SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Κράτα το κινητό σου περισσότερο καιρό χρησιμοποιώντας Ελεύθερο Λογισμικό!

Upcycling Android

Κάθε χρόνο, οι κατασκευαστές παράγουν 1,5 δισεκατομμύριο κινητά παγκοσμίως - και δυστυχώς, σχεδόν ισάριθμα πετιούνται μετά από μια συνήθως πολύ σύντομη διάρκεια ζωής του υλικού. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αυξάνονται κάθε χρόνο. Η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή των συσκευών είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ η κατασκευαστική και η εφοδιαστική αλυσίδα διατρέχουν τον πλανήτη πολλές φορές σε όλο τον κόσμο. Tο Upcycling Android είναι ένα βήμα προς την λύση του προβλήματος, επικεντρώνοντας στην παράταση της διάρκειας ζωής του υλικού των Αντρόιντ!

Ανανέωσε και συνέχισε να χρησιμοποιείς το κινητό σου με Ελεύθερο Λογισμικό!

Κάθε φορά που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το τρέχον κινητό μας αντί να αγοράζουμε καινούργιο, συμβάλλουμε στην αποφυγή της παραγωγής νέων κινητών και στον περιορισμό της αύξησης των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Το Upcyling Android αντιμετωπίζει το φαινόμενο των παρωχημένων λογισμικών με σκοπό τη μετάβασή μας από μια γραμμική παραγωγή κινητών στην κυκλική οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει ανακυκλώνοντας δημιουργικά τις συσκευές μας με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού. Εξηγούμε το πρόβλημα της παλαίωσης λογισμικών, προσφέρουμε βοήθεια και κάνουμε τη φωνή σας να ακουστεί από τους ιθύνοντες.

Μπορείς να βοηθήσεις! Προστάτεψε το περιβάλλον, εξοικονόμησε λεφτά, και χρησιμοποίησε Ελεύθερο Λογισμικό ως μέσο αυτονομίας ενάντια στα απορρίματα και την αχρήστευση.

Όλα τα σχετικά νέα και εκδηλώσεις

μικρογραφία των χεριών που σφίγγουν το ένα το άλλο που παραπέμπει στην ενότητα join της σελίδας μικρογραφία ενός σφυριού και ενός κλειδιού, που διασταυρώνονται μεταξύ τους, που παραπέμπει στη σελίδα της εκστρατείας για την ανακύκλωση μικρογραφία δύο ανθρώπων δίπλα-δίπλα, παραπέμποντας στη σελίδα εργαστηρίων της εκστρατείας thumbnail ενός μεγαφώνου, παραπέμποντας στη σελίδα ενημερωτικού υλικού της εκστρατείας

Αντιμετωπίζοντας την παλαίωση του λογισμικού με Ελεύθερο Λογισμικό

Η λεγόμενη "αχρήστευση λογισμικού" συμβαίνει όταν ο κατασκευαστής του λογισμικού σταματάει να υποστηρίζει το τρέχον λογισμικό, έτσι ώστε να μην παρέχεται περαιτέρω υποστήριξη και ταυτόχρονα η επόμενη έκδοση δεν μπορεί πλέον να να εκτελεστεί στο προηγούμενο υλικό. Στην περίπτωση αυτή, ο κατασκευαστής θέτει τους καταναλωτές στο δίλημμα είτε να είτε να αγοράσουν νέο υλικό είτε να συνεχίσουν με ξεπερασμένο λογισμικό και πιθανά προβλήματα ασφαλείας. Η απαξίωση του λογισμικού αποτελεί μείζονα ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο του Android. Σας δείχνουμε πώς να ξεπεράσετε το πρόβλημα με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού.

Ένα εικονίδιο που δείχνει τον αντίχειρα προς τα πάνω

Ακόμα και όταν το λογισμικό κολλάει, το υλικό παραμένει σε καλή κατάσταση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλεις τα αλλάξεις κινητό. Ίσως η συσκευή αργεί ή δεν ανταποκρίνεται, ή η κατασκευάστρια εταιρεία έπαψε να υποστηρίζει το λογισμικό της, γεγονός που μπορεί να την καταστήσει δύσχρηστη και μη ασφαλή. Στο περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις όμως, το υλικό εξακολουθεί να λειτουργεί αρκετά καλά. Επομένως, γιατί να πετάξετε το πολύτιμο υλικοτεχνικό μέρος; Δεν θα ήταν καλύτερα να ενημερώσετε το κινητό σας και να το να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας; Εδώ βοηθά το Upcycling Android!

δύο βέλη που δείχνουν το ένα στην άκρη του άλλου, σχηματίζοντας έναν κύκλο

Το λογισμικό μπορεί να αντικατασταθεί.

