Sinds 2001 heeft de FSFE gebruikersrechten versterkt door drempels voor softwarevrijheid af te breken. We hebben mensen en organisaties 20 jaren lang geholpen te begrijpen hoe Vrije Software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking.

Voor de komende twee decennia hebben we uw hulp nodig. We willen dat iedereen in staat is om hun technologie zelf te controleren. Vrije Software en haar vrijheden om te gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren zijn de sleutel voor dat doel.

Blijf uw telefoon gebruiken met Vrije Software!

Over Android Opwaarderen

Elk jaar produceren fabrikanten wereldwijd 1,5 miljard smartphones en helaas worden er waarschijnlijk net zo veel weggegooid na wat meestal een veel te korte hardware-levensduur is. Elektronisch afval neemt elk jaar toe. De energie die nodig is om de toestellen te produceren is extreem hoog en de fabricage- en toeleveringsketen overspant de wereld meerdere malen. Met Android Opwaarderen zetten we een stap in de richting van het oplossen van dit probleem door de hardwarelevensduur van met name Android-toestellen te verlengen!

Vernieuw en blijf uw telefoon gebruiken met Vrije Software!

Elke keer dat we onze huidige telefoon blijven gebruiken in plaats van een nieuwe te kopen, helpen we bij het vermijden van de productie van nieuwe telefoons en de groeiende verwerking van elektronisch afval. "Android Opwaarderen" is een initiatief om software-veroudering aan te pakken en om onze kortetermijnconsumptie te veranderen van lineaire productie van telefoons naar een kringloopeconomie; dit door onze apparaten op te waarderen met behulp van Vrije Software. We leggen het probleem uit, bieden hulp aan en laten uw je stem horen aan beleidsmakers.

Word actief! Help het milieu, bespaar geld en gebruik Vrije Software als een gereedschap voor zelfbeschikking en tegen afval en veroudering.

Alle verwante nieuws en evenementen

duim-afbeelding van schuddende handen die verwijst naar de 'neem deel'-sectie van de pagine duim-afbeelding van een hamer en een sleutel, die elkaar kruisen, verwijzend naar de opwaardeerpagina van de campagne duim-afbeelding van twee mensen naast elkaar, verwijzend naar de werkgroeppagina van de campagne duim-afbeelding van een megafoon, verwijzend naar de campagne-pagina met informatiemateriaal

Software-veroudering overwinnen met Vrije Software

Zogenaamde "software-veroudering" treedt op wanneer de software-ontwikkelaars de ondersteuning voor huidige software beëindigd zodat geen verdere ondersteuning meer wordt geboden en tegelijkertijd de volgende versie niet meer op de huidige hardware kan worden gebruikt. In dit geval plaatst de fabrikant de consument voor het dilemma om ofwel nieuwe hardware te kopen danwel te leven met verouderde software en potentiële veiligheidsproblemen. Software-veroudering is een groot probleem in de Android-wereld. Wij laten u zien hoe u dit probleem kunt overwinnen door het gebruik van Vrije Software.

Een icoon met de duim omhoog

Zelfs als de software achterloopt blijft de hardware in goede conditie.

U kunt om vele redenen besluiten uw toestel te vervangen. Het apparaat wordt traag of reageert niet meer, of het productiebedrijf stopt met de ondersteuning van de software, waardoor het onbruikbaar en onveilig kan worden. In de meeste van deze gevallen werkt de hardware nog steeds behoorlijk goed. Dus waarom zou u uw dure hardware weggooien? Zou het niet beter zijn om het te opwaarderen en uw uw apparaat te blijven gebruiken? Dat is waar Android Opwaarderen over gaat!

twee pijlen wijzen naar elkaars richting en bouwen zo een cirkel

De software kan worden vervangen.

Telefoons kunnen worden aangepast. Een besturingssysteem is een software-verzameling die u in staat stelt om uw telefoon te gebruiken en er toepassingen op uit te voeren. U hoeft niet vast te houden aan het standaard besturingssysteem. In plaats daarvan kunt u een Vrije Software-besturingssysteem op uw telefoon installeren.

Een mobiele telefoon die een keuzevierkant op haar scherm toont

Uw apparaat presteert beter met Vrije Software.

Hoeveel apps stonden er al op uw telefoon de eerste keer dat u het aanzette? Hoeveel daarvan gebruikt u nu echt? Hoeveel van hen bevatten advertenties waarin u niet geïnteresseerd bent? Ongewenste software en trackers putten vaak de batterij en rekenkracht van uw apparaat uit. Schakel over naar Vrije Software en neem de controle over uw apps terug. Het is uw apparaat! Installeer alleen de apps die u leuk vindt en u zult zien uw telefoon beter presteert dan voorheen.

