We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο FSFE - Ιούνιος 2016

στις  

Το FSFE συνυπέγραψε την επιστολή για την ουδετερότητα του διαδικτύου

Το FSFE μαζί με άλλες 72 οργανώσεις υπέγραψε την επιστολή προς τους νομοθέτες για τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη υποστηρίζοντας τις ρυθμίσεις για την ουδετερότητα του διαδικτύου στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εφαρμογή του πρόσφατα ρυθμισμένου Κανονισμού 2015/212. Ο Κανονισμός δημιουργεί μια βάση για ισχυρή ουδετερότητα του διαδικτύου και το FSFE μαζί με άλλους οργανισμούς από όλον τον κόσμο ζητά από το Σώμα των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες ("Body of European Regulators of Electronic" - BEREC) και τους 28 εθνικούς νομοθέτες για τις τηλεπικοινωνίες να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες και να ορίσουν οδηγίες αυξημένης ισχύος για την ουδετερότητα του διαδικτύου παντού στην Ευρώπη.

Από τις παρεξηγήσεις του Ελεύθερου Λογισμικού στο λογισμικό στο CERN - Το FSFE απασχολημένο στις εκδηλώσεις

Ο προηγούμενος μήνας ήταν γεμάτος με εκδηλώσεις και ομιλίες με την παρουσία του προσωπικού και των μελών των ομάδων του FSFE σε αρκετές περιπτώσεις. Ομιλίες και παρουσιάσεις αποτέλεσαν ένα μεγάλο μέρος τους έργου μας να βγούμε προς τα έξω και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα μας σε κόσμο με διαφορετικό υπόβαθρο.

Ο πρόεδρος του FSFE Matthias Kirschner έδωσε μια σύντομη ομιλία κατά τη διάρκεια του Re:publica TEN σχετικά με το πώς μπορούν να αντικρουστούν οι παρεξηγήσεις σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό. Επίσης, συμμετείχε ως ομιλητής στο Κροατικό Συνέδριο για τους Χρήστες Linux DORS / CLUC στο Zagreb της Κροατίας, όπου είχε τον εναρκτήριο λόγο του συνεδρίου "Ο μακρύς δρόμος για την ενδυνάμωση του κόσμου ως προς τον έλεγχο της τεχνολογίας" ("The long way to empower people to control technology").

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου foss-north στο Gothenburg της Σουηδίας, ο αντιπρόεδρος του FSFE Alessandro Rubini παρουσίασε μια ομιλία με θέμα "Ο χρόνος στο Λογισμικό και στο Υλικό - πώς γίνεται η διαχείριση χρόνου στον πυρήνα Linux και στο δίκτυο White Rabbit στο CERN" και ο εκτελεστικός διευθυντής του FSFE Jonas Öberg, παρουσίασε μια ομιλία σχετικά με την "Κατάσταση του Ελεύθερου Λογισμικού στην Ευρώπη (και αλλού)".

Ο Γερμανός Συντονιστής, Max Mehl έδωσε μια ομιλία πάνω στην Οδηγία για το 'Κλείδωμα' του Ραδιοφάσματος κατά τη διάρκεια του Ασύρματου Αγώνα του Mesh v9, στο Πόρτο της Πορτογαλίας, και η συντάκτρια Polina Malaja έδωσε τη γενική εικόνα του ίδιου θέματος κατά τη διάρκεια της συνάντησης Wireless Community Weekend 2016 στο Βερολίνο στη Γερμανία.

Τέλος, ο Αυστριακός Συντονιστής του FSFE Peter Bubestinger έδωσε μια ομιλία για το Ελεύθερο Λογισμικό στα σχολεία στο Συνέδριο για το Ελεύθερο Λογισμικό της Αλβανίας OSCAL.

Από την κοινότητα

Τι άλλο έχουμε κάνει;

Ανέλαβε δράση

Γίνε εθελοντής για τη συντήρηση της πλατφόρμας του ιστολογίου μας! Αν ενδιαφέρεσαι για devops ή για τη συντήρηση του συστήματος, πλέον προσφέρουμε μια ευκαιρία να φρεσκάρεις τις ικανότητές σου, και να μάθεις καινούρια κόλπα, φιλοξενώντας μια πλατφόρμα ιστολογίου για χιλιάδες από τους εθελοντές μας!

Η πλατφόρμα ιστολογίου του FSFE είναι μια υπηρεσία την οποία προσφέρουμε στους εθελοντές μας προκειμένου να τους δώσουμε έναν χώρο όπου θα μπορούν να γράφουν για τις ανακαλύψεις τους στο Ελεύθερο Λογισμικό και τη δουλειά τους με το FSFE. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, η υπηρεσία βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση και χρειαζόταν μια αναβάθμιση. Χάρη στην υπέροχη ομάδα εθελοντών μας οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει με την προσφορά της βοήθειάς τους για τη συντήρηση της πλατφόρμας, η υπηρεσία θα παραμείνει ενεργή.

Αν σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις στην ομάδα για πλατφόρμα του ιστολογίου μας, επικοινώνησε με τους διαχειριστές του συστήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση system-hackers (at) lists.fsfe.org ή απευθύνσου απευθείας στον Jonas Öberg.

Τα ευχάριστα νέα περί Ελεύθερου Λογισμικού

Η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας δημοσίευσε ένα διάταγμα προώθησης του Ελεύθερου Λογισμικού και των Ανοιχτών Προτύπων στη δημόσια διοίκηση. Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεσμεύτηκε να ξεκινήσει ένα κεντρικό μητρώο αδειών χρήσης για το λογισμικό που χρησιμοποιείται στο δημόσιο τομέα και να καταγράφει ετησίως την πρόοδο που θα παρουσιάζεται από τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού και Ανοιχτών Προτύπων. Στο μεταξύ, η Γαλλία επανεξέτασε τις οδηγίες της για τη διαλειτουργικότητα οι οποίες πλέον προτείνουνν τα αρχεία ODF ως ένα πρότυπο για την επικοινωνία μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών. Η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης της Σουηδίας (Försäkringskassan) έχει αποφασίσει να εφαρμόσει πιστά τη στρατηγική της σχετικά με το Ελεύθερο Λογισμικό και να συντηρήσει τις λύσεις Ελεύθερου Λογισμικού πυ χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις προσχεδιασμένες αναβαθμίσεις της στρατηγικής τους όπως αυτή θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Όπως δήλωσε η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης, το Ελεύθερο Λογισμικό μεγιστοποιεί την αξία της πληροφορικής επιτρέποντας την αποτελεσματική της χρήση.

Ευχαριστούμε όλους τους Εθελοντές , Συναδέλφους και εταιρικούς δωρητές που καθιστούν το έργο μας εφικτό,

οι συντάκτες Polina Malaja και Erik Albers, FSFE