Τα κινητά μπορούν να τροποποιηθούν. Ένα λειτουργικό σύστημα είναι μια συλλογή λογισμικού που σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου και να εκτελείς εφαρμογές σε αυτό. Δεν χρειάζεται να κρατήσεις το προεπιλεγμένο λειτουργικό σύστημα. Αντ' αυτού, μπορείς να εγκαταστήσεις ένα λειτουργικό Ελεύθερου Λογισμικού στο κινητό σου.

ένα κινητό τηλέφωνο που δείχνει ένα πλαίσιο ελέγχου στην οθόνη του

Η συσκευή σου μπορεί να αποδώσει καλύτερα με Ελεύθερο Λογισμικό.

Πόσες εφαρμογές υπήρχαν ήδη στο κινητό σου την πρώτη φορά που το ενεργοποίησες; Πόσες από αυτές χρησιμοποιείς όντως; Πόσες από αυτές βγάζουν διαφημίσεις που δεν σε ενδιαφέρουν; Τα περιττά λογισμικά και οι διεργασίες ανίχνευσης συχνά εξαντλούν την μπαταρία και την επεξεργαστική ισχύ μιας συσκευής. Κάνε τη μετάβαση σε Ελεύθερο Λογισμικό και πάρε πίσω τον έλεγχο των εφαρμογών σου. Η συσκευή σού ανήκει! Εγκατάστησε μόνο τις εφαρμογές που σου αρέσουν και θα δεις το κινητό σου να αποδίδει καλύτερα από ό,τι πριν.

Έλεγξε και επανάκτησε το κινητό σου

Τα κινητά με λειτουργικά συστήματα Ελεύθερου Λογισμικού προσφέρουν πλήρη έλεγχο της συσκευής. Έτσι θα εξαρτάται από εσένα το πόσο καιρό θα χρησιμοποιείς και πότε θα ενημερώνεις το λογισμικό της συσκευής σου.

Ανάκτησε το κινητό σου

Αντικατάστησε το λειτουργικό σύστημα του κινητού σου με ένα λειτουργικό σύστημα Ελεύθερου Λογισμικού. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλά λειτουργικά συστήματα βασισμένα σε Αντρόιντ, τα οποία ονομάζονται "προσαρμοσμένες ROM", ή ακόμη και να εγκαταστήσεις ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον GNU/Linux. Κάθε λειτουργικό σύστημα στοχεύει σε κάτι διαφορετικό, ορισμένες εστιάζουν στην πλήρη ελευθερία του χρήστη, άλλες στην ιδιωτικότητα, στην ευχρηστία και άλλα. Διάλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις επιθυμίες σου. Το κινητό σου θα είναι ενημερωμένο, αναβαθμισμένο, και δημιουργικά ανακυκλωμένο! Απόλαυσε την αίσθηση ενός νέου λειτουργικού συστήματος, όπως όταν έχεις μια νέα συσκευή.

Εγκατάστησε εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού

Ακόμα και αν συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το προκαθορισμένο Αντρόιντ: η εγκατάσταση εφαρμογών Ελεύθερου Λογισμικού μπορεί να γίνει σε κάθε κινητό Αντρόιντ. Μπορείς απλώς να εγκαταστήσεις το F-Droid και να ευχαριστηθείς κατευθείαν το μεγαλύτερο κατάστημα εφαρμογών με Ελεύθερο Λογισμικό στον κόσμο του Αντρόιντ! Περιηγητές, χάρτες, παιχνίδια, μουσική, συνομιλίες και άλλα, τα πάντα σε ένα μέρος! Κάθε εφαρμογή που αντικαθιστάς με το Ελεύθερο Λογισμικό μειώνει τις εξαρτήσεις στο ιδιόκτητο λογισμικό.

Βαρέθηκες να αλλάζεις κινητό κάθε δύο χρόνια;

Γνωρίζεις τις επιπτώσεις που έχει η αυξανόμενη παραγωγή κινητών στο κλίμα μας;

Μπες στο κίνημα

Μπες στο κίνημα και ανακύκλωσε δημιουργικά το κινητό σου. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να συμβάλουμε στη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων καθώς και του αποτυπώματος CO2. Η εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος Ελεύθερου Λογισμικού στο κινητό σου βοηθά να το διατηρήσεις ενημερωμένο. Με αυτόν τον τρόπο έχεις μεγαλύτερο έλεγχο για το πόσο καιρό θα χρησιμοποιείς τη συσκευή σου. Επιπλέον, συνοδεύεται από πολλά άλλα οφέλη. Το Ελεύθερο Λογισμικό σού δίνει πλήρη έλεγχο της συσκευής σου: μπορείς επιτέλους να απεγκαταστήσεις εφαρμογές που δεν μπορούσες πριν και να προστατέψεις σε μεγαλύτερο βαθμό την ιδιωτική ζωή σου - για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά.

