Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο του FSFE – Ιανουάριος 2014

Από τις γιορτές των Χριστουγέννων στο καταχείμωνο

Πολλοί hackers (περιλαμβανομένων και ημών, ασφαλώς!) χαρήκαμε τις διάφορες γιορτές που γίνονται στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Αλλά, αλίμονο!, δεν είναι πια καιρός να στεκόμαστε στα Χριστουγεννιάτικα δώρα, απολαμβάνοντας την οικογενειακή γαλήνη – τα Χριστούγεννα πέρασαν, μπήκε ο νέος χρόνος, και η πτήση προς την ελευθερία απαιτεί και παλι την προσοχή μας. Συνεπώς, ταιριάζει απόλυτα να αρχίσουμε με μια μικρή ανασκόπηση για το τι μας επιφυλάσσει το 2014 κατά τους επόμενους λίγους μήνες.

Σε όσους αρέσουν οι εορτασμοί, πρέπει ήδη να έχουν βάλει στο μάτι τις 14 Φεβρουαρίου, την ετήσια περίσταση στην οποία η ιστοσελίδα μας αλλάζει σε ροζ χρώμα και γεμίζει με καρδούλες, και είναι η τέλεια στιγμή για να κάνουμε αγκαλίτσες στους προγραμματιστές και να φέρουμε τους αγαπημένους μας πιο κοντά στο Ελεύθερο Λογισμικό και στην Κοινότητα.

Σε όσους αρέσει περισσότερο η πρακτική προσέγγιση, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να επιμορφώσουν τους συμπολίτες τους σχετικά με τα Ανοικτά Πρότυπα. Πάντως, δεν είναι απαραίτητο να απογοητεύεστε: οι διάφορες τρέχουσες εκστρατείες μας ψάχνουν πάντοτε για νέους χακτιβιστές. Το να έρθετε σε επαφή είναι εύκολο!

Και μιας και μιλάμε για τα θέματα αυτά, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσετε το προσωπικό μας, τους εθελοντές και τα Μέλη, κατά τη διάρκεια του έτους. Για τους καινούργιους, το FSFE θα είναι παρόν με ένα περίπτερο στο Συνέδριο Ελεύθερου Λογισμικού FOSDEM, που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Σε όποιον αρέσει να κάνει μια κουβεντούλα ή του τελειώνει ο εξοπλισμός ελευθερίας ας κάνει μια στάση εκεί. Όσοι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε να είστε στη FOSDEM φέτος, θα πρέπει κατά καιρούς να ελέγχετε την ενότητα των εκδηλώσεων στη νέα μας ιστοσελίδα για τις νέες ευκαιρίες να μας συναντήσετε.

Η τακτική του "κάντο μόνος σου" (D.I.Y.) ενάντια στη Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (DRM)

Αν και είμαστε σίγουροι ότι πολλοί από τους αναγνώστες μας ήταν, είτε τυχεροί, είτε αρκετά εκδηλωτικοί, για να λάβουν μόνο Χριστουγεννιάτικα δώρα που σέβονται την ελευθερία τους, πιθανώς να υπάρχουν και κάποιοι που βρέθηκαν με πράγματα που είτε δεν φτιάχτηκαν από τον δωρητή τους, ή ούτε καν που εμφανίζονται στον Οδηγό Γιορτινών Δώρων του ομοθυγατρικού μας οργανισμού.

Έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να χειριστείτε αυτά τα δώρα: μερικά από αυτά μπορείτε να τα απελευθερώσετε (π.χ., τις συσκευές Android); οι προγραμματιστές που εργάζονται για να δημιουργήσουν ελεύθερα υποκατάστατα για τα διάφορα ιδιοκτησιακά συστήματα, θα εκτιμήσουν σίγουρα δωρέες σε υλικό/ hardware (ψάξτε στο Διαδίκτυο για τις διάφορες προσπάθειες απελευθέρωσης των συσκευών διαφόρων κατηγοριών). Και έτσι, μπορεί να είστε σε θέση να χακάρετε ένα τέτοιο δώρο για να τρέξετε Ελεύθερο Λογισμικό.

Ότι και αν αποφασίσατε να κάνετε με αυτά τα αντικείμενα, θα θέλαμε να μάθουμε για τις δικές σας λύσεις. Ανοίξαμε μια λίστα αλληλογραφίας με ένα νήμα για το θέμα αυτό και με μηνύματα στη διεύθυνση discussion@lists.fsfe.org (σας παρακαλούμε να θυμάστε ότι πρόκειται για μια δημόσια λίστα αλληλογραφίας) θα είναι πολύ ευπρόσδεκτα. Πέρα από τις λύσεις για τα μη-ελεύθερα δώρα, ανυπομονούμε επίσης να διαβάσουμε για δώρα που σέβονται την ελευθερία, ή για δώρα "κάντο μόνος σου" (DIY) που απολαμβάνετε πραγματικά.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δωρεές για την Ελευθερία

Αυτό το Ενημερωτικό Δελτίο άρχισε με μια σύντομη ανασκόπηση των ετήσιων εκδηλώσεων που μας περιμένουν στους επόμενους μήνες. Αυτοί οι εορτασμοί, με στοιχεία διασκέδασης και εκπαίδευσης, απαιτούν τις συνδυασμένες προσπάθειες των εθελοντών και του προσωπικού μας για να οργανωθούν. Πέραν του ότι απαιτούν χρόνο από το προσωπικό, οι δραστηριότητες που φιλοξενούνται ως μέρος των εορτασμών, χρειάζονται χρήματα. Εκτός από τις γιορτές διασκέδασης, χρειαζόμαστε χρήματα και για να διατηρήσουμε τις συνεχιζόμενες εκστρατείες μας, για να ασκούμε παρασκηνιακή πίεση υπέρ του Ελεύθερου Λογισμικού, να συμβουλεύουμε τους προγραμματιστές για την αδειοδότηση του Ελεύθερου Λογισμικού, και για να προσφέρουμε εκπαίδευση στις εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό και τη συμμόρφωση με την άδεια χρήσης. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη εξασφαλίσει τον προϋπολογισμό μας για το 2014. Όσοι από εσάς, τους αναγνώστες μας, σκέπτεστε να υποστηρίξετε το έργο μας, μπορείτε είτε να κάνετε μια εφάπαξ δωρεά ή να εγγραφείτε Μέλη. Ευχαριστούμε όλους τους υπάρχοντες δωρητές μας και τα Μέλη μας!

Ελεύθερο νέο έτος!
Heiki Ojasild - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE)
Νέα του FSFE
Επερχόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωαη Ιστολογίων της Κοινότητας
Συζητήσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό