Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief – Juli 2014

Geschreven door  op  

Privacycafé: e-mailencryptie als hoofdgerecht!

Stelt u zich voor dat u enkele vrienden meeneemt naar een café waar op het menu, in plaats van hete en koude dranken, informatie staat over het nemen van maatregelen om uzelf te verzekeren van digitale privacy. Dus zoals "https everywhere" als voorafje, "GnuPG e-mail encryptie" als hoofdgerecht en "tosdr.org" (informatie over de gebruiksvoorwaarden) als toetje. Zulke café's bestaan al in Nederland. Op de Duitstalige FSFE-bijeenkomst in Essen presenteerde Felix Stegerman, onze Vice-coördinator Nederland, zijn plannen om meer privacycafé's op te zetten. Hij zette uiteen waarom hij denkt dat dit het juiste moment is en een goede mogelijkheid is voor Vrije Software om dit ook op andere plaatsen te doen.

Dit is omdat de mensen die naar een privacycafé gaan zich al bewust zijn van uitdagingen rond privacy en vrijheid. Maar het geeft lokale vrijwilligers een goede kans om te spreken over Vrije Software en het belang van het gebruiken van Vrije Software voor privacy-uitdagingen. Vraag bijvoorbeeld aan de deelnemers "wie heeft de controle over de software?" Lees Felix' blog-artikel voor meer details over de café's en toekomstige plannen.

E-mail Zelfverdediging komt in meerdere talen beschikbaar

Goed informatiemateriaal over encryptie en Vrije Software is cruciaal voor de zojuist genoemde privacycafé's. Gelukkig heeft onze zusterorganisatie, de FSF, de E-mail Zelfverdedigingsgids gepubliceerd. Vrijwilligers hebben de gids en de infographic vertaald in zes andere talen: Engels, Duits, Braziliaans Portugees, Frans, Russisch, Turks en Japans. Deze gids legt zowel de installatie van de benodigde programma's uit voor e-mailencryptie bij GNU/Linux, MacOS en Microsoft Windows, alswel het genereren van sleutels, het web van vertrouwen ("web of trust") en het gebruik van deze programma's. Alles wat u nodig heeft is een computer met een internetverbinding, een e-mailaccount en ongeveer een half uur. Voor informatie over hoe u kunt helpen bij het verspreiden van informatie over E-mail Zelfverdediging leest u de "wordt actief"-sectie van deze editie.

Wat te gebruiken in plaats van WhatsApp en Threema?

"Hoe kan ik mijn e-mail van encryptie voorzien?" is een van de meest gestelde vragen die we in de afgelopen maanden hebben ontvangen. Dankzij de E-mail Zelfverdedigingsgids hebben we nu een goed antwoord. Een andere vraag over encryptie en privacy die we vaker hebben ontvangen is: "Is er een zeker en vrij WhatsApp alternatief?"

WhatsApp is een programma voor smartphones om gratis (tekst)berichten uit te wisselen. Na de recente overname door Facebook en in het licht van de NSA-onthullingen zoeken veel WhatsApp-gebruikers naar zekere en betrouwbare alternatieven.

Omdat dit zoveel mensen raakt zouden wij van de Free Software Foundation Europe graag in staat willen zijn om een alternatief te promoten dat uw vrijheid en privacy respecteert. Daarom hebben we besloten om enig onderzoek te doen en een workshop te houden over WhatsApp-alternatieven tijdens de laatste ontmoeting van ons FSFE-team in Essen. Hannes Hauswedell en Torsten Grote hebben de resultaten samengevat.

Iets heel anders

Wordt actief: Verspreidt de E-mail Zelfverdedigingsgids!

De FSFE E-mail Zelfverdedigingsgids en de bijbehorende infographic zijn goed materiaal om e-mailencryptie uit te leggen aan een breder publiek. Sinds enige tijd bezorgt de FSFE informatiematerialen aan activisten. Naast algemene informatie over Vrije Software, Open Standaarden, Digital Restrictions Management (DRM) en F-Droid willen we de infographic in de toekomst verspreiden.

Voordat we een groter aantal drukken en versturen aan onze lokale groepen en andere activisten in Europa zouden we graag willen dat u de infographic test met vrienden, familie en collega's. Probeer erachter te komen of zij problemen hebben om bepaalde delen te begrijpen. Gebruik onze publieke discussielijsten, zodat we, samen met onze zusterorganisatie, ze kunnen aanpassen als dat nodig is.

Dank aan alle vrijwilligers, Fellows en bedrijfsdonoren die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE