Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Δεκέμβριος 2011

Η δική σας αναζήτηση στον Ιστό - έκδοση 1.0

Ποιος ελέγχει τα αποτελέσματα της δικής σας αναζήτησης στο διαδίκτυο; Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένας ζωτικός σύνδεσμος ανάμεσα σε εσάς και τις πληροφορίες. Από την οπτική του FSFE, είναι σημαντικό ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να είναι ανεξάρτητοι. Γι' αυτό ενημερώνουμε για την έκδοση 1.0 του YaCy, μια ομότιμη μηχανή αναζήτησης. Διαβάστε για το YaCy στο δελτίο τύπου που δημοσιεύουμε, στο άρθρο από το ιστολόγιο του Karsten Gerloff ή επιλέξτε έναν από τους πολλούς ιστοχώρους ειδήσεων που έγραψαν γι' αυτό, μεταξύ άλλων οι Wall Street Journal, BBC News, The Telegraph ή το TAZ.

Η Ολλανδική κυβέρνηση παραδίδει τα κλειδιά του εκπαιδευτικού συστήματος στη Microsoft

Η Ολλανδική κυβέρνηση θέλει να προσδέσει τα σχολεία της χώρας σε έναν μοναδικό προμηθευτή για τα επόμενα χρόνια. Οι Ολλανδοί σπουδαστές που χρησιμοποιούν Ελεύθερο Λογισμικό ή συσκευές που δεν υποστηρίζουν το Silverlight θα βρεθούν αποκλεισμένοι από τα διασυνδεδεμένα σχολικά συστήματα εξαιτίας της χρήσης ιδιοκτησιακής τεχνολογίας και κλειστών προτύπων. Η Marja Bijsterveldt, η γραμματέας για την εκπαίδευση, πρόσφατα είπε ότι είναι απρόθυμη να υπαγορεύσει την πολιτική της Ολλανδικής κυβέρνησης για τα Ανοιχτά Πρότυπα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα αποδεχθεί ένα μακροπρόθεσμο κλείδωμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στους προμηθευτές.

Με τη δική μας ενημερωτική δράση, οι εθελοντές του FSFE στην Ολλανδία θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε όλα τα άλλα δημόσια ιδρύματα, είτε είναι σε διαδικτυακή σύνδεση είτε όχι, πιέζοντας για την υποχρεωτική χρήση Ανοιχτών Προτύπων και την εγγυημένη, ανεξάρτητη από πλατφόρμες πρόσβαση σε όλα τα διασυνδεδεμένα περιβάλλοντα. Αυτό θα επιτρέψει σε σπουδαστές και τους γονείς τους να χρησιμοποιούν Ελεύθερο Λογισμικό και έτσι να επενδύσουν στη δυνατότητά τους για ανάπτυξη και προσωπική εξέλιξη.

Μόνο ο συναγερμός πυρός μπορεί να βάλει τέλος σε αυτό

Ήταν ένα καλό Σαββατοκύριακο για τη συνηγορία υπέρ του Ελεύθερου Λογισμικού: μέχρι το τέλος του FSCONS, το FSFE ηγήθηκε μιας αφιερωμένης ενότητας ομιλιών για το Ελεύθερο Λογισμικό στην Πολιτική, Ο Richard Stallman έδωσε την κεντρική ομιλία, υπήρχαν πολλές άλλες ομιλίες για το Ελεύθερο Λογισμικό (π.χ. διαβάστε το άρθρο από το ιστολόγιο του διαχειριστή του ιστοχώρου μας), το FSFE στελέχωσε ένα περίπτερο και στο FSCONS και στο the Open Rhein Ruhr (Γερμανία) , ο Erik Josefsson παρέλαβε το Nordic Free Software Award και είχαμε μια ημερίδα του FSFE μία ημέρα πριν το συνέδριο. Στο τέλος καταφέραμε να τερματίσουμε την κοινωνική εκδήλωση του FSCONS με έναν συναγερμό πυρκαϊάς. (Ο εκδότης του δελτίου αυτού ακόμη πιστεύει ότι ο συναγερμός ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης συνωμοσίας).

Στην ημερίδα πριν από το FSCONS, ο Sam Tuke διοργάνωσε το δεύτερο αγώνισμα για τη δράση PDFreaders μετά από ένα αντίστοιχο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι 11 συμμετέχοντες έλεγξαν πολλούς ιστοχώρους από τη λίστα με τα σφάλματα και μετέφρασαν την επιστολή και το κείμενο συλλογής υπογραφών στα Σουηδικά. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Daniel Melin, Henri Nordstrom και Josef Andersson για όλα!

Ο έως τώρα βαθμός επιτυχίας μας: 511 από 2081 (24%) αναφερθέντες δημόσιοι ιστότοποι έχουν αφαιρέσει τη διαφημιστική καταχώρηση μη-ελεύθερου λογισμικού. 1938 άτομα, 58 οργανισμοί και 56 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει το κείμενο συλλογής υπογραφών.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για Ασφαλή Εκκίνηση, όχι για Περιοριστική Εκκίνηση!

Η Microsoft έχει ανακοινώσει ότι αν οι κατασκευαστές υπολογιστών επιθυμούν να διανείμουν μηχανήματα με το λογότυπο συμβατότητας Windows 8, θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα μέτρο που καλείται «Ασφαλής Εκκίνηση» (Secure Boot). Το μέτρο αυτό υποτίθεται ότι αυξάνει την ασφάλεια των υπολογιστών σας, αλλά εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι οι κατασκευαστές υλικού θα εφαρμόσουν αυτούς τους περιορισμούς εκκίνησης με τρόπο που θα σάς απαγορεύει να εκκινήσετε τον υπολογιστή με οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα εκτός των Microsoft Windows. Γι' αυτό ζητάμε τη βοήθειά σας:

Μέχρι τώρα 20,562 άτομα έχουν υπογράψει τη δήλωση, διακηρύσσοντας με σαφήνεια ότι θέλουν να έχουν επιλογή. Χρειαζόμαστε περισσότερες υπογραφές για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους προμηθευτές υλικού ότι πρέπει να μάς επιτρέπουν να εγκαθιστούμε Ελεύθερο Λογισμικό στους υπολογιστές μας.

Ευχαριστίες προς όλα τα Μέλη και τους δωροθέτες που καθιστούν εφικτή την εργασία μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation Europe)
Τα νέα του FSFE
Επόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση Ιστολογίων της Κοινότητας
Διάλογοι για το Ελεύθερο Λογισμικό