2020 was voor iedereen een uitdagend jaar maar overal bleven we vechten voor de vrijheid van softwaregebruikers, overal. We hebben uw steun nu nodig om volgend jaar verder te gaan met dit belangrijke werk. Als u zich in een positie bevind om dit te kunnen, doneer dan alstublieft vandaag aan ons.

We hebben uw hulp ook nodig om de boodschap te verspreiden dus vergeet niet om uw vrienden en familie te vertellen over ons werk en inspanningen op het gebied van geldinzameling. Hartelijk dank van iedereen bij de FSFE!

Nieuws

FSFE's antwoorden op de publieke consultatie van de Europese Commissie: herziening van het Europese interoperabiliteitsraamwerk

op:

De Europese Commissie vraagt naar input van het publiek met betrekking tot haar plannen om het Europees Interoperabiliteitsraamwerk ("European Interoperability Framework", EIF) te vernieuwen. EIF heeft als doel het promoten van verbeterde interoperabiliteit binnen de publieke sector van de EU. Het document is aangenomen in 2004 en is oorspronkelijk bedoeld als een set niet-bindende richtlijnen voor de EU-overheid. EIF wordt nu voor de derde keer herzien. FSFE heeft haar commentaar over de werkversie van de herziene richtlijnen voorbereid.

De FSFE ziet enige verbetering vergeleken met de vorige herziening, in het bijzonder als het gaat om het geprefereerde gebruik van Open Standaarden ('open specificaties' genoemd in de werkversie) binnen Europese publieke diensten.

Toch hebben we antwoorden nodig op verschillende tekortkomingen. De verklaring dat FRAND (zogenaamde "fair, reasonable, and non-discriminatory", 'eerlijke, redelijke en niet-discriminerende') licentievoorwaarden voor standaarden 'zullen zorgen voor competitie' (volgens de Commissie) is eenvoudigweg fout. FRAND-licenties zijn van zichzelf zeer anti-competitief en het is een vaststaand feit dat zij het voor een standaard onmogelijk maken om in Vrije Software te worden geïmplementeerd..

De werkversie ontkent ook de bewezen relatie tussen interoperabiliteit en Vrije Software. Van de meeste, zo niet alle, nationale interoperabiliteitsraamwerken in Europa is het succes gebaseerd op het substantieel aannemen van Vrije Software en Open Standaarden binnen publieke diensten. In zoverre dat het gezien de gevolgen onmogelijk is om een interoperabiliteitsraamwerk te implementeren zonder Vrije Software. Zie voor meer informatie alstublieft ons volledige commentaar.

De FSFE moedigt u aan om uw eigen input aan te bieden aan de lopende consultatie. Individuen, bedrijven, academische instituten en overheden kunnen antwoorden indienen voor 29 juni. Voel u vrij om de bovenstaande argumenten te hergebruiken bij uw eigen inbreng en vertel de Commissie op welke wijze Vrije Software en Open Standaarden essentieel zijn voor interoperabiliteit.