Ondersteuning uit de gemeenschap

Geschreven door  op  
gemeenschap

Het gebruiken en aanpassen van software kan een ingewikkelde taak zijn. Vaak zijn instructies of hulp vereist om te weten hoe u met uw computer kan bereiken wat u wilt. Het delen van vaardigheden en kennis staat centraal in de Vrije Software-filosofie en als gevolg hiervan biedt de Vrije Software-gemeenschap een overvloed aan hulpbronnen voor het tegemoetkomen aan de behoeften van de gebruiker.

Gebruikershandleidingen en helpgidsen

De meeste Vrije Softwareprogramma's zijn voorzien van handleidingen over hoe zij te gebruiken zijn. Met handleidingen kan u goed te weten komen hoe u de kerneigenschappen van een bepaald programma kan gebruiken. Het lezen van de handleiding is vaak de beste eerste stap als u verwacht een bepaalde taak uit te kunnen voeren maar u er niet achterkomt hoe u dit kan doen. Veel softwareprojecten nemen veel moeite om accurate en uitgebreide gebruikershandleidingen te produceren en het lezen ervan is vaak de kortste route naar een oplossing.

OpenOffice Writer handleiding

OpenOffice Writer's handleiding

In desktopprogramma's zoals Mozilla Firefox of OpenOffice kunnen deze meestal gevonden worden in het 'Help'-menu. In tekstprogramma's die in de terminal draaien kunnen deze meestal worden gevonden door het typen van 'man' (afkorting van manual) gevolgd door de naam van het programma. Dit commando toont bijvoorbeeld de handleiding van het move-commando:

man mv

Soms zijn handleidingen apart van het programma geïnstalleerd, vooral als de handleiding erg lang is. In zulke gevallen moet u ofwel de handleiding apart installeren op uw computer, danwel de handleiding online bekijken.

Wiki's

Wiki's zijn websites die veel verschillende mensen in staat stellen om de inhoud van haar webpagina's aan te passen. Zij bieden een platform voor groepen om samen te werken aan gidsen en documentatie en om deze bij te werken met hun eigen kennis en ervaring. Wikipedia is een voorbeeld van een wiki die wordt gebruikt voor encyclopedische informatie; wiki's over Vrije Software-projecten bevatten alleen informatie over het programma waarmee zij verwant zijn.

Inkscape's wiki

Inkscape's wiki

Wiki's zijn vergelijkbaar met handleidingen, maar hebben vaak een breder bereik en zijn soms meer bijgewerkt. Aan sommige wiki's wordt door veel mensen bijgedragen en vormen uitstekende samenvattende overzichten van gidsen en instructies. Andere worden echter niet heel goed bijgehouden on zouden informatie kunnen bevatten die niet meer bijgewerkt of incompleet is. Als u hulp nodig heeft bij een Vrije Software-programma dat een wiki heeft dan zou het de moeite kunnen lonen om daar te controleren of uw probleem daar is gedocumenteerd.

Toegang tot wiki's verkrijgt u via de webbrowser. U heeft vaak een account nodig om wiki-pagina's toe te voegen of te bewerken. Sommige wiki's stellen u ook in staat om discussie te voeren over de inhoud van de pagina door gebruik te maken van de wiki-software, alsmede recente herzieningen van de wiki-pagina's in te zien.

Web forums

Forums vormen media waarin niet-rechtstreekse communicatie plaatsvindt tussen grote aantallen verschillende mensen. Met een abonnement op een forum kunnen bezoekers berichten lezen die zijn gepubliceerd (of 'gepost') door andere bezoekers en eigen berichten posten die zichtbaar zijn voor andere gebruikers van het forum. Zo ontstaan er veel verschillende soorten vragen en ondersteuning, vooral specifieke vragen en vragen die een minderheid van de gebruikers van een programma raken. Ze zijn te doorzoeken naar berichten die verwant zijn aan het probleem dat u heeft en in het geval dat zij geen oplossing bieden kunnen zij gebruikt worden om nieuwe oplossingen te posten. De accuraatheid van de informatie in de ondersteuningsforums varieert, net zoals het niveau van de moderatie en de gemiddelde snelheid van de antwoorden. De meeste forums hebben hun eigen verzameling regels die zijn ontworpen om de communicatie te faciliteren en waar gebruikers mee moeten instemmen tijdens de registratie.

