Podcast

SFP#10: Hoe Vrije Software en een duurzame digitale infrastructuur te steunen

op:

In onze tiende aflevering van de Software Freedom Podcast praten we met Elisa Lindinger van Superrr Lab. Samen bespreken we de problemen waar Vrije Softwareprojecten mee te kampen hebben en hoe we die kunnen aanpakken. In een breder kader ontdekken we wat nodig zou zijn voor een duurzamere digitale infrastructuur en praten we over het werk dat Elisa daarvoor doet.

Voor deze aflevering praten Matthias Kirschner en Bonnie Mehring met Elisa Lindinger over de enquête Roadwork ahead, die de behoeften evalueert van degenen die werken voor softwarevrijheid en een digitale infrastructuur voor het publiek. Welke concrete acties zijn nodig om duurzame Vrije Software-gemeenschappen en -projecten te creëren? Hoe zouden ontwikkelaars meer tijd kunnen besteden aan het coderen en minder aan het organiseren van evenementen en financiën, kortom hoe zou het beheer van de gemeenschap beter georganiseerd kunnen worden? En hoe zouden degenen die vrijwilligerswerk doen voor open infrastructuur en Vrije Software de steun kunnen krijgen die ze nodig hebben? Dat zijn slechts enkele van de vragen die in de podcast aan de orde komen. Al die problemen worden in een bredere zin van dit onderwerp gebracht, wanneer we het hebben over hoe onze digitale burgermaatschappij duurzamer kan worden. Wij bespreken de vier beweringen die Elisa en haar team hebben ontwikkeld en waarvoor zij pleiten:

  1. Digitale burgermaatschappij moet deel uitmaken van politieke discussies over digitaal beleid,
  2. Er zijn nieuwe methoden nodig voor steun en financiering,
  3. "Publiek Geld? Publieke Code!" moet een leidend beginsel zijn voor overheidsopdrachten en Open Data, Open Toegang en Open Bron moeten de basis zijn voor overheidsopdrachten,
  4. Een verbintenis voor langdurige ondersteuning van op grote schaal gebruikte software, bibliotheken en protocollen is nodig om het onderhoud ervan te garanderen.

Samen bespreken we hoe een duurzame digitale burgermaatschappij eruit kan zien en wat er nog nodig is om dit doel te bereiken. Deze aflevering biedt kennis en inzichten voor iedereen die Vrije Software wil steunen en een duurzame digitale samenleving wil creëren.

Lees meer:

Als u deze aflevering leuk vond en ons voortdurende werk voor softwarevrijheid wil steunen, help ons dan alstublieft met een donatie.