We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Blijf uw telefoon gebruiken met Vrije Software!

Over Android Opwaarderen

Elk jaar produceren fabrikanten wereldwijd 1,5 miljard smartphones en helaas worden er waarschijnlijk net zo veel weggegooid na wat meestal een veel te korte hardware-levensduur is. Elektronisch afval neemt elk jaar toe. De energie die nodig is om de toestellen te produceren is extreem hoog en de fabricage- en toeleveringsketen overspant de wereld meerdere malen. Met Android Opwaarderen zetten we een stap in de richting van het oplossen van dit probleem door de hardwarelevensduur van met name Android-toestellen te verlengen!

Vernieuw en blijf uw telefoon gebruiken met Vrije Software!

Elke keer dat we onze huidige telefoon blijven gebruiken in plaats van een nieuwe te kopen, helpen we bij het vermijden van de productie van nieuwe telefoons en de groeiende verwerking van elektronisch afval. "Android Opwaarderen" is een initiatief om software-veroudering aan te pakken en om onze kortetermijnconsumptie te veranderen van lineaire productie van telefoons naar een kringloopeconomie; dit door onze apparaten op te waarderen met behulp van Vrije Software. We leggen het probleem uit, bieden hulp aan en laten uw stem horen aan beleidsmakers.

Word actief! Help het milieu, bespaar geld en gebruik Vrije Software als een gereedschap voor zelfbeschikking en tegen afval en veroudering.

Open Brief: Het universele recht om welke software dan ook op ieder apparaat te installeren

Softwareontwerp is cruciaal voor het ecologisch ontwerp en de duurzaamheid van producten en hardware. Vrije Softwaresystemen en -diensten maken hergebruik, verandering van doel en interoperabiliteit van apparaten mogelijk. Het universele recht om besturingssystemen, software en diensten in vrijheid te kunnen kiezen is cruciaal voor een meer duurzame digitale samenleving.

Lees onze Open Brief over "Het universele recht om welke software dan ook op elk apparaat te installeren", met vier kerneisen die een duurzamer gebruik van elektronische producten en apparaten in de Europese Unie mogelijk maken.

Vier symbolen op een postkaart die de vier kerneisen van de Open Brief symboliseren

Alle verwante nieuws en evenementen

duim-afbeelding van schuddende handen die verwijst naar de 'neem deel'-sectie van de pagina duim-afbeelding van een hamer en een sleutel, die elkaar kruisen, verwijzend naar de opwaardeerpagina van de campagne duim-afbeelding van twee mensen naast elkaar, verwijzend naar de werkgroeppagina van de campagne duim-afbeelding van een megafoon, verwijzend naar de campagne-pagina met informatiemateriaal

Software-veroudering overwinnen met Vrije Software

Zogenoemde "software-veroudering" treedt op wanneer de software-ontwikkelaars de ondersteuning voor software beëindigen zodat geen verdere ondersteuning meer wordt geboden en tegelijkertijd de volgende versie niet meer op de huidige hardware kan worden gebruikt. In dit geval plaatst de fabrikant de consument voor het dilemma om ofwel nieuwe hardware te kopen danwel te leven met verouderde software en potentiële veiligheidsproblemen. Software-veroudering is een groot probleem in de Android-wereld. Wij laten u zien hoe u dit probleem kunt overwinnen door het gebruik van Vrije Software.

Een icoon met de duim omhoog

De hardware blijft vaak in goede conditie

U kunt om vele redenen besluiten uw apparaat te vervangen. Het apparaat wordt traag of reageert niet meer, of het productiebedrijf stopt met de ondersteuning van de software, waardoor het onbruikbaar en onveilig kan worden. In de meeste van deze gevallen werkt de hardware nog steeds behoorlijk goed. Dus waarom zou u uw dure hardware weggooien? Zou het niet beter zijn om het te opwaarderen en uw uw apparaat te blijven gebruiken? Dat is waar Android Opwaarderen over gaat!

twee pijlen wijzen in elkaars richting en bouwen zo een cirkel

De software kan worden vervangen

Telefoons en besturingssystemen kunnen worden aangepast. Een besturingssysteem is een software-verzameling die u in staat stelt om uw telefoon te gebruiken en er toepassingen op uit te voeren. U hoeft echter niet vast te houden aan het standaard besturingssysteem. In plaats daarvan kunt u een Vrije Software-besturingssysteem op uw telefoon installeren.

