Nieuws

#ilovefs Day verslag 2019

op:

Op donderdag 14 februari erkennen en vieren we de jaarlijkse "I love Free Software Day". Het is de dag om uw liefde voor Vrije Software te tonen en uw dankbaarheid voor uw favoriete stukjes Vrije Software te uiten. De Free Software Foundation Europe zou graag iedereen die heeft deelgenomen en heeft meegeholpen om er een speciale dag voor alle betrokkenen van te maken enorm willen bedanken.

Houden van Vrije Software #ilovefs

Wat er gebeurde in aantallen en afbeeldingen

We telden honderden Tweets en posts, zowel op Twitter als de Fediverse. We zijn blij om te kunnen melden dat er weer meer deelname is geveest. Sommigen waren geïnspireerd om met hun eigen afbeeldingen te komen terwijl anderen besloten om onze ballonnen en posters te gebruiken ter decoratie om de mensen in de offline wereld aan het belang van Vrije Software te herinneren en aan het belang om tenminste een keer per jaar alle Vrije Software-oplossingen die we allemaal op dagelijkse basis gebruiken heel erg te bedanken.

Liefde voor Vrije Software offline verspreiden #ilovefs

Mensen van Wikimedia verspreiden liefde voor Vrije Software in Berlijn

Mensen van over de hele wereld toonden hun liefde met blogs, nieuwsartikelen, foto's en kunstwerken en moedigden anderen zo aan om ook de hashtag #ilovefs te gebruiken. Als gevolg hiervan stroomden Twitter, de Fediverse en zelfs Facebook met liefdesboodschappen van mensen die hun favoriete Vrije Softwareprojecten hadden getagged. Dankzij onze voormalige stagiair en huidige vrijwilliger Jan Weymeirsch die een scraper schreef om de data te verzamelen en te analyseren hebben we concrete aantallen en afbeeldingen om deze te steunen:

tijdlijn

Deelname aan #ILoveFS op sociale media door de tijd heen

De tag #ilovefs is in totaal 667 afzonderlijke keren geteld op Twitter en de Fedeverse, afkomstig van 530 accounts, waarbij tenminste 231 projecten en ontwikkelaars zijn genoemd. Berichten op Twitter kwamen van tenminste 230 verschillende locaties over de hele wereld in 16 verschillende talen. Daarbij waren er nog veel meer berichten met "I love Free Software" die de hashtag #ilovefs niet gebruikten en daarom geen deel kunnen uitmaken van deze analyse.

Afbeelding met platformen

#ilovefs deelname op Twitter, Fediverse en Reddit

De Vrije Software-gemeenschap op haar best

Het belangrijkste dat al deze cijfers oplevert is het gemeenschapsgevoel dat het oplevert: dat zo'n diverse groep mensen gemeenschappelijke waarden en houdingen ten opzichte van software delen. Het toont aan hoeveel we allemaal houden van het delen, gebruiken, bestuderen en verbeteren van software voor een betere digitale en analoge wereld!

Er waren ook projecten en individuen van over de hele wereld die er aparte blogs of nieuwsartikelen aan hebben gewijd en we zouden er graag een paar daarvan met u willen delen. Helaas zijn we niet in staat om ze allemaal uit te lichten maar pikken we er gewoon een paar uit. Er was een student uit Nepal die van de gelegenheid gebruikmaakte om de boodschap te verspreiden en IloveFS-day en het Vrije Software-concept uit te leggen aan hen die er nog niet mee bekend zijn.

Het Open Project-platform in #ilovefs ontwerp

Het OpenProject-platform

Het OpenProject ging zelfs verder door hun steun aan Vrije Software te betuigen door een #ilovefs banner op hun platform te integreren.

Bevriende gemeenschappen zoals Wikimedia Deutschland, Opensource.com, Open Fest Bulgaria, LibreOffice en Percona en de nieuwssite Pro-Linux herinnerden hun lezers en riepen hun gemeenschappen op om deel te nemen aan de viering en hun liefde en dankbaarheid te verspreiden.

Onze vrienden van Barcelona Free Software organiseerden een erg vrolijke bijeenkomst in een plaatselijk café en doordrenkten iedereen met de liefde voor Vrije Software-vibe.

De groeten van de Vrije Software-gemeenschap in Barcelona

We zijn ook blij met bedrijven die actief de boodschap over Vrije Software en #ilovefs verspreiden. Zalando was gastheer van een speciaal evenement bij hen in Berlijn dat was gewijd aan de "I love Free Software"-dag. Er waren interessante discussies met sprekers die hun redenen voor het gebruiken, liefhebben en ontwikkelen van Vrije en Open Bron-oplossingen deelden.

#ilovefs panel van Zalando

#ilovefs panel van Zalando

Markeer de datum!

Een afbeelding van Sonja die open bron zaden verbouwt, gedecoreerd met FSFE-stickers, een GNU en een Tux

Sonja plant de #ilovefs-zaden

Mocht u uw mogelijkheid om uw favoriete project te bedanken hebben gemist, markeer dan 14 februari als "I Love Free Software Day" in uw kalender. Maar onthoud dat u altijd en zonder enige speciale gelegenheid een mogelijkheid kunt creëren om uw dankbaarheid te tonen en uw waardering te uiten. U heeft geen speciale dag nodig omdat er eenvoudigweg geen verkeerd moment voor is!

We zouden graag alle betrokkenen en contribuanten voor deze dag willen bedanken, evenals de talloze ontwikkelaars, vertalers, gemeenschapsmanagers, artiesten en alle anderen die betrokken zijn bij Vrije Software.

We hopen dat de "I love Free Software Day" van dit jaar de zaden van de Vrije Software-passie verder heeft geplant in iedereen, zoals Sonja de hare heeft geplant.