Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο FSFE - Φεβρουάριος 2014

Γράφτηκε από  στις  

Ένα μεγάλο βήμα εμπρός στην Ιταλία

Περισσότεροι δημόσιοι οργανισμοί που χρησιμοποιούν Ελεύθερο Λογισμικό σημαίνει περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού και λιγοτερα προβλήματα για τους πολίτες που χρησιμοποιούν Ελεύθερο Λογισμικό στις επικοινωνίες τους με τις Αρχές. Τον Ιανουάριο η Ιταλική κυβέρνηση κατέστησε το Ελεύθερο Λογισμικό προεπιλογή για τις δημόσιες υπηρεσίες. Το Ιταλικό Ψηφιακό Πρακτορείο (Italian Digital Agency) εξέδωσε νέους κανόνες που ορίζουν ότι όλοι οι κυβερνητικοί οργανισμοί της χώρας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το Ελεύθερο Λογισμικό πριν προβούν σε αγορά αδειών χρήσης για ιδιοκτησιακά προγράμματα. Ο κανόνας, ο οποίος ετέθη σε συζήτηση επί πάνω από ένα έτος, τώρα πλέον επιβεβαιώθηκε. Ο Carlo Piana, ο οποίος συμμετείχε εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) στην ομάδα εργασίας, έγραψε: «Τώρα οι δημόσιοι οργανισμοί δεν έχουν δικαιολογίες να μη συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες, δεν υπάρχει χώρος για αμφίσημες ερμηνείες».

Τι άλλο συμβαίνει στη δημόσια διοίκηση

Πρώτα τα κακά νέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται ακόμη το κλείδωμά τους σε προμηθευτές και ο Karsten Gerloff προσφέρει καλούς λόγους να πιστέψει κανείς ότι δεν είναι σοβαροί σχετικά με τη χρήση και την υποστήριξη του Open Document Format. Υπήρξαν, όμως, επίσης και πολλές καλές εξελίξεις: Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE), θέλει να χρησιμοποιήσει περισσότερο Ελεύθερο Λογισμικό για τα νέα τους συστήματα πληροφορικής. Οι Πράσινοι/ETA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισαν ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα για την αύξηση της ασφάλειας της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τρέχοντας 10 φορητούς υπολογιστές με Debian GNU/Linux. Το επόμενο βήμα γι' αυτούς θα ήταν να προϋπολογίσουν τη δαπάνη για την υποστήριξη του Ελεύθερου Λογισμικού, όπως ακριβώς κάνει το Κοινοβούλιο και για το μη-ελεύθερο λογισμικό.

Η πόλη του Μονάχου ολοκλήρωσε επιτυχώς την μετάβασή της σε GNU/Linux με 14.800 υπολογιστές (PC). Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα συνεχίσουν το έργο προώθησης υπέρ του Ελεύθερου Λογισμικού. Το Joinup της Ε.Ε. αναφέρει οι δημόσιοι οργανισμοί στην Ολλανδία που χρησιμοποιούν Ελεύθερο Λογισμικό, δαπανούν 24% λιγότερο από εκείνους που δεν το πράττουν. Στη Δανία, οι δημόσιες βιβλιοθήκες αλλάζουν σε GNU/Linux, και ζητούν ένα εντελώς ελεύθερο σύστημα διαχείρισης. Ο Carsten Agger, ο τοπικός μας συντονιστής για το Århus/Δανία, είναι αναμεμειγμένος στην παροχή αυτού του συστήματος.

Υποχρεωτικοί routers: Το ιδιωτικό δίκτυο θα πρέπει να είναι ιδιωτικό!

Θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιείτε έναν δρομολογητή (router) της δικής σας επιλογής στο σπίτι σας, έτσι ώστε να έχετε περισσότερο έλεγχο επί αυτού του gateway από το ιδιωτικό σας δίκτυο προς το διαδίκτυο (internet). Στη Γερμανία, όμως, οι ISP άρχισαν να επιβάλλουν στους πελάτες τη χρήση συγκεκριμένων routers, χωρίς να τους προσφέρουν τα διαπιστευτήρια (credentials) πρόσβασης στο Διαδίκτυο για να μπορούν (οι πελάτες) να χρησιμοποιούν routers της επιλογής τους. Μαζί με αφοσιωμένους εθελοντές του OpenWRT, του IPFire και άλλους, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) εργάσθηκε πάνω σε αυτό το θέμα το 2013, αποστέλλοντας μια επιστολή προς τις Αρχές, και απαντώντας 18 λεπτομερείς ερωτήσεις. Τα επιχειρήματά μας προβλήθηκαν στη συνέχεια από Γερμανικές εφημερίδες, περιοδικά και από ιστοσελίδες τηλεοπτικών ειδήσεων.

Τι πετύχαμε; Η νέα Γερμανική κυβέρνηση συνεργασίας λέει ότι είναι αντίθετη με τους υποχρεωτικούς routers, και ότι οι ISP πρέπει να στέλνουν τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς χωρίς να χρειάζεται αίτημα εκ μέρους των πελατών. Αυτά είναι τα καλά νέα από τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Ο μαθητευόμενός μας (intern) Max Mehl ανακεφαλαίωσε το έργο μας για τους υποχρεωτικούς routers στην ανάρτηση του ιστολογίου "Why free choice of routers is a must" («Γιατί η ελεύθερη επιλογή του router είναι απαραίτητη»).

Παρά το ότι η κυβέρνηση συνεργασίας του CDU/CSU και του SPD είναι μία βελτίωση για το Ελεύθερο Λογισμικό, σε σύγκριση με την τελευταία Κυβέρνηση, υπάρχουν ακόμη μερικά κρίσιμα σημεία, τα οποία επισημάναμε στο δελτίο τύπου μας (στα Γερμανικά, αλλά το Joinup δημοσίευσε ένα καλό άρθρο στα Αγγλικά σχετικά με αυτό).

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Αγαπάτε το Ελεύθερο Λογισμικό; Αποδείξτε το!

Το Ελεύθερο Λογισμικό διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή και εξασφαλίζει ότι μπορούμε να εργαζόμαστε και να δημιουργούμε με ελευθερία. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν πληρώνουμε για τα εργαλεία αυτά, και όμως, γράφουμε αναφορές σφαλμάτων για να βοηθήσουμε τους προγραμματιστές να βελτιώσουν το λογισμικό τους ακόμη περισσότερο. Στις 14 Φεβρουαρίου σας ζητάμε να δείξετε την αγάπη σας για τους ανθρώπους που εργάζονται στο Ελεύθερο Λογισμικό που εσείς χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ετοιμάσετε μια «επιστολή αγάπης» λέγοντας στους προγραμματιστές ενός κάποιου προγράμματος γιατί σας αρέσει το έργο τους, συμπεριλάβετε βοηθήστε μας να συλλέξουμε ρητά γνωστών ανθρώπων και δικά σας. Με την ευκαιρία της «Ημέρας αγάπης για το Ελεύθερο Λογισμικό (I love Free Software day)», είναι καιρός να δώσετε και κάτι πίσω.

Στο Manchester, η τοπική μας ομάδα γιορτάζει το Ελεύθερο Λογισμικό ακόμη και με μια εκδήλωση που κρατά μια εβδομάδα. Το «Φεστιβάλ αγάπης για το Ελεύθερο Λογισμικό» λαμβάνει χώρα από τις 3 ως τις 8 Φεβρουαρίου 2014 και εστιάζεται ιδιαίτερα στο Bitcoin, στο Wordpress, στην κρυπτογράφηση, και στο Free Your Android. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να συναντηθείτε με άλλους ανθρώπους με παρόμοιες ιδέες στην ωραία ατμόσφαιρα του MadLab.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα Μέλη και τους Εταιρικούς Χορηγούς που καθιστούν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE