Contribute and be proud of defending Software Freedom from monopolist control! We are intervening in the Apple vs. EC case: Find out more.

Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο FSFE - Ιούλιος 2014

Γράφτηκε από  στις  

Privacy cafe: η κρυπτογράφηση των e-mail ως κύριο πιάτο!

Φαντασθείτε να πάτε με μερικούς φίλους σε μια καφετέρια, αλλά αντί για καφέδες και αναψυκτικά, το μενού να έχει προσφορά πληροφοριών με μέτρα για διασφάλιση της ψηφιακής ιδιωτικότητας. Σαν το "https everywhere", ως ορεκτικό, το "GnuPG κρυπτογράφηση e-mail" ως κυρίως πιάτο, και το "tosdr.org" (με πληροφορίες για τους όρους παροχής των υπηρεσιών) ως επιδόρπιο. Αυτού του είδους οι καφετέριες υπάρχουν ήδη στην Ολλανδία. Στη Γερμανόφωνη συνάντηση του FSFE στην πόλη της Έσσης, ο Felix Stegerman, ο Συντονιστής εκπρόσωπός μας από την Ολλανδία, παρουσίασε τα σχέδιά του να στήσει ακόμη περισσότερα από αυτά τα privacy cafes και γιατί θεωρεί πως είναι η σωστή στιγμή και μια καλή ευκαιρία για το Ελεύθερο Λογισμικό, να κάνει κάτι τέτοιο και σε άλλα μέρη.

Αυτό ισχύει διότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν σε ένα privacy cafe είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι για θέματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ελευθερία. Αυτό όμως δίνει στους ντόπιους εθελοντές μια καλή ευκαιρία να μιλήσουν για το Ελεύθερο Λογισμικό, και για τη σημασία της χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού σε θέματα ιδιωτικότητας. Για παράδειγμα, ρωτώντας τους συμμετέχοντες "ποιος ελέγχει το λογισμικό;" Διαβάστε την Ανάρτηση στο ιστολόγιο του Felix για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα cafe και για τα μελλοντικά σχέδια.

Η αυτοάμυνα για τα E-mail γινεται πολύγλωσση

Η ύπαρξη καλού πληροφοριακού υλικού για την κρυπτογράφηση και για το Ελεύθερο Λογισμικό είναι κρίσιμης σημασίας για τα privacy cafes όπως ήδη αναφέρθηκε. Ευτυχώς, η ομοθυγατρική μας οργάνωση, το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF), δημοσίευσε τον οδηγό αυτοάμυνας στα e-mail και οι εθελοντές μετέφρασαν αυτόν τον οδηγό, καθώς και το infographic, σε 6 ακόμη γλώσσες (περιλαμβανομένων των Αγγλικών, Γερμανικών, Πορτογαλικών Βραζιλίας, Γαλλικών, Ρωσικών, Τουρκικών και Ιαπωνικών). Αυτός ο οδηγός εξηγεί την εγκατάσταση των απαραίτητων προγραμμάτων για κρυπτογράφηση των e-mail σε περιβάλλον GNU/Linux, MacOS, και Microsoft Windows, καθώς και για τη δημιουργία κλειδιού, για το δίκτυο εμπιστοσύνης (web of trust) και την χρήση αυτών των προγραμμάτων. Εσείς θα χρειαστείτε μόνον έναν υπολογιστή με σύνδεση στο Διαδίκτυο, έναν λογαριασμό email, και περίπου μισή ώρα. Για πληροφορίες σχετικά με το πώς να βοηθήσετε στη διάδοση των πληροφοριών για την αυτοάμυνα στα e-mail, δείτε την ενότητα "Δραστηριποιηθείτε" αυτής της έκδοσης.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντί για το WhatsApp και το Threema;

"Πώς να κρυπτογραφώ τα ηλεκτρονικά μου μηνύματα e-mail" ήταν μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις που λάβαμε τους τελευταίους λίγους μήνες. Χάρη στον οδηγό αυτοάμυνας στα e-mail, τώρα πλέον, έχουμε μια καλή απάντηση. Μια άλλη ερώτηση σχετικά με την κρυπτογράφηση και την ιδιωτικότητα που μας ρώτησαν ήταν: "υπάρχει μια ασφαλής και ελεύθερη εναλλακτική για το WhatsApp;"

Το WhatsApp είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που σας επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα (κειμένου) δωρεάν. Μετά την πρόσφατη εξαγορά του WhatsApp από το Facebook και εν όψει των αποκαλύψεων για την NSA, πολλοί από τους χρήστες του WhatsApp αναζητούν ασφαλείς και αξιόπιστες εναλλακτικές.

Επειδή αυτό είναι κάτι που επηρεάζει τόσο πολύ κόσμο, εμείς, στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού θα θέλαμε να μπορούμε να προωθήσουμε μια εναλλακτική που να σέβεται την ελευθερία σας και την ιδιωτικότητά σας. Απποφασίσαεμε, λοιπόν, να κάνουμε λίγη έρευνα και να οργανώσουμε ένα workshop για τις εναλλακτικές του WhatsApp κατά την τελευταία μας συνάντηση FSFE στην Έσση. Ο Hannes Hauswedell και ο Torsten Grote ανακεφαλαίωσαν τα αποτελέσματα.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Διαδώστε τον οδηγό αυτοάμυνας με τα e-mail!

Ο Οδηγός αυτοάμυνας με τα e-mail του FSF και το αντίστοιχο infographic αποτελούν καλό υλικό για να εξηγήσετε την κρυπτογράφηση των e-mail στο ευρύτερο κοινό. Εδώ και αρκετό καιρό τώρα, το FSFE στέλνει υλικό με πληροφορίες για το Ελεύθερο Λογισμικό σε ακτιβιστές. Πέραν των γενικών πληροφοριών για το Ελεύθερο Λογισμικό, τα Ανοικτά Πρότυπα, τη Διαχείρηση Ψηφιακών Περιορισμών, ή το F-Droid, θα θέλαμε να διανείμουμε και το infographic στο μέλλον.

Πριν αρχίσουμε να εκτυπώνουμε μια μεγάλη ποσότητα και να τη στέλνουμε στις τοπικές μας ομάδες και σε άλλους ακτιβιστές ανά την Ευρώπη, θα θέλαμε να δοκιμάσετε το infographics με τους φίλους σας, την οικογένειά σας και τους συναδέλφους σας. Προσπαθήστε να δείτε αν δυσκολεύονται να καταλάβουν κάποια τμήματα και χρησιμοποιήστε τις δημόσιες λίστες μας για συζήτηση, ούτως ώστε --μαζί με την ομοθυγατρική μας οργάνωση--να μπορέσουμε να τα τροποπιήσουμε, αν αποδειχθεί απαραίτητο.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα Μέλη και τους Εταιρικούς Χορηγούς που καθιστούν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE