We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Podcast

SFP#3 over Vrije Software mobiele telefooncommunicatie met Harald Welte

op:

Eén keer per maand praten we met mensen die inspirerende ideeën hebben over softwarevrijheid. In deze derde aflevering is onze gast Vrije Softwareprogrammeur en -activist Harald Welte. Harald bespreekt met ons zijn huidige projecten op het gebied van mobiele telefooncommunicatie en de algemene status van Vrije Software op dit gebied.

Een van de belangrijkste onderwerpen dit jaar was en is de komende implementatie van de 5G-norm. Er waren lange discussies en verschillende landen hebben stappen ondernomen om specifieke leveranciers te verbieden. Deze landen proberen zelfs anderen te overtuigen om hetzelfde te doen. Om voldoende ruimte voor dit brede onderwerp te creëren en om er ook een expert te betrekken besteden we een volledige Software Freedom Podcast aflevering aan de bespreking hiervan met Harald Welte. Harald is een Vrije Software-ontwikkelaar die bekend staat om zijn betrokkenheid bij OpenMoko (de eerste Vrije Softwaretelefoon), zijn werk voor gplviolations.org om ervoor te zorgen dat bedrijven zich houden aan de verplichtingen van Vrije Softwarelicenties en tegenwoordig om zijn werk aan het overkoepelende project "Open source mobile communications", of kortweg Osmocom.

Samen met Harald geven we u een overzicht van het gebruik van Vrije Software in mobiele telefooncommunicatie. We praten u bij over de basisprincipes van deze technologie, over het verschil tussen 3G, 4G en 5G, het Huawei-verbod en Osmocom en over de toestand van Vrije Software op die gebieden.

Lees verder:

Als u deze aflevering leuk vond en u ons voortdurende werk voor softwarevrijheid wil steunen, help ons dan alstublieft met een donatie.