KDE's forum

KDE's forum

Forums worden heel veel gebruikt door Vrije Software-ondersteunende gemeenschappen en kunnen een gemakkelijk toegankelijke database van gestructureerde informatie bieden over gebruikerservaringen, problemen en oplossingen. Forums zijn toegankelijk via een webbrowser en kunnen vaak duizenden berichten bevatten.

Rechtstreeks kletsen (IRC)

Sommige Vrije Softwareprojecten, vooral de grotere en GNU/Linux-distributies, hebben kletsruimtes waar gebruikers elkaar ontmoeten om rechtstreeks met elkaar te communiceren. Zij gebruiken een systeem genaamd Internet Relay Chat (IRC) en de kanalen (kletsruimtes) variëren sterk in formaat en aard. Sommige bevatten duizenden mensen tegelijkertijd, andere bevatten slechts een paar mensen of helemaal niemand. Kwaliteit en snelheid van de ondersteuning kan ook onvoorspelbaar zijn omdat de moderatie van rechtstreekse communicatie moeilijker is dan van indirecte methoden (zoals forums) en deelnemers zouden ook gelijktijdig in verschillende andere ruimtes tegelijk kunnen kletsen, waardoor zij langzamer antwoorden. IRC heeft een lange geschiedenis en heeft haar eigen regels en etiquette ontwikkeld.

Als ander onderzoek op niets is uitgelopen of als u hulp nodig heeft bij iets dat moeilijk is uit te leggen en waarvan het onwaarschijnlijk is dat het ergens anders gedocumenteerd is kan ondersteuning in kletsruimtes onbetaalbaar zijn. Dit kan in het bijzonder bruikbaar zijn voor het vinden van verschillende manieren om een probleem te benaderen waar u last van heeft en voor het verkrijgen van technische aandacht op expertniveau.

Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot kletsruimtes. U kan verbinding maken met IRC via een webbrowser met webpagina's waarvan de ruimte is opgenomen in de pagina of door gebruik te maken van een desktop IRC cliënt. Sommige kanalen vereisen dat u zich bij het netwerk registreert voordat u verbinding maakt. U moet de naam weten van het kanaal waaraan u wilt deelnemen, #fsfe en u neemt deel door het invoeren van een join-commando zoals:

/join #fsfe

U kan bij wijze van alternatief het kanaal kiezen uit een lijst in uw IRC-cliënt.

E-maillijsten

E-maillijsten vormen een eenvoudig systeem voor het versturen van e-mails naar groepen van mensen die interesse hebben in een bepaald onderwerp. Ze worden heel veel gebruikt door Vrije Softwareprojecten om verschillende taken te coördineren hoewel ze voor veel programma's zijn vervangen door nieuwere systemen voor ondersteuning zoals forums. E-maillijsten bieden een goede manier om een vraag te stellen aan de gehele ondersteunende gemeenschap van een project. Sommige lijsten worden sterker gemodereerd dan andere en ze variëren in hoe actief ze zijn en hoeveel hulp ze bieden.

E-maillijsten staan u in het algemeen toe om uw e-maillijsten te registreren en daarna berichten te sturen aan het e-mailadres van de lijst, zoals list@project.org. Leden van de lijst kunnen dan een antwoord geven in de vorm van een ander bericht dat als een e-mail ontvangen zal worden door alle leden van de lijst, inclusief uzelf. Het is het beste om de etiquette en goede handelwijzen te bekijken voordat u een bericht naar een lijst stuurt. Originele, goed geschreven vragen krijgen als regel waarschijnlijker goede antwoorden.

