SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό δελτίο FSFE – Οκτώβριος 2015

Γράφτηκε από  στις  

Εκλογές FSFE και άλλα νέα από το Βουκουρέστι

Στη φετινή Γενική Συνέλευση στο Βουκουρέστι, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) εξέλεξε τη νέα ηγετική του ομάδα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Reinhard Mueller θα συνεχίσει ως Οικονομικός Σύμβουλος, καθώς ο συντάκτης του παρόντος θα αναλάβει ρόλο Προέδρου, με τον Alessandro Rubini ως Αντιπρόεδρο. Ο Alessandro είναι ηλεκτρονικός μηχανικός που δουλεύει πάνω σε προγράμματα οδήγησης συσκευών και ενσωματωμένα συστήματα. Ήταν ένα από τα πρώτα μέλη του FSFE και πρόσφατα ξανάγινε μέλος προκειμένου να υποστηρίξει το έργο μας. Ο τέως Πρόεδρος του FSFE, Karsten Gerloff, αποδέχτηκε την αλλαγή και γράφει για τα μελλοντικά του σχέδια.

Η πόλη του Βουκουρεστίου είχε ήδη προετοιμαστεί για το Ελεύθερο Λογισμικό αρκετές βδομάδες πριν την άφιξη του FSFE, καθώς οι δημόσιοι φορείς της Ρουμανίας είχαν κληθεί από την ομάδα Rogentos Linux User Group να δοκιμάσουν δύο διανομές GNU-Linux. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση της ελευθερίας του λογισμικού στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Μετά τη Γενική Συνέλευση, συζητήσαμε για τις εξελίξεις αυτές και για την περαιτέρω συνεργασία μας με συντελεστές του Ελεύθερου Λογισμικού από τη Ρουμανία, ειδικά με τους φίλους μας από το Fundatia Ceata, το οποίο είναι το αντίστοιχο Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού και Ελεύθερης Κουλτούρας στη Ρουμανία. Μάθαμε ότι αναζητούν έμπειρους σχεδιαστές να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους στη δημιουργία ενός νέου σήματος για το ίδρυμα. Επομένως, όσοι σχεδιαστές γραφικών ενδιαφέρονται να ιδρώσουν για έναν καλό σκοπό, μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα τους με την πρόσκληση για συμμετοχή που απευθύνουν.

Η αξιολόγηση του FSFE για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πνευματικά δικαιώματα

Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις συστάσεις του για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως αυτή αρχικά προτάθηκε από την Ευρωβουλευτή Julia Reda. Το FSFE δημοσίευσε τη δική του εκτίμηση για την τελική αναφορά που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο μετά από πολλές σημαντικές τροποποιήσεις. Καθώς η τελική αναφορά του Κοινοβουλίου περιέχει μερικές βελτιώσεις συγκριτικά με την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχουν αρκετά προβληματικά σημεία που χρειάζονται επανεξέταση, ειδικά όσον αφορά το Ελεύθερο Λογισμικό. Συγκεκριμένα, η αναφορά δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει επαρκώς το ζήτημα της Διαχείρισης Ψηφιακών Περιορισμών (DRM), το οποίο εξακολουθεί να εμποδίζει τη χρήση έργων τα οποία περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις του νόμου, και δεν παρέχει καμία δυνατότητα στους προγραμματιστές να προσφέρουν τα έργα τους απευθείας ως κοινό κτήμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του copyright κάποια στιγμή πριν τη λήξη του 2015. Ζητάμε από την Επιτροπή να προχωρήσει περαιτέρω με τη μεταρρύθμιση του copyright, να διασφαλίσει ότι καμία εξαίρεση πνευματικών δικαιωμάτων δε θα περιοριστεί ξανά από τεχνολογικούς περιορισμούς, να προσφέρει ένα πλήρως εναρμονισμένο σύστημα εξαιρέσεων και να δημοσιεύσει όλα τα έργα που έχουν λάβει δημόσια χρηματοδότηση βάσει άδειας Ελεύθερου Λογισμικού.

