Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Σεπτέμβριος 2013

F-Droid: Αποθετήριο για το Android με ευαισθησία στην ιδιωτικότητα

Το F-Droid είναι ένα project που προσφέρει εφαρμογές Ελεύθερου Λογισμικού για το Android με ένα σύστημα αποθετηρίου, το οποίο μοιάζει πολύ με τα συστήματα πακεταρίσματος των διανομών του GNU/Linux. Αυτό διαφέρει από άλλες αγορές εφαρμογών για κινητά, σαν το Google Play, ή το AppStore της Apple, αφού τόσο το λογισμικό από την πλευρά του πελάτη, όσο και του διακομιστή, σέβονται τις ελευθερίες σας και δεν σας αναγκάζουν να εγγραφείτε σε έναν λογαριασμό για να τα χρησιμοποιήσετε. Οι ρυθμίσεις του F-Droid σέβονται την ιδιωτικότητά σας: αν και μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε, από προεπιλογή δεν δείχνουν προγράμματα τα οποία 1) προβάλλουν διαφημίσεις, 2) παρακολουθούν και υποβάλλουν αναφορές για την δραστηριότητά σας, προωθούν 3) μη-ελεύθερα πρόσθετα ή 4) μη-ελεύθερες υπηρεσίες δικτύου, ή 5) εξαρτώνται από άλλες μη-ελεύθερες εφαρμογές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο FSFE, από την αρχή της εκστρατείας "Ελευθερώστε το Android σας" κατευθύνουμε τον κόσμο στο F-Droid.

Τους τελευταίους δύο μήνες ο Daniel Martí, ένας από τους προγραμματιστές του F-Droid, ήταν βοηθός στα γραφεία του FSFE στο Βερολίνο. Εκτός από τη συμμμετοχή του στις καθημερινές δραστηριότητες του FSFE, στη βελτίωση της διαδικασίας δημοσίευσης του Ενημερωτικού μας Δελτίου και μερικών άλλων ωραίων εργαλείων για τις εργασίες του FSFE, διοργάνωσε και δύο εργαστήρια για το F-Droid, στο Βερολίνο. Σε αυτά δίδαξε σε άλλους πώς να ενσωματώνουν νέα προγράμματα στο αποθετήριο του F-Droid, και τεκμηρίωσε όσα έμαθε στα πρώτα δύο εργαστήρια. Όπως μπορείτε να δείτε στην ενότητα για τις Εκδηλώσεις του FSFE, ο Daniel, ήδη, ανακοίνωσε γενικά εργαστήρια "Ελευθερώστε το Android σας" στην Ισπανία, και θα συνεχίσει να διοργανώνει εργαστήρια για το F-Droid.

Για την προώθηση του F-Droid, ο Torsten Grote και άλλοι από τη λίστα μας για το Android ολοκλήρωσαν ένα νέο φυλλάδιο για το F-Droid. Συνεπώς, αν θέλετε να προωθήσετε ένα αποθετήριο Ελεύθερου Λογισμικού για το Android, μπορείτε να εκτυπώσετε μόνοι σας τα νέα φυλλάδια, να τα παραγγείλλετε από το FSFE, ή να κάεντε μια δωρεά, έτσι ώστε το FSFE να μπορεί να συνεχίσει να διανέμει τα φυλλάδιά μας σε ευρεία κλίμακα.

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) λογισμικού

Ως μία από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται πάνω από μια δεκαετία για να απαλλαγούμε από τα διπλώματα ευρεσιτενίας λογισμικού, και την πρόσφατη επιτυχία στη Γερμανία, το FSFE καλωσορίζει την απόφαση της Νέας Ζηλανδίας να απαγορεύσει τις πατέντες λογισμικού. Περιέχει, επίσης, την εν δυνάμει ενοχλητική φράση "ως έχει", την οποία μερικά δικαστήρια στην Ε.Ε. ερμήνευσαν ότι επιτρέπει τις πατέντες στο λογισμικό. Αλλά στη Νέα Ζηλανδία ξεκαθάρισαν πώς θα πρέπει να ερμηνεύεται αυτό: μπορείτε μόνο να το πατεντάρετε υπό την προϋπόθεση ότι το καινοτόμο βήμα εφεύρεσης δεν βρίσκεται απλά μέσα στο λογισμικό. Επιπλέον, ο νόμος μοιάζει να παρακάμπτει την απαίτηση που ειναι γνωστή ως TRIPS και η οποία αναφέρει πως όλες οι εφευρέσεις, σε ολα τα πεδία τεχνολογίας, πρέπει να μπορούν να καλύπτονται από πατέντες, καθορίζοντας ότι τα προγράμματα υπολογιστών δεν είναι εφευρέσεις και, συνεπώς, δεν μπορούν να καλυφθούν με πατέντες.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Πείτε μας ποια εταιρεία επωφελείται από το Ελεύθερο Λογισμικό!

Ως μη-κερδοσκοπική οργάνωση που εξαρτάται από τις δωρεές, το FSFE πρέπει να ζητά συνεχώς από τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές. Αν και ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού του FSFE προέρχεται από τους υποστηρικτες -- τα Μέλη -- το FSFE δέχεται δωρεές και από διάφορες εταιρείες. Οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιούν ή γράφουν ευρέως Ελεύθερο Λογισμικό, χρησιμοποιούν Ελεύθερο Λογισμικό ως βάση για τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ή θέλουν να καταστήσουν εφικτή μια κοινωνική αλλαγή.

Γνωρίζετε κάποια εταιρεία που να ωφελείται ιδιαίτερα από το Ελεύθερο Λογισμικό και η οποία δεν έχει, ακόμη, κάνει μια δωρεά προς εμάς; Αν ναι, τότε σας παρακαλούμε να μας στείλετε ένα e-mail με το όνομα της εταιρείας και, ει δυνατόν, ένα όνομα επαφής, το e-mail, τον αριθμό τηλεφώνου και ένα μικρό σχόλιο για το πώς ωφελούνται από το Ελεύθερο Λογισμικό ή από το έργο του FSFE. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότησή μας.

Ευχαριστούμε όλα τα Μέλη μας και τους δωρητές που καθιστούν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE)
Νέα του FSFE
Επερχόμενες Εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Συζητήσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό