Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Αύγουστος 2013

Εταιρίες ιδιοκτησιακού λογισμικού ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει τα επιχειρηματικά μοντέλα

Επειδή το Android είναι Ελεύθερο Λογισμικό και δωρεάν, ο ανταγωνισμός από το μη-ελεύθερο λογισμικό δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του και, άρα, η αγορά διαθέτει λιγότερες εναλλακτικές, συνεπώς ο καταναλωτής υποφέρει από έλλειψη ανταγωνισμού. Σε συμπυκνωμένη μορφή, αυτά είναι τα επιχειρήματα της λεγόμενης συμμαχίας "Fair Search" (Δίκαιης Αναζήτησης). Ουσιαστικά, ζητούν από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή να ευνοήσει ένα περιοριστικό επιχειρηματικό μοντέλο εις βάρος ενός φιλελεύθερου, πράγμα που είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που οι ρυθμιστικές Αρχές του ανταγωνισμού θα έπρεπε να πράττουν, για να πετύχουν μία δίκαιη αγορά.

Το να ζητάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακρωτηριάσει το Ελεύθερο Λογισμικό για να επιτραπεί στους προμηθευτές ιδιοκτησιακού λογισμικού να πωλούν τα κλειδωμένα τους συστήματα, είναι παράλογο. Κατά συνέπεια, το FSFE έγραψε μια επιστολή προς τις αρμόδιες Αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντικρούσει αυτές τις αιτιάσεις, και για να καταστήσει σαφές ότι το Ελεύθερο Λογισμικό είναι κρίσιμης σημασίας για μια ανταγωνιστική αγορά πληροφορικής. Στην επιστολή μας ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει τις αβάσιμες αιτιάσεις της συμμαχίας "FairSearch" περί επιθετικής τιμολόγησης, και να μην τους συμπεριλάβει στα οποιαδήποτε μέτρα αποφασίσει να λάβει. Για περισσότερες πληροφορίες: ο νομικός μας σύμβουλος Carlo Piana έγραψε ένα βασικό άρθρο για την υπόθεση αυτή.

Λογισμικό για εκλογές: ο πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμος αλλά δεν είναι Ελεύθερο Λογισμικό

Η Εσθονία χρησιμοποιεί, από το 2005, μία μέθοδο διαδικτυακής ψηφοφορίας για τις γενικές εκλογές. Οι τοπικοί ακτιβιστές κατάφεραν πρόσφατα να πείσουν τη NEC να παραχωρήσει τον πηγαίο κώδικα για ένα τμήμα του λογισμικού, που είναι υπό μια μη-ελεύθερη άδεια, αλλά αυτή η άδεια δεν επιτρέπει τη διανομή παράγωγων έργων ή την εμπορική χρήση και, συνεπώς, είναι μη-ελεύθερη. Εκτός αυτού, «[σ]ημαντικά συστατικά του συστήματος παραμένουν παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι η εφαρμογή ψηφοφορίας από την πλευρά του πελάτη, η οποία πρέπει να φορτώνεται και να εκτελείται στον υπολογιστή του ψηφοφόρου,» είπε ο Heiki Ojasild, Αντιπρόσωπος των Μελών στην Γενική Συνέλευση του FSFE στο δελτίο τύπου που συνόδευε την ανοικτή μας επιστολή προς την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Εσθονίας (NEC) αναφορικά με το διαδικτυακό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας.

Παρομοίως και στη Νορβηγία: Ο Paul Boddie αναφέρει για την Νορβηγική ψηφοφορία και την αυταπάτη του λογισμικού «Ανοικτού Κώδικα», όπου το δημοσιευμένο λογισμικό καλύπτει μόνο «δοκιμές, επιθεώρηση ή αξιολόγηση του κώδικα», περιορίζει τους εμπορικούς σκοπούς, και για πολλά πράγματα χρειάζεσαι μια «έγγραφη έγκριση» από τους προμηθευτές.

