SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuws

FSFE maakt auteursrecht leesbaar door computers

op:
Geschreven door Jonas Öberg

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is trots om de nieuwe versie van haar REUSE-aanbevelingen te publiceren. Deze zijn ontworpen om computers software-auteursrecht en -licenties te laten begrijpen.

De REUSE-aanbevelingen helpen software-ontwikkelaars om licentie-headers van eenvoudige toevoegingen te voorzien die het voor een computer gemakkelijker maken om te bepalen welke licentie van toepassing is op de verschillende delen van de broncode van een programma. Door de REUSE-aanbevelingen te volgen kunnen software-ontwikkelaars zich ervan verzekeren dat hun intentie om software van een bepaalde licentie te voorzien begrepen zal worden en gemakkelijker aan vast gehouden zal worden.

De FSFE publiceert niet alleen deze herziene aanbevelingen, die vooral verduidelijken en enkele punten expliciet maakt, maar ook een verzameling gereedschappen voor ontwikkelaars en voorbeelden van REUSE-aanbevelingen in actie. Drie voorbeelden van software-bronnen, samen met een stapsgewijze uitleg van het proces om het cURL-project REUSE-compliant te maken, worden aangevuld met een eenvoudig gereedschap om te bepalen of een programma REUSE-compliant is.

Met ons REUSE-initiatief hopen we software-ontwikkelaars te inspireren om na te denken over het schrijven van informatie over auteursrecht en licenties - de metadata van software - op manieren die gemakkelijker programmatisch te analyseren zijn.

zegt Jonas Öberg, directeur van de FSFE.

De nieuwe REUSE-aanbevelingen en gerelateerde documentatie en voorbeelden kunt u vinden op: https://reuse.software.