Gebruikersgroepen

Mensen die Vrije Software gebruiken wonen overal op de wereld. In veel plaatsen, steden en landen zijn er gevestigde groepen van lokale inwoners die elkaar online of in werkelijkheid ontmoeten om te discussiëren over een of meer Vrije Softwareprojecten. Een voorbeeld: duizenden GNU/Linux gebruikersgroepen (LUGs) ontmoeten elkaar iedere maand op verschillende locaties. Gebruikersgroepen verschillen, net zoals de mensen de ze organiseren en bezoeken. Sommige richten de focus sterk op het ondersteunen van of opkomen voor een bepaald Vrije Softwareprogramma of -distributie. Andere zijn vooral een sociale ontmoeting, die mensen die werken of studeren met bepaalde software een mogelijkheid biedt om samen te ontspannen. Sommige hebben een relatie met een universiteit of hogeschool.

Wanneer u op zoek bent naar ondersteuning dan is het advies om met een gebruikersgroep te communiceren voordat u daadwerkelijk een bijeenkomst bezoekt. Zo kan u inschatten hoe welwillend en capabel de groepsleden zullen zijn om u met uw probleem te helpen. De meeste gebruikersgroepen hebben een e-maillijst of kletskanaal waar u contact met leden op kan nemen. Gebruikersgroepen zouden welwillender kunnen zijn om u te helpen dan mensen die u ontmoet via algemene ondersteuningssystemen in de gemeenschap omdat u zich dicht bij elkaar bevindt. In sommige gevallen zouden leden ook welwillend kunnen zijn om u te voorzien van ondersteuning via telefoon, rechtstreekse berichtsystemen of ondersteuning op afstand.

E-mail

Het is vaak mogelijk om de e-mailadressen van Vrije Software-ontwikkelaars te vinden en hen rechtstreeks een bericht te sturen. Sommige ontwikkelaars, vooral van kleinere projecten, verwelkomen dit type contact. Anderen geven er de voorkeur aan dat er niet op deze manier contact met hen word opgenomen, vooral als het bericht een vraag naar informatie bevat die elders gevonden kan worden. U zou in het algemeen alleen aan ontwikkelaars moeten e-mailen als er geen ander ondersteuningssysteem voor de betreffende software beschikbaar is of als uw vraag informatie bevat die gevoelig zou kunnen zijn (bijvoorbeeld betreffende beveiliging).

Beheer op afstand (VNC)

Computers in een virtueel netwerk (VNC) staat het beheer via een internetverbinding op afstand toe van de grafische desktop van de ene computer over de andere. De hostcomputer wordt op afstand gecontroleerd door de computer van de cliënt en toont rechtstreeks afbeeldingen van de muis en lopende programma's aan de beheerder op het beeldscherm van de cliëntcomputer. VNC kan voor een expert een efficiënte manier zijn om uw computerprobleem namens u op te lossen. In zulke gevallen kan u achterover gaan zitten en kijken wat uw computer doet bij het uitvoeren van de instructies door de persoon die het op afstand beheert. Dankzij de mate van controle over de machine die VNC mogelijk maakt is het advies om alleen ondersteuning via VNC te accepteren van iemand die u goed kent en vertrouwt of van een bedrijf waarvan u de bescherming heeft van een juridisch contract. Hoewel VNC een krachtig gereedschap is voor het verkrijgen van technische hulp is het in de gemeenschap in het algemeen geen gebruikelijk ondersteuningsgereedschap.

Het maken van een VNC-verbinding  met gebruik van Krfb op KDE4

Het maken van een VNC-verbinding met gebruik van Krfb op KDE4

Het gemak van het instellen van een VNC-verbinding hangt af van het besturingssysteem en in het geval van GNU/Linux van de distributie die u gebruikt. Vrije platform-onafhankelijke VNC-software bestaat voor alle belangrijke besturingssystemen. De meeste belangrijke GNU/Linux-distributies hebben VNC-oplossingen geïntegreerd. Als u VNC gebruikt voor ondersteuning dan zou de expert aan wie u de controle zal overhandigen in staat kunnen zijn om u te assisteren bij het kiezen en configureren van VNC-software.