεύθερου Λογισμικού.

Ωστόσο, λάβαμε και αρκετές απαντήσεις από τη δημόσια διοίκηση και από άλλα θεσμικά ιδρύματα και πολιτικές οντότητες. Ένα μεγάλο καθήκον είναι να βελτιώσουμε τον ιστότοπο PDF readers, καθώς είναι ένα από τα εργαλεία κλειδιά που διαθέτουμε για τη δράση αυτή. Με τη δωρεά σας, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε νέα χαρακτηριστικά για τον ιστότοπο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου και έπειτα για τη συντήρησή του.

Παρακαλούμε δωρίστε στη σελίδα εξεύρεσης χρηματοδοτικών πόρων, η οποία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Ulule, και διαδώστε την είδηση αυτή. Ενημέρωση: Απενεργοποιήστε τη Javascript πριν ακολουθήσετε το σύνδεσμο προς τη σελίδα με τις δωρεές, για να αποφύγετε την εκτέλεση μη ελεύθερου λογισμικού

Ευχαριστούμε όλα τα Μέλη και τους δωροθέτες που καθιστούν εφικτή την εργασία μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
Τα νέα του FSFE
Επόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Διάλογοι για το Ελεύθερο Λογισμικό