FSFE Nieuwsbrief – Juli 2014
Privacycafé: e-mailencryptie als hoofdgerecht!
Stelt u zich voor dat u enkele vrienden meeneemt naar een café waar op het menu, in plaats van hete en koude dranken, informatie staat over het nemen van maatregelen om uzelf te verzekeren van digitale privacy. Dus zoals "https everywhere" als voorafje, "GnuPG e-mail encryptie" als hoofdgerecht en "tosdr.org" (informatie over de gebruiksvoorwaarden) als toetje. Zulke café's bestaan al in Nederland. Op de Duitstalige FSFE-bijeenkomst in Essen presenteerde Felix Stegerman, onze Vice-coördinator Nederland, zijn plannen om meer privacycafé's op te zetten. Hij zette uiteen waarom hij denkt dat dit het juiste moment is en een goede mogelijkheid is voor Vrije Software om dit ook op andere plaatsen te doen.
Dit is omdat de mensen die naar een privacycafé gaan zich al bewust zijn van uitdagingen rond privacy en vrijheid. Maar het geeft lokale vrijwilligers een goede kans om te spreken over Vrije Software en het belang van het gebruiken van Vrije Software voor privacy-uitdagingen. Vraag bijvoorbeeld aan de deelnemers "wie heeft de controle over de software?" Lees Felix' blog-artikel voor meer details over de café's en toekomstige plannen.
E-mail Zelfverdediging komt in meerdere talen beschikbaar
Goed informatiemateriaal over encryptie en Vrije Software is cruciaal voor de zojuist genoemde privacycafé's. Gelukkig heeft onze zusterorganisatie, de FSF, de E-mail Zelfverdedigingsgids gepubliceerd. Vrijwilligers hebben de gids en de infographic vertaald in zes andere talen: Engels, Duits, Braziliaans Portugees, Frans, Russisch, Turks en Japans. Deze gids legt zowel de installatie van de benodigde programma's uit voor e-mailencryptie bij GNU/Linux, MacOS en Microsoft Windows, alswel het genereren van sleutels, het web van vertrouwen ("web of trust") en het gebruik van deze programma's. Alles wat u nodig heeft is een computer met een internetverbinding, een e-mailaccount en ongeveer een half uur. Voor informatie over hoe u kunt helpen bij het verspreiden van informatie over E-mail Zelfverdediging leest u de "wordt actief"-sectie van deze editie.
Wat te gebruiken in plaats van WhatsApp en Threema?
"Hoe kan ik mijn e-mail van encryptie voorzien?" is een van de meest gestelde vragen die we in de afgelopen maanden hebben ontvangen. Dankzij de E-mail Zelfverdedigingsgids hebben we nu een goed antwoord. Een andere vraag over encryptie en privacy die we vaker hebben ontvangen is: "Is er een zeker en vrij WhatsApp alternatief?"
WhatsApp is een programma voor smartphones om gratis (tekst)berichten uit te wisselen. Na de recente overname door Facebook en in het licht van de NSA-onthullingen zoeken veel WhatsApp-gebruikers naar zekere en betrouwbare alternatieven.
Omdat dit zoveel mensen raakt zouden wij van de Free Software Foundation Europe graag in staat willen zijn om een alternatief te promoten dat uw vrijheid en privacy respecteert. Daarom hebben we besloten om enig onderzoek te doen en een workshop te houden over WhatsApp-alternatieven tijdens de laatste ontmoeting van ons FSFE-team in Essen. Hannes Hauswedell en Torsten Grote hebben de resultaten samengevat.
Iets heel anders
- Activiteiten van lokale groepen: FSFE had professionele stands op het veganistisch zomerfestival in Wenen en op het Leopoldcorso in München. Op de Vrije Software-bijeenkomst in Athene discussieerde de FSFE over hoe u uw eigen thuisserver kan bouwen. Nikos Roussos documenteerde hoe u een thuisserver kan inrichten met Fedora en Beagle Bone Black. Onze lokale groep in Frankfurt richtte de focus op crypto-onderwerpen en Hugo Roy, coördinator van de lokale groep in Parijs, hield een praatje op het lokale Ubuntu-feestje.
- "Vrije Software heeft een sterke gemeenschap nodig. Als we falen bij het aantrekken van iedereen die wil werken voor Vrije Software dan schieten we onszelf in de voet" schreef Karsten Gerloff in zijn blog-artikel "Vier sociale regels voor een 'Geen Klootzak Zone'". Onze lokale groepscoördinatoren hebben een vergelijkbare discussie en zijn begonnen aan een gedragscode voor FSFE-discussies. We hebben interesse in uw mening op het kladblok.
