Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Μάιος 2012

54 DFD εκδηλώσεις και το FSFE πέρασε χειροπέδες στην Επίτροπο της ΕΕ

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε στη φετινή αναφορά, η Ημέρα Ελευθερίας Εγγράφων 2012 εορτάστηκε με 54 εκδηλώσεις σε 23 χώρες και σε 19 γλώσσες. Ήταν η μεγαλύτερη DFD στην ιστορία με πάνω από 26 ομιλίες, πάνω από 6 βραβεία για τα Ανοιχτά Πρότυπα, πολλές άλλες εκδηλώσεις και η κάλυψη από τον τύπο να μετράει σχεδόν εκατό άρθρα. Το FSFE έκανε τον συντονισμό ανάμεσα σε όλες τις διαφορετικές εκδηλώσεις, βράβευσε πολλούς οργανισμούς και στη Γερμανία επικοινώνησε γραπτά με πάνω από 370 και τηλεφωνικά με πάνω από 170 πολιτικούς σχετικά με τα Ανοιχτά Πρότυπα. Πολλοί από τους πολιτικούς αυτούς, από ένα φάσμα πολιτικών κομμάτων, δραστηριοποιήθηκαν για την DFD. Το FSFE επίσης έστειλε 100 ενημερωτικά πακέτα μαζί με χειροπέδες με προτάσεις σε ανθρώπους που περιλαμβάνουν πολλούς πολιτικούς, Εκτελεστικούς Διευθυντές και τον Πάπα. Η επίτροπος της ΕΕ Neelie Kroes χρησιμοποίησε τις χειροπέδες μας σε μια δημόσια ομιλία, η οποία κατέληξε με αρκετή επιπλέον κάλυψη από τον τύπο συμπεριλαμβανομένης της πρώτης σελίδας του Guardian Online. Το FSFE ευελπιστεί να λάβει γνώση περισσότερων αναφορών σχετικά με το τι έκαναν με τις χειροπέδες οι παραλήπτες του πακέτου.

4 Μαΐου: Ημέρα εναντίον της DRM. Είναι «σωστό και δίκαιο» να μας περιορίζουν;

Την περασμένη εβδομάδα ο εκδότης σας έδωσε μια συνέντευξη σχετικά με τη Διαχείριση Ψηφιακών περιορισμών (Digital Restriction Management - DRM) (στα Γερμανικά). Ήταν σχετική με ερωτήσεις για το τι είναι το DRM, γιατί προωθείται από τις εταιρείες, γιατί πρέπει να μεταχειρίζεσαι τον πελάτη σου σαν εχθρό προκειμένου να λειτουργήσει το DRM και ποιες άλλες δυνατότητες υπάρχουν. Όταν γίνεται συζήτηση για Ελεύθερο Λογισμικό, DRM, αντι-λειτουργίες και άλλα θέματα ίσως ακούτε συχνά από ανθρώπους με έξυπνη κριτική σκέψη ότι είναι «σωστό και δίκαιο» για τους παραγωγούς να ελέγχουν τα προϊόντα τους. Γιατί τόσοι πολλοί σκέπτονται έτσι; Θα αποδέχονταν επίσης αυτούς τους περιορισμούς στον «αναλογικό κόσμο»; Είναι σωστό και δίκαιο για έναν εκδότη να απαγορεύει να διαβάσετε ένα βιβλίο με δυνατή φωνή, να το δανείσετε σε φίλους ή να το πουλήσετε; Πολλές φορές ο εκδότης σας κακομεταχειρίστηκε τα βιβλία: την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποίησε τρία από αυτά για να επισκευάσει το χαλασμένο του καναπέ. Θα ήταν αποδεκτή η απαγόρευση από τον εκδότη ή τον συγγραφέα τέτοιων περιπτώσεων; Αποδέχονται περισσότεροι τέτοιους περιορισμούς με το λογισμικό και τα δεδομένα και αν ναι, γιατί; Έχει η βιομηχανία με τον όρο «Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων» επιτυχημένα υπονοήσει ότι έχει αυτό το δικαίωμα και ότι πολλοί άνθρωποι το αποδέχονται αυτό;

Η 4η Μαΐου είναι η Ημέρα ενάντια στη DRM. Ενώ η DRM έχει σε μεγάλο μέρος ηττηθεί στη μουσική, είναι ένα εξελισσόμενο πρόβλημα στην περιοχή των ebooks. Έτσι είναι καλά νέα ότι εξαιτίας της πίεσης από τους αναγνώστες τους, οι Tor/Forge θα απαλείψουν την DRM από τα ebooks. Συζητήστε το θέμα με τους φίλους σας ή συναδέλφους, π.χ. στείλτε τους το σύντομο κείμενο του Richard Stallman "The Right to Read", και πείτε μας για την εμπειρία σας στις δημόσιες λίστες αλληλογραφίας μας ή στείλτε τις απευθείας στον εκδότη σας.

Το θέμα του Ελεύθερου Λογισμικού στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές

Ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy δήλωσε ότι 15 τοις εκατό του κρατικού προϋπολογισμού ξοδεύεται σε προγραμματισμό, υποστήριξη και συντήρηση Ελεύθερου Λογισμικού. Στο μέλλον το ποσό αυτό θα αυξάνεται ετήσια κατά 30 τοις εκατό. Είπε ότι η πολιτική αυτή είναι «στρατηγική για την ανάπτυξη του κλάδου της Πληροφορικής στη Γαλλία». Ο άλλος διεκδικητής της Προεδρίας François Hollande δήλωσε ότι η πολιτική αυτή πρέπει να ενισχυθεί.

Εκτός από αυτό, η Γαλλική ομάδα συνηγορίας για το Ελεύθερο Λογισμικό, April ζήτησε από όλους τους υποψήφιους στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές τις θέσεις τους για το Ελεύθερο Λογισμικό, τις πατέντες λογισμικού, την DRM και άλλα.

Είναι σημαντικό να αυξάνετε την ευαισθητοποίηση για το Ελεύθερο Λογισμικό με τους πολιτικούς σας και η αποστολή προς αυτούς ερωτήσεων είναι μια καλή αρχή. Το FSFE συλλέγει όλη αυτήν την προσπάθεια στη δράση μας «Ρωτήστε τους υποψηφίους σας». Το FSFE θα ήθελε να ευχαριστήσει την April για την καλή δουλειά που έκαναν στη Γαλλία και ενθαρρύνει άλλους υποστηρικτές Ελεύθερου Λογισμικού στην Ευρώπη να έρθουν σε επαφή με τους πολιτικούς τους. Αν έχετε ερωτήσεις για το πώς θα ξεκινήσετε τέτοιες δραστηριότητες στη χώρα σας, στην περιφέρεια ή στο δήμο, επικοινωνήστε μαζί μας. Μέχρι τον άλλο μήνα θα έχετε και τις απαντήσεις των πολιτικών κομμάτων στις ερωτήσεις από το FSFE για δύο ομοσπονδιακές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία.

Το κλείδωμα σε προμηθευτή κοστίζει στο Ελσίνκι 3.4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο;

Μια έκθεση σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα της Πόλης του Ελσίνκι για τη χρήση του OpenOffice στη δημόσια διοίκηση αφήνει το κοινό με περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Ο δήμος δοκίμασε τη σουίτα παραγωγικότητας Ελεύθερου Λογισμικού σε φορητούς υπολογιστές των μελών του δημοτικού συμβουλίου για δέκα μήνες το 2011. Η σουίτα είχε υψηλά ποσοστά αποδοχής από τους χρήστες. Όταν ολοκληρώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα, ο δήμος εξέδωσε μια έκθεση δηλώνοντας ότι το κόστος μετάβασης όλης της διοίκησης στο OpenOffice θα ήταν πολύ υψηλό. Διαβάστε περισσότερα για αυτό στο δελτίο τύπου και αν ενδιαφέρεστε για λεπτομέρειες σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής του Ελσίνκι και για τα διδάγματα που εξάγονται από αυτό το πρόγραμμα, έχουμε δημοσιεύσει μια ανάλυση της έκθεσης.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: FRAND is FRAUD - Συμμετάσχετε στη διαβούλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Καιροί σκληρής εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από τη διαβούλευση για την εκπαίδευση (δείτε παραπάνω) η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προκηρύξει άλλη μία μέχρι τις 4 Ιουνίου σχετικά με το είδος των αδειών χρήσης για πατέντες που θα απαιτήσει ένα Ανοιχτό Πρότυπο. Το FSFE και ο ομοθυγατρικός μας οργανισμός FSF δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση στην ανοιχτή διαβούλευση του Ηνωμένου Βασιλείου, εξηγώντας γιατί οι συνθήκες FRAND για τα Ανοιχτά Πρότυπα εισάγουν διακρίσεις ενάντια στο Ελεύθερο Λογισμικό (οι τακτικοί αναγνώστες θα έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια εξελισσόμενη αντιπαράθεση) και συνιστώντας στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει τις πατέντες στο λογισμικό για να αποτρέψει τη ζημιά στην οικονομία. Ενημερώσαμε επίσης τις οργανώσεις εταιρειών Ελεύθερου Λογισμικού του Ηνωμένου Βασιλείου και τα Μέλη για τη διαβούλευση, με την προετοιμασία προσχεδίων απαντήσεων σε μερικές από τις ερωτήσεις της έρευνας, διοργανώσαμε μία Συνάντηση Κορυφής ειδικών στα Ανοιχτά Πρότυπα και επίσης δημοσιεύσαμε μια κοινή δήλωση μαζί με άλλες ομάδες από τα Ανοιχτά Πρότυπα.

υπάρχει ένας ιστότοπος που αναλύει πώς να δηλώσετε συμμετοχή στη διαβούλευση. Παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή για να υποστηρίξετε την απαίτηση για άδειες χρήσης ελεύθερες δικαιωμάτων χρεώσεων για τα Ανοιχτά Πρότυπα.

Ευχαριστούμε όλα τα Μέλη και τους δωρητές που καθιστούν εφικτή την εργασία μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
Τα νέα του FSFE
Επόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Διάλογοι για το Ελεύθερο Λογισμικό