Οι διαρροές της NSA δίνουν κίνητρο σε ακτιβιστές του Ελεύθερου Λογισμικού

Για σχεδόν είκοσι χρόνια τα Ιδρύματα Ελεύθερου Λογισμικού εργάζονται για μια κοινωνία όπου η ισχύς επί της τεχνολογίας θα είναι (TODO: ισότιμα) κατανεμημένη. Εργαζόμαστε για έναν κόσμο στον οποίο κανείς δεν θα μπορεί να εμποδίσει τους άλλους να μάθουν πώς λειτουργούν οι υπολογιστές. Έναν κόσμο στον οποίο οι προγραμματιστές θα μπορούν να δουλεύουν ο ένας με τον άλλον, αντί να είναι ο ένας εναντίον του άλλου. Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο είδος λογισμικού χωρίς να μπορεί να το προσαρμόσει στις ανάγκες του, αντί να προσαρμόζεται ο ίδιος στο λογισμικό. Ο καθένας πρέπει να μπορεί να ασκεί έλεγχο στο λογισμικό, να καταλαβαίνει τι ακριβώς κάνει ένα πρόγραμμα και τι συμβαίνει στα δεδομένα του.

Το κίνημα Ελεύθερου Λογισμικού έγραψε πολύ λογισμικό που σέβεται την ιδιωτικότητά σας, περιλαμβανομένου του λογισμικού κρυπτογράφησης και ανώνυμης χρήσης. Το FSFE πιέζει για Ανοιχτά Πρότυπα έτσι ώστε να εμποδίσει τα μονοπώλια, δίνοντας τη δυνατότητα σε διαφορετικά προγράμματα να λειτουργούν μεταξύ τους. Προωθούμε τα αποκεντρωμένα συστήματα, για να μην υπάρχει ένα μεμονωμένο σημείο στην υποδομή μας που να έχει πάρα πολλή δύναμη και τα οποία σας δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύετε τα δεδομένα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης.

Φαίνεται ότι οι διαρροές της NSA τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα της κοινότηταςτου Ελεύθερου Λογισμικού να συνεχίσει να μάχεται για τις ελευθερίες μας σε μια ψηφιακή κοινωνία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακούν τους προγραμματιστές και τους ακτιβιστές Ελεύθερου Λογισμικού, περισσότεροι ζητούν λύσεις Ελεύθερου Λογισμικού, περισσότεροι χρησιμοποιούν Ελεύθερο Λογισμικό για την προστασία του ιδιωτικού τους απορρήτου, και περισσότεροι εκτιμούν τη δουλειά των προγραμματιστών Ελεύθερου Λογσιμικού. Π.χ. Η Eva Galperin από το EFF είπε στην παρέμβασή της στο KDE conference akademy: «Βοήθησέ μας Ελεύθερο Λογισμικό, είσαι η τελευταία και η μόνη μας ελπίδα». Ζήτησε από τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού να φτιάξουν νέα προϊόντα, και να «μας σώσουν»! Και, όπως θα δείτε πιο κάτω, το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού θα συνεχίσει να κάνει ακριβώς αυτό.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Βοηθήστε στα πάρτυ Κρυπτογράφησης!

Τα πάρτυ Κρυπτογράφησης (Crypto parties) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Προσελκύουν ακόμη και χρηματοδότηση από μη-ελεύθερες εταιρίες. Μία εταιρία προσέφερε χρήματα στους οργανωτές πάρτυ Κρυπτογράφησης αν αυτοί δεχόντουσαν να αναφέρουν μη-ελεύθερο λογισμικό (Γερμανικά). Πάλι καλά που πολλοί εθελοντές του FSFE ήδη υποστηρίζουν τους διοργανωτές να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην εγκατάσταση λογισμικού κρυπτογράφησης, και να εκπαιδεύσουν τους συμμετέχοντες στο Ελεύθερο Λογισμικό.

Στην κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού, πολλοί από εμάς κατανοούν πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση από-άκρη-σε-άκρη. Προς το παρόν, πολλοί από τους νεοεισερχόμενους στο Ελεύθερο Λογισμικό θέλουν να την χρησιμοποιήσουν από μόνοι τους. Αν έχετε λίγο χρόνο, ή για να βοηθήσετε μερικούς φίλους, συναδέλφους, ή για να αναζητήσετε τοπικά πάρτυ Κρυπτογράφησης και να δείξετε σε άλλους πως να χρησιμοποιούν το GnuPG για την κρυπτογράφηση των e-mail, το OTR για τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες (chats), το TOR για να κάνουν ανώνυμη την online συμπεριφορά τους, ή για προγράμματα σαν το Jitsi για να κάνουν τις επικοινωνίες τους με κρυπτογραφημένο ήχο και video.

Ευχαριστούμε όλα τα Μέλη και τους δωρητές που καθιστούν εφικτή την εργασία μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation Europe)
Νέα του FSFE
Επερχόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Fellowship Blog Aggregation
Συζητήσεις Ελεύθερου Λογισμικού