Een mobiele telefoon die een keuzevierkant op zijn scherm toont

Uw apparaat presteert beter met Vrije Software

Hoeveel apps stonden er, de eerste keer dat u hem aanzette, al op uw telefoon? Hoeveel daarvan gebruikt u nu echt? Hoeveel van hen bevatten advertenties waarin u niet geïnteresseerd bent? Ongewenste software en trackers putten vaak de batterij en rekenkracht van uw apparaat uit. Schakel over naar Vrije Software en neem de controle over uw apps terug. Het is uw apparaat! Installeer alleen de apps die u leuk vindt en u zult zien uw telefoon beter presteert dan voorheen.

Neem de controle over en maak uw telefoon weer van u

Telefoons met Vrije Software-besturingssystemen geven u volledige controle over uw toestel. Zo hebt u meer controle over hoe lang u het toestel gebruikt en wanneer u de software op uw toestel bijwerkt.

Maak van uw telefoon weer uw telefoon

Vervang het besturingssysteem van uw telefoon door een Vrije Software-besturingssysteem. Er zijn verschillende Vrije Software-besturingssystemen beschikbaar die die "aangepaste ROM's" worden genoemd. Elke aangepaste ROM heeft een andere focus: sommige richten zich op volledige gebruikersvrijheid, andere op privacy, gebruiksvriendelijkheid, enzovoort. Kies er een die het beste bij uw doel past. Uw telefoon zal worden bijgewerkt en opgewaardeerd! Geniet van het gevoel van een nieuw besturingssysteem, alsof u een nieuw toestel hebt. Vervang het besturingssysteem van uw telefoon door een Vrije Software-besturingssysteem. U kunt kiezen uit verschillende "aangepaste ROM's" van Android-gebaseerde Free Software besturingssystemen of zelfs een volledige GNU/Linux-omgeving installeren. Verschillende besturingssystemen hebben verschillende aandachtspunten. Sommige richten zich op het geven van zoveel mogelijk vrijheid aan de gebruikers, andere op hun privacy, op gebruiksvriendelijkheid, enzovoort. U kunt zelf kiezen welk besturingssysteem het best bij uw behoeften past. Uw telefoon wordt bijgewerkt en opgewaardeerd! Geniet van het gevoel van een nieuw besturingssysteem, alsof u een nieuw toestel hebt.

Installeer Vrije Software-apps

Zelfs als u nog steeds uw standaard Android gebruikt: het installeren van Vrije Software-apps is mogelijk op elk type Android-telefoon. U kunt gewoon F-Droid installeren en onmiddellijk genieten van de grootste Vrije Software app-winkel in de Android-wereld! Browsers, kaarten, spelletjes, muziek, kletsprogramma's en meer: alles op een plek! Elke app die u vervangt door Vrije Software vermindert uw afhankelijkheid van niet-vrije software.

Bent u er moe van om uw telefoon om het jaar te moeten vervangen?

Bent u zich bewust van de impact die de groeiende telefoonproductie heeft op ons klimaat?

Neem deel aan de beweging

Doe mee met de beweging en waardeer uw telefoon op. Samen kunnen we een verschil maken en helpen om ons verbruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen en onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Het installeren van een Vrije Software-besturingssysteem op uw telefoon helpt om uw telefoon bijgewerkt te houden. Op deze manier hebt u meer controle over hoe lang u uw toestel kunt gebruiken. Daarnaast brengt het nog een heleboel andere voordelen met zich mee. Vrije Software geeft u volledige controle over uw apparaat: u kunt eindelijk apps verwijderen, wat u hiervoor niet kon, u profiteert van uitgebreide privacybescherming, enzovoort.

