We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

De FSFE wordt gehonoreerd met de Theodor Heuss medaille - "trendsettende organisatie"

op:

De Free Software Foundation Europe (FSFE) ontvangt de Theodor Heuss medaille 2010 voor haar uitzonderlijk werk om iedereen eerlijke kansen te geven in de informatiemaatschappij. Al sinds 2000 staat de FSFE achter de vrijheden om software te kunnen gebruiken, bestuderen, veranderen en verder verdelen in alle geledingen van de maatschappij en in de politiek. De Theodor Heuss Foundation stelt: "De FSFE draagt als vooruitdenkende organisatie bij aan de ontwikkeling en de implementatie van regels voor een goed globaal bestuur."

"Vrije Software is een onmisbaar onderdeel van een vrije samenleving in het digitale tijdperk. Het garandeert dat iedereen gelijke kansen krijgt in de informatiemaatschappij", zegt Karsten Gerloff, voorzitter van de FSFE, als reactie op deze onderscheiding.

"Een kleine groep die haar tijd ver vooruit was, stichtte de Free Software Foundation Europe in november 2000. Ze zijn onvermoeibaar blijven werken aan het succes ervan met een grote persoonlijke inzet", onderstreept Gerloff. "Georg Greve de stichter van de FSFE en mede-oprichter Bernhard Reiter verdienen een extra vermelding. Georg Greve nam aanzienlijke persoonlijke risico's om de organisatie van grond te krijgen en waakte tot 2009 als voorzitter van de organisatie over haar groei. Bernhard Reiter heeft gedurende verschillende jaren het Duitse team uitgebouwd tot één van de sterkste Vrije Softwaregroepen in Europa."

"We hebben de Free Software Foundation Europe opgericht als een onafhankelijke organisatie die strijdt voor een vrije samenleving in het digitale tijdperk. We verstaan onder vrijheid zowel vrij van toezicht en monitoring als vrijheid om persoonlijke initiatieven te nemen in om het even welke vorm", zegt Georg Greve. "De organisatie heeft van haar prille begin een duidelijke langetermijnvisie en verdeelde het werk voor duurzame veranderingen over vele schouders."

"De organisatie is zo gestructureerd dat ze nooit afhankelijk is van één persoon", zegt Bernhard Reiter. "We willen dat de FSFE de komende decennia steun kan blijven geven bij de maatschappelijke veranderingen. De FSFE wordt gesteund en beschermd door veel toegewijde mensen."

Matthias Kirschner, coördinator van het Duits FSFE-team, legt uit: "Deze medaille is voor iedereen die de afgelopen jaren met hun initiatieven en hun persoonlijke toewijding hebben bijgedragen aan het succes van de FSFE. Maar er is nog veel werk in een wereld waar software alomtegenwoordig is. Ons werk bereikt steeds meer mensen, van de Verenigde Naties tot in onze steden en gemeenten. Daarvoor hebben wij uw steun nodig. Uw bijdragen zijn altijd welkom!"

Over de Theodor Heuss Stichting

De Theodor Heuss Stichting staat boven de partijen en draagt de naam van de eerste president van Duitsland (in functie van 1949 - 59). De stichting werd na zijn dood opgericht door Hildegard Hamm-Brücher, zijn zoon Ernst Ludwig Heuss en enkele vrienden. Het moet een blijvende herinnering zijn aan de politieke verwezenlijkingen van Theodor Heuss die een voorbeeld zijn van sociaal engagement, morele moed en een toewijding aan het bevorderen van de democratie. De stichting wil "aandacht vragen voor iets dat moest gebeuren en vorm krijgen in onze democratie, zonder een eindpunt vast te leggen" (Carl Friedrich v. Weizsäcker, 1965). De Theodor Heuss prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie van hoog aanzien, die in dit domein baanbrekend werk hebben geleverd.

Trefwoorden