Συνοψίζοντας την εκστρατεία PDFreaders

Ολοκληρώνοντας την εκστρατεία μας για τα προγράμματα ανάγνωσης PDF αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες πετυχημένες στιγμές. Ο συντονιστής μας στη Γερμανία, Max Mehl, γράφει περισσότερα για την επιτυχία της εκστρατείας όσον αφορά τη Γερμανική Κυβέρνηση. Βασικά, η εκστρατεία ήταν τόσο επιτυχής, που ο γερμανικός «Οδηγός Μετάβασης» αναφέρεται σε μας, λέγοντας: «Αφού τα αρχεία PDF προσφέρονται δημόσια, οι αρχές δεν θα πρέπει πλέον να προτείνουν μόνο τον Adobe Acrobat Reader για την ανάγνωσή τους, αλλά θα πρέπει για παράδειγμα να χρησιμοποιούν στους ιστοτόπους τους τα πρότυπα HTML, που προσφέρονται από το FSFE, για να κατεβάσουν εναλλακτικά προγράμματα ανάγνωσης PDF», καθώς και να προτείνουν στους υπαλλήλους τους να επεκταθούν στη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού ως μια βιώσιμη εναλλακτική.

Επίσης, το FSFE βοήθησε στο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα προγράμματα Ελεύθερου Λογισμικού ανάγνωσης PDF και στον ιδιωτικό τομέα. Η δική μας Polina Malaja κατάφερε να ενημερωθεί από τον πρώην συντονιστή της εκστρατείας PDFreaders, Hannes Hauswedell, σχετικά με τη συνομιλία του με τη Google το 2011, για την κυκλοφορία του Pdfium ως Ελεύθερο Λογισμικό. Τελικά, το 2014 το αίτημα του Hannes έγινε πραγματικότητα. Δε λέμε ότι η εκστρατεία μας ήταν η αιτία της κυκλοφορίας του Pdfium, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι έπαιξε ένα ρόλο.

Κάτι τελείως διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Προτείνετε ποιους και ποια έργα θα θέλατε να δείτε υποψήφια στο Free Software Award

Συχνά οι χρήστες δεν συνειδητοποιούν ότι χρησιμοποιούν προγράμματα Ελεύθερου Λογισμικού. Μερικές φορές χρειάζεται να δηλωθεί αυτό ρητά. Για παράδειγμα, η πρόσφατη αναβάθμιση του WordPress περιλαμβάνει μια καρτέλα με αναφορά στην άδεια χρήσης GNU General Public License και στις τέσσερις ελευθερίες του Ελεύθερου Λογισμικού, ενημερώνοντας ξεκάθαρα τα μέλη της κοινότητας του WordPress για τη σημασία της ελευθερίας στο λογισμικό τους.

Ωστόσο, πολύ συχνά, πολλοί σπουδαίοι προγραμματιστές και προγράμματα Ελεύθερου Λογισμικού δεν λαμβάνουν την αναγνωρισιμότητα που τους αξίζει. Αυτήν την περίοδο το FSF δέχεται προτάσεις για υποψήφιους προγραμματιστές και υποψήφια προγράμματα που έχουν ξεχωρίσει για τη σπουδαιότητά τους στον κόσμο του Ελεύθερου Λογισμικού, για να συμμετάσχουν στο 18ο ετήσιο Free Software Awards. Θα απονεμηθούν δύο βραβεία, ένα για τους ανθρώπους που έχουν σημειώσει κάποια σημαντική πρόοδο, και ένα για το έργο που έχει απευθυνθεί με μεγαλύτερη επιτυχία σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες μέσω της χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού. Σας καλούμε να υποβάλετε τις προτάσεις σας μέχρι την 1η Νοέμβρη.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα μέλη και τους εταιρικούς δωρητές που κάνουν το έργο μας πραγματικότητα.
Matthias Kirschner - FSFE