Our new hooded zippies are there - well almost, but your can pre-order them for self-pickup at 38c3 or FOSDEM '25. The pre-order will end 2024-11-11. Pre-order your zippy now!

Τι είναι το έργο GNU;

GNU head

Το έργο GNU (GNU project) ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1983 από τον Richard M. Stallman για τη δημιουργία ενός πλήρους λειτουργικού συστήματος το οποίο είναι Ελεύθερο Λογισμικό. Οι εργασίες για την ανάπτυξη του λογισμικού ξεκίνησαν τον Ιανουάριο τoυ επόμενου έτους. Σήμερα έχουμε πολλά λειτουργικά συστήματα Ελεύθερου Λογισμικούτα οποία σέβονται την ελευθερία του χρήστη δίνοντας στον καθένα το δικάιωμα να χρησιμοποιεί, να μελετά, να μοιράζεται και να βελτιώνει το λογισμικό για οποιονδήποτε σκοπό.

Ο Stallman ίδρυσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation, FSF) τον Οκτώβριο του 1985 για να αντιμετωπίσει τα νομικά και οργανωτικά προβλήματα του έργου GNU και επίσης για να διαδώσει τη χρήση και γνώση του Ελεύθερου Λογισμικού. Οι κύριες άδειες χρήσης του έργου GNU είναι η Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU ( GNU General Public License, GPL) και η Κατώτερη Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU (GNU Lesser General Public License, LGPL, που αρχικά ονομαζόταν GNU Library General Public License). Με τα χρόνια καθιερώθηκαν ως οι πιο διαδεδομένες άδειες χρήσης για το Ελεύθερο Λογισμικό.

Το έργο GNU αποτελείται από πολυάριθμα μικρότερα υπο-έργα που συντηρούνται από εθελοντές ή εταιρίες ή κάποιον συνδυασμό των δύο. Αυτά τα υπο-έργα επίσης καλούνται "έργα GNU" ή "πακέτα GNU".

Το όνομα του έργου GNU προέρχεται από το αναδρομικό ακρωνύμιο "GNU's Not Unix". Το Unix ήταν ένα πολύ δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στη δεκαετία του '80, έτσι ο Stallman σχεδίασε το GNU ως επί το πλείστον συμβατό με το Unix, ώστε να διευκολύνει την μετάβαση των χρηστών στο GNU. Το όνομα είναι η αναγνώριση ότι το GNU διδάχτηκε από τον τεχνικό σχεδιασμό του Unix, αλλά επίσης με σημασία σημειώνει ότι δεν συσχετίζονται. Αντίθετα με το Unix, το GNU είναι Ελεύθερο Λογισμικό.

Αφού είναι παρόμοιο με το Unix, το GNU είναι αρθρωτό στη σχεδίασή του. Αυτό σημαίνει ότι τμήματα λογισμικού άλλων κατασκευαστών μπορούν να εισαχθούν στο GNU. Σήμερα είναι διαδεδομένη η χρήση του πυρήνα Linux στα συστήματα GNU. Πολλοί χρησιμοποιούν το όνομα "Linux" για αυτήν την παραλλαγή του GNU, αλλά αυτό είναι αποτρεπτικό για να ακουστεί το έργο GNU και ο στόχος του σχετικά με την ελευθερία στο λογισμικό. Το FSFE ζητά από το κοινό να χρησιμοποιεί τον όρο "GNU/Linux" ή "GNU+Linux" όταν αναφέρεται σε αυτά τα συστήματα.