- De Vrije Softwaregemeenschap heeft nu 33 supporters in het Europese Parlement. Zij hebben allemaal het Vrije Software-pact voor de Europese verkiezingen ondertekend en we zijn er zeker van dat er een tijd zal komen waarin we hen aan hun beloften zullen herinneren en hen zullen vragen om zich sterk te maken voor onze zaak.
- Onze president Karsten Gerloff heeft een keynote gegeven op de Europese Christelijke Internetconferentie. Na afloop heeft een pastor hem gevraagd om commentaar te geven op de werkversie van een strategie om de kerken in zijn regio in de richting van Vrije Software te bewegen, en dat heeft Karsten gedaan.
- Van 7 tot 8 juni 2014 heeft de Fundația Ceata, een partnerorganisatie van de FSFE, een tweede Coliberator-conferentie gehouden in Boekarest. Tijdens de eerste editie gaf FSFE-president Karsten Gerloff een keynote, en op deze editie was het Richard Stallman, president van de FSF. De eerste serie praatjes is al gepubliceerd op de website van de conferentie.
- Guido Arnold levert het nieuws over Vrije Software in educatie - Mei 2014.
- Publieke sector: Joinup rapporteert dat de complexiteit van niet-vrije software-licenties het gebruik van Vrije Software in de Autoriteit Groot-Londen doet toenemen, dat de gezondheidszorg in Extremadura is overgestapt op Vrije Software en dat de Duitse stad Leipzig al 2792 van de 4300 werkcomputers heeft overgezet op de Vrije Software-kantoorprogramma's van Apache, OpenOffice en LibreOffice. Zij verwachten "dat in de eerste vijf jaar de te verwachten besparingen zullen opgaan aan de exit-kosten die samenhangen met de niet-vrije software die door de stad zijn gebruikt."
- Van de Planet Aggregatie:
- Meer vrouwelijke sprekers op de conferentie en geldautomaten met GNU/Linux. Torsten hield een praatje over Bevrijdt Uw Android op FISL in Brazilië.
- Onder het motto "Uw data bij de geheime diensten" organiseerde de Duitse Humanistische Unie een "Blog Parade" waarin organisaties is gevraagd deel te nemen met een blog-artikel. Erik Albers schreef het artikel "Beveiliging tegen surveillance door encryptie met Vrije Software" (in het Duits).
- De Randa Ontmoetingen, een verzameling verbetertrajecten ten behoeve van KDE-software, heeft uw hulp nodig voor de editie van dit jaar. Mario Fux vraagt iedereen om het verder te vertellen, te helpen, te doneren en/of te steunen.
- Hugo Roy heeft een lijstje gemaakt met enkele "geweldige hulpmiddelen" die hij gebruikt maar weinig bekend zijn.
- Bdale Garbee schreef over TeleGPS, een trackingbord met GPS-locatie dat gemakkelijk is te gebruiken.
- Fotografie: Hannes is begonnen met het publiceren van een foto van de maand, bewerkt met de Vrije Software Darktable, en Paul Boddie legt uit hoe hij digiKam's voorbeschouwingen van afbeeldingen aanpast.
- Björn Schießle beschrijft hoe hij de todo-lijstsoftware "ToDo.txt" integreert in Claws Mail.
- Voormalig FSFE-werknemer Sam Tuke legt uit hoe u verschillende e-mailaccounts automatisch kunt back-uppen met GNU/Linux.
Wordt actief: Verspreidt de E-mail Zelfverdedigingsgids!
De FSFE E-mail Zelfverdedigingsgids en de bijbehorende infographic zijn goed materiaal om e-mailencryptie uit te leggen aan een breder publiek. Sinds enige tijd bezorgt de FSFE informatiematerialen aan activisten. Naast algemene informatie over Vrije Software, Open Standaarden, Digital Restrictions Management (DRM) en F-Droid willen we de infographic in de toekomst verspreiden.
Voordat we een groter aantal drukken en versturen aan onze lokale groepen en andere activisten in Europa zouden we graag willen dat u de infographic test met vrienden, familie en collega's. Probeer erachter te komen of zij problemen hebben om bepaalde delen te begrijpen. Gebruik onze publieke discussielijsten, zodat we, samen met onze zusterorganisatie, ze kunnen aanpassen als dat nodig is.
Dank aan alle vrijwilligers, Fellows en
bedrijfsdonoren die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE