Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - juni 2019

Geschreven door admin op  

De nieuwsbrief van deze maand licht de Google/Huawei-zaak en het bredere beeld dat dit aan ons openbaart uit. In de word Actief-sectie roepen we u op proactief het gebruik van Vrije Software te promoten. U kunt erachter komen wat er gebeurde op onze Web-a-thon in Frankfurt am Main en enkele media bekijken over onze acties voor het promoten en verbeteren van het bewustzijn van Vrije Software onder een breder publiek. En u kunt lezen wat we gepland hebben voor de nabije toekomst, waar u deel van kunt uitmaken.

De lessen uit Google versus Huawei

Vorige maand zette Google Huawei op de zwarte lijst en blokkeerde haar toegang tot al haar propriëtaire componenten van het Android mobiele besturingssysteem. De in Californië gebaseerde technologiegigant moest tegemoetkomen aan de beslissing van de Amerikaanse regering die in de praktijk alle Amerikaanse bedrijven verbied om te handelen met Huawei. Hoewel de Chinese telecomgigant niet langer toegang heeft tot Google's propriëtaire componenten zal het niettemin in staat zijn om Androids besturingssysteem te gebruiken omdat het beschikbaar is onder een open bron-licentie zodat iedereen er vrijelijk gebruik van kan maken. Dit licht het belang van Vrije Software voor gebruikers, overheden en bedrijven uit. De Free Software Foundation Europe presenteerde drie essentiële lessen uit deze zaak:

  1. Vrije Software stelt u in staat om controle over technologie te hebben: Hoe belangrijker technologie wordt in onze dagelijkse levens, des te relevanter Vrije Software wordt voor individuele gebruikers.
  2. De EU is te afhankelijk van buitenlandse bronnen van technologie: De EU en haar lidstaten zouden moeten investeren in ontwikkeling van Vrije Software en de aandacht moeten richten op het steunen van lokale Vrije Software-organisaties en bedrijven. Dit kan leiden tot een grotere technologische onafhankelijkheid voor de economie van de EU.
  3. Vrije Software biedt bedrijven technologische onafhankelijkheid: Een bedrijf dat propriëtaire software gebruikt is afhankelijk van de software-verkoper en de regering die het reguleert. De beste strategie voor een bedrijf om dit te vermijden is om zoveel mogelijk Vrije Software in hun productieketens te gebruiken.

Lees meer over deze lessen in ons persbericht.


Neem deel aan onze gemeenschap: https://fsfe.org/join/nl2019-06


Mis het niet: komende evenementen met de FSFE

Zoals iedere maand proberen we de boodschap te verspreiden en individuen en organisaties te helpen begrijpen wat Vrije Software is en hoe het bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking. Als u interesse heeft om ons in actie te zien en deel te nemen aan onze zaak hou dan de volgende data in de komende maanden en locaties in de gaten:

Wat hebben we gedaan? Binnen en buiten de FSFE

Sinds de vorige nieuwsbrief hebben we Vrije Software erg actief gepromoot door individuen en organisaties te helpen beter te begrijpen wat Vrije Software is en hen aan te moedigen om het in hun levens te ontwikkelen en te implementeren. We willen hieronder de evenementen waarvan we foto's en video's hebben met u delen:

Onze web-a-thon in Frankfurt.
Onze web-a-thon in Frankfurt.
Some of the people behind fixing the FSFE's website during the 2nd web-a-thon for the year
Sommige mensen achter het repareren van FSFE's website tijdens de tweede web-a-thon dit jaar
Lucas Lasota at the Libre Graphics Meetings in Saarbrücken
Lucas Lasota op de Libre Graphics Meetings in Saarbrücken
The FSFE booth at Veganmania in Vienna
De FSFE-stand op Veganmania in Wenen
Matthias Kirschner keynote at OW2 in Paris
Matthias Kirschne's cruciale lezing op OW2 in Parijs
Erik Albers en Pablo González Otero op OpenExpo in Madrid
Erik Albers en Pablo González Otero op OpenExpo in Madrid
Alexander Sander spreekt over PMPC op het Libertybits-evenement in Sofia (Bulgarije)
Alexander Sander spreekt over PMPC op het Libertybits-evenement in Sofia (Bulgarije)
Galia Mancheva presenteert de herzieningen van de auteursrechtrichtlijn op Libertybits in Sofia (Bulgarije)
Galia Mancheva presenteert de herzieningen van de auteursrechtrichtlijn op Libertybits in Sofia (Bulgarije)

Word actief

Weet u nog dat enkele jaren geleden de Duitse krant Die Tageszeitung (TAZ) de Document Freedom Day Award ontving voor het leveren van haar elektronische krant aan haar abonnees met een keuze in open formaten en zonder digitale beperkingen (DRM)? Dit jaar ging de TAZ een stap verder en lanceerde zelfs onder een Vrije Software-licentie haar eigen taz.app op f-droid. Dit is een fantastisch voorbeeld voor andere kranten. Neem contact op met uw favoriete krant en eis dat ze het voorbeeld van TAZ volgen door gebruikers keuzevrijheid en technische controle te bieden.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Het adres is, zoals altijd, newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Als u ook ons en ons werk wilt steunen, neem dan deel aan onze gemeenschap en steun ons met een donatie of maandelijkse contributie: https://my.fsfe.org/support

Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. en met dank aan onze vertalers die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteuren,

Het FSFE team


Neem deel aan onze gemeenschap: https://fsfe.org/join/nl2019-06