μικρογραφία ενός σφυριού και ενός κλειδιού, που διασταυρώνονται μεταξύ τους, παραπέμποντας στη σελίδα ανακύκλωσης της καμπάνιας

Φτιάξε το μόνη σου

Μπορείς να εγκαταστήσεις ένα λειτουργικό σύστημα Ελεύθερου Λογισμικού στη συσκευή σου. Εξηγούμε τη διαδικασία και τα βήματα που απαιτούνται στη σελίδα μας πώς να ανακυκλώσεις την Αντρόιντ συσκευή σου.

Έχε υπόψιν ότι η διαδικασία μπορεί να μην είναι εύκολη αν την κάνεις για πρώτη φορά. Χρειάζεται κάποια προετοιμασία και έρευνα εκ των προτέρων. Ωστόσο, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών και βοήθειας από διάφορες κοινότητες. Και αν σου αρέσει να μαστορεύεις με την τεχνολογία, σύντομα η διαδικασία μπορεί να γίνει ευχάριστη.

μικρογραφία δύο ανθρώπων ο ένας δίπλα στον άλλο, που παραπέμπει στη σελίδα του εργαστηρίου της καμπάνιας

Έλα στα εργαστήριά μας

Διοργανώνουμε εργαστήρια για να σας δείξουμε πώς λειτουργεί η δημιουργική ανακύκλωση και να φέρουμε σε επαφή ομοϊδεάτες μας. Χρησιμοποιήστε μία από τις δικές μας συσκευές για να μάθετε πώς γίνεται, χωρίς κανένα κίνδυνο για το δικό σας υλικό.

Κι αν ειδικεύεσαι ήδη στο φλασάρισμα τηλεφώνων, θα χαρούμε πολύ να μας βοηθήσεις μοιράζοντας τις γνώσεις σου με άλλους. Αν ενδιαφέρεσαι μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Ένα μεγάφωνο

Διάδωσέ το

Βοηθησέ μας να διαδώσουμε το μήνυμα! Έχουμε ετοιμάσει ενημερωτικό και προωθητικό υλικό για να το μοιραστείς με τους φίλους, να το αναρτήσεις σε έναν κοινοτικό χώρο, ή να το μοιραστείς στο διαδίκτυο. Πες στον κόσμο ότι ανακυκλώνεις δημιουργικά το κινητό σου, και εξήγησε γιατί μας αφορά όλες και όλους!

Κράτα επαφή με τις εξελίξεις

Πέρα από τα Αντρόιντ

Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, το Αντρόιντ δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Ελεύθερου Λογισμικού που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να ανακαλύψεις πολλά περισσότερα αν σε ενδιαφέρει. Δεν χρειάζεται δηλαδή οπωσδήποτε να εγκαταστήσεις προσαρμοσμένη-ROM με βάση το Αντρόιντ για να αναβαθμίσεις το κινητό σου και να αποκτήσεις μεγαλύτερη ελευθερία. Αντ' αυτού, γίνεται να εγκαταστήσεις πλήρη συστήματα GNU/Linux ή άλλα περιβάλλοντα που βασίζονται στο Linux (εφόσον υποστηρίζονται). Πρόκειται για λειτουργικά συστήματα που τείνουν να έχουν ως προτεραιότητα την ελευθερία. Η ανάπτυξή τους είναι εντελώς διαχωρισμένη από το οικοσύστημα Android που κυριαρχείται από την Google. Διαβάστε περισσότερα για το GNU/Linux στα κινητά τηλέφωνα στην ειδική σελίδα μας για τη δημιουργική ανακύκλωση.

Περισσότερα για το Ελεύθερο Λογισμικό

Το Ελεύθερο Λογισμικό βρίσκεται παντού γύρω μας! Εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν, το μοιράζονται, και το αναπτύσσουν καθημερινά. Οι εταιρείες πωλούν υπηρεσίες, οι κοινότητες περιβάλλουν τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, και υπάρχει βοηθητική διάθεση για κάθε αρχάρια και αρχάριο. Μάθε περισσότερα για τα οφέλη του Ελεύθερου Λογισμικού για την κοινωνία μας, χρησιμοποίησε και προώθησε κι εσύ Ελεύθερο Λογισμικό!

Περισσότερα για τη βιωσιμότητα του λογισμικού

Η βιωσιμότητα του λογισμικού δεν παίζει ρόλο μόνο στην επέκταση της χρήσης της διάρκειας ζωής των τηλεφώνων. Στην πραγματικότητα, είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης ψηφιακής κοινωνίας. Το FSFE παρέχει μια ενδελεχή μελέτη σχετικά με τη βιωσιμότητα του Ελεύθερου Λογισμικού.

This is a Screenshot from the UA campaign video showing the name and url

Το έργο αυτό υποστηρίζεται οικονομικά από:

Ο εκδότης είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο αυτής της έκδοσης.

The Android robot is reproduced or modified from work created and shared by Google and used according to terms described in the Creative Commons 3.0 Attribution License.

The icons are modified from openmoji.org and published CC BY-SA 4.0