Duimplaatje van een hamer en een sleutel die elkaar kruisen, verwijzend naar de opwaardeerpagina van de campagne

Doe het zelf

U kunt zelf een Vrije Software-besturingssysteem op uw apparaat installeren. We leggen het proces en de betreffende stappen uit op onze pagina over hoe u uw Android-apparaat kunt opwaarderen..

Hou er rekening mee dat dit misschien geen gemakkelijke taak is als u het voor de eerste keer doet. Het vergt enige voorbereiding en onderzoek vooraf. Er is echter veel informatie en hulp beschikbaar in diverse gemeenschappen. En als u van knutselen met technologie houdt kan het al snel erg leuk worden.

Duim-afbeelding van twee mensen naast elkaar, verwijzend naar de pagina van de werkgroep van de campagne

Neem deel aan onze werkgroepen

We organiseren werkgroepen om te laten zien hoe opwaarderen werkt en om gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen. Gebruik één van onze apparaten om te leren hoe het werkt, zonder enig risico voor uw eigen hardware.

En als u al een expert bent in het installeren van aangepaste ROM's, dan zou het fijn zijn als u zou helpen door uw vaardigheden met anderen te delen. Voel u vrij om contact@fsfe.org contact met ons op te nemen.

Een megafoon

Verspreid de boodschap

Help ons de boodschap te verspreiden! We hebben informatie- en achtergrondmateriaal voor u om te delen met uw vrienden, om op te hangen in een gemeenschapsruimte of om te delen op het internet. Laat mensen weten dat u uw telefoon opwaardeert en waarom zij dat ook zouden moeten doen!

Blijf geïnformeerd

Verder dan Android

Hoewel het momenteel het meest gebruikte besturingssysteem voor mobiele telefoons ter wereld is, is Android bij lange na niet het enige Free Software mobiele besturingssysteem dat u kunt gebruiken. Als u nieuwsgierig bent, is er nog veel meer te ontdekken. Dit betekent dat u geen op Android gebaseerde custom-ROM hoeft te installeren om uw telefoon op te waarderen en meer vrijheid te krijgen. In plaats daarvan kunt u complete GNU/Linux-systemen of andere op Linux gebaseerde omgevingen op uw telefoon installeren (indien ondersteund). Dat zijn besturingssystemen die meestal vrijheid vooropstellen en waarvan de ontwikkeling volledig gescheiden is van het door Google gedomineerde Android-ecosysteem. Lees meer over GNU/Linux op mobiele telefoons op onze speciale opwaardeer-pagina.

Gerelateerde onderwerpen

Meer over Vrije Software

Vrije Software is overal! Miljoenen mensen gebruiken, delen en ontwikkelen het elke dag. Bedrijven verkopen diensten, gemeenschappen omringen de meest populaire apps en een helpende houding verwelkomt nieuwelingen. Leer meer over de voordelen van Vrije Software voor onze samenleving en doe met ons mee in het gebruiken en promoten van Vrije Software!

Meer over duurzaamheid van software

Duurzaamheid van software speelt niet alleen een rol bij het verlengen van de levensduur van telefoons. In feite is het cruciaal voor een duurzamere digitale samenleving. De FSFE biedt een diepgaand artikel over de duurzaamheid van Vrije Software.

Dit is een schermafbeelding van de campagne-video met de naam en URL

Dit project wordt financieel gesteund door:

De uitgever is verantwoordelijk voor de inhoud van deze publicatie.

De Android robot is gereproduceerd of aangepast van werk dat gemaakt en gedeeld door Google en gebruikt volgens de voorwaarden beschreven in de Creative Commons 3.0 Attribution License.

De pictogrammen zijn aangepast van openmoji.org en gepubliceerd onder CC BY-SA 4.0