SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

De FSFE staat achter een nieuwe antitrustonderzoek tegen Microsoft

"Men moet van Microsoft op een onverholen, volledige en nauwgezette wijze een volledige implementatie van de vrije en open industriestandaarden eisen", dit is de boodschap van de brief van de Free Software Foundation Europe (FSFE) aan de Europese commissaris voor concurrentie Neelie Kroes. Om dit doel te bereiken biedt de FSFE haar steun aan bij een mogelijk antitrustonderzoek gebaseerd op een klacht van Opera Software tegen Microsoft. De klacht is een gevolg van anticompetitief gedrag in de webbrowsermarkt."

"Alhoewel Opera Software geen producent van Vrije Software is, delen wij hun vaststellingen en zorgen over de huidige situatie in de webbrowsermarkt", schrijft Georg Greve, voorzitter van de FSFE, in zijn brief en hij vervolgt: "Enkele van de meest succesvolle webbrowsers in deze markt zijn - of bestaan voor een groot deel uit - Vrije Software. Voorbeelden hiervan zijn Mozilla Firefox en Konqueror, een browser ontwikkeld door KDE. Dit zijn heel innovatieve producten die bij een breed publiek bekend staan om veiliger te zijn dan de dominante toepassing in deze markt. Deze webbrowsers implementeren op een nauwgezette manier de grote internationale Open Standaarden die relevant zijn voor webbrowsertechnologie."

Welk probleem bestaat er in de browsermarkt? De FSFE verklaart: "Juist omdat deze browsers zich houden aan de door de industrie erkende Open Standaarden en het geheime, niet-erkende 'Microsoft dialect' niet kunnen implementeren lijken ze vaak wat beperkt als je ze vergelijkt met Microsofts Internet Explorer. Deze browser heeft zich door zijn dominante marktpositie kunnen opwerken tot de gesloten, de facto standaard. Het is ook zo dat deze alternatieve browsers niet de mogelijkheid krijgen om zich op dezelfde wijze te integreren in het dominante Windows besturingssysteem als de Internet Explorer."

Georg Greve besluit als volgt: "Wij ondersteunen met nadruk de vraag naar dwingende maatregelen die Microsofts strategie van het 'toepassen, dan uitbreiden en uiteindelijk vernietigen' van multilaterale open standaarden een halt toeroepen. Het is een strategie die Microsoft reeds succesvol toepaste in de Work Group servermarkt en die werd aangepakt door de beslissing in 2004. De FSFE vindt het heel belangrijk dat Microsoft zich houdt aan de erkende standaarden. We zijn er vaak getuige van hoe Microsoft op steeds dezelfde manier ook in andere markten de publieke en internationale standaarden, die garant moeten staan voor een goede interoperabiliteit, ondermijnt.".

U kan de volledige originele brief lezen op

https://download.fsfe.org/policy/letters/20071219-opera-antitrust.pdf

De Free Software Foundation Europe:

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een niet-gouvernementele, non-profit organisatie die actief is in verschillende Europese landen en betrokken is bij veel globale activiteiten. De toegang tot software bepaalt je deelname aan de digitale samenleving. Om iedereen gelijke kansen te geven in het informatietijdperk en om tevens een vrije concurrentie mogelijk te houden, werkt de FSFE aan de vooruitgang en de promotie van Vrije Software gedefiniëerd met de vrijheden om de software te gebruikten, te bestuderen, te verbeteren en te kopiëren. De FSFE werd opgericht in 2001 om het bewustzijn voor deze zaken te vergroten, om Vrije Software politiek en juridisch veilig te stellen en om mensen te ondersteunen bij het ontwikkelen van Vrije Software.