Neem de controle over en maak uw telefoon weer van u

Telefoons met Vrije Software-besturingssystemen geven u volledige controle over uw toestel. Zo hebt u meer controle over hoe lang u het toestel gebruikt en wanneer u de software op uw toestel bijwerkt.

Maak van uw telefoon weer uw telefoon

Vervang het besturingssysteem van uw telefoon door een Vrije Software besturingssysteem. Er zijn verschillende Vrije Software-besturingssystemen beschikbaar die die "aangepaste ROM's" worden genoemd. Elke aangepaste ROM heeft een andere focus: sommige richten zich op volledige gebruikersvrijheid, andere op privacy, gebruiksvriendelijkheid, enzovoort. Kies er een die het beste bij uw doel past. Uw telefoon zal worden bijgewerkt en opgewaardeerd! Geniet van het gevoel van een nieuw besturingssysteem, alsof u een nieuw toestel hebt.

Installeer Vrije Software apps

Zelfs als u nog steeds uw standaard Android gebruikt: het installeren van Vrije Software apps is mogelijk op elk type Android-telefoon. U kunt gewoon F-Droid installeren en onmiddellijk genieten van de grootste Vrije Software app-winkel in de Android wereld! Browsers, kaarten, spelletjes, muziek, chatprogramma's en meer: alles op een plek! Elke app die u vervangt door Vrije Software vermindert uw afhankelijkheid van niet-vrije software.

Bent u er moe van om uw telefoon om het jaar te moeten vervangen?

Bent u zich bewust van de impact die de groeiende telefoonproductie heeft op ons klimaat?

Neem deel aan de beweging

Doe mee met de beweging en waardeer uw telefoon op. Samen kunnen we een verschil maken en helpen om ons verbruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen en onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Het installeren van een Vrije Software-besturingssysteem op uw telefoon helpt om uw telefoon up-to-date te houden. Op deze manier hebt u meer controle over hoe lang u uw toestel kunt gebruiken. Daarnaast brengt het nog een heleboel andere voordelen met zich mee. Vrije Software geeft u volledige controle over uw toestel: u kunt eindelijk apps verwijderen, wat u hiervoor niet kon, u profiteert van uitgebreide privacybescherming, enzovoort.

Duimplaatje van een hamer en een sleutel die elkaar kruisen, verwijzend naar de opwaardeerpagina van de campagne

Doe het zelf

Het op uw toestel installeren van een Vrije Software-besturingssysteem betekent technisch gezien: "een aangepaste ROM flitsen op uw toestel". We leggen het proces en de relevante stappen uit op onze pagina over hoe u uw Android-apparaat kunt opwaarderen.

Hou er rekening mee dat dit misschien geen gemakkelijke taak is als u het voor de eerste keer doet. Het vergt enige voorbereiding en onderzoek vooraf. Er is echter veel informatie en hulp beschikbaar in diverse gemeenschappen. En als u van knutselen met technologie houdt kan het al snel erg leuk worden.

Duim-afbeelding van twee mensen naast elkaar, verwijzend naar de pagina van de werkgroep van de campagne

Neem deel aan onze werkgroepen

We organiseren werkgroepen om te laten zien hoe opwaarderen werkt en om gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen. Gebruik een van onze apparaten om te leren hoe het werkt, zonder enig risico voor uw eigen hardware.

En als u al een expert bent in het installeren van aangepaste ROM's, dan zou het fijn zijn als u zou helpen door uw vaardigheden met anderen te delen. Voel u vrij om contact met ons op te nemen.

Een megafoon

Verspreid de boodschap

Help ons de boodschap uit te dragen! We hebben informatie- en achtergrondmateriaal voor u om te delen met uw vrienden, om op te hangen in een gemeenschapsruimte of om te delen op het internet. Laat mensen weten dat u uw telefoon opwaardeert en waarom zij dat ook zouden moeten doen!

Blijf geïnformeerd

Verder dan Android

Meer over Vrije Software

Vrije Software is overal! Miljoenen mensen gebruiken, delen en ontwikkelen het elke dag. Bedrijven verkopen diensten, gemeenschappen omringen de meest populaire apps en een helpende houding verwelkomt nieuwelingen. Leer meer over de voordelen van Vrije Software voor onze samenleving en doe met ons mee in het gebruiken en promoten van Vrije Software!

Meer over duurzaamheid van software

Duurzaamheid van software speelt niet alleen een rol bij het verlengen van de levensduur van telefoons. In feite is het de sleutel tot een duurzamere digitale samenleving. De FSFE biedt een diepgaand artikel over de duurzaamheid van Vrije Software.

Dit is een schermafbeelding van de campagne-video met de naam en URL

Dit project wordt financieel gesteund door:

De uitgever is verantwoordelijk voor de inhoud van deze publicatie.

The Android robot is reproduced or modified from work created and shared by Google and used according to terms described in the Creative Commons 3.0 Attribution License.

The icons are modified from openmoji.org and published CC BY-SA 4.0