We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Op weg naar een

"World Intellectual Wealth Organisation"

Ondersteun de verklaring van Genève.

De verklaring van Genève is een grote stap in de creatie van een brede coalitie. Verschillende Personen, organisaties en landen 1 vragen dat de internationale gemeenschap de mechanismen voor het toekennen van monopolies over verschillende vormen van kennis opnieuw bekijkt. De verklaring bevat veel concrete constructieve voorstellen om de doelen, het beleid en de prioriteiten van WIPO te veranderen. Ze geeft ook een groot aantal verhelderende argumenten voor het omvormen van de akkoorden over auteursrechten en patenten zodat ze het algemeen belang van de hele mensheid beter kunnen dienen.

Wij zijn ervan overtuigd dat we voor nieuwe antwoorden zullen moeten vertrekken van nieuwe vragen en niet van voorzichtig herkauwde, oude vragen. Een World Intellectual Property Organisation zal begrijpelijkerwijze steeds terugvallen op het reeds op voorhand door haar geselecteerde middel van monopolisatie, wat ze zelf verwoordt als Intellectuele Eigendom. Deze term vinden wij ideologisch te zwaar beladen en veel te vaag als omschrijving voor de sterk verschillende domeinen van wetgeving die hij verenigt.

Alhoewel ze op zoek kan gaan naar betere, misschien zelfs sociaal makkelijker draagbare manieren om eigendom over verschillende vormen van kennis te monopoliseren, zou het voor WIPO toch niet eenvoudig zijn om alternatieve oplossingen te vinden. WIPO is niet wat we zoeken.

Wij willen een World Intellectual Wealth Organisation die op zoek gaat naar nieuwe, innovatieve systemen om de ontwikkeling van kennis te stimuleren en de verspreiding ervan te bevorderen. Het toekennen van beperkte monopolies en controle over bepaalde vormen van kennis zou een werktuig kunnen worden van deze nieuwe organisatie, maar niet het enige en misschien zelfs niet het meest belangrijke.

Wij onderschrijven en steunen De verklaring van Genève. Wij nodigen de schrijvers en de ondertekenaars van deze tekst, samen met de Verenigde Naties, uit om niet alleen na te denken over een eventueel nieuwe rol voor WIPO, maar om eerder eens te bekijken welke organisatie we nodig hebben om haar te vervangen.

Referenties

  1. Het voorstel van Argentinië en Brazilië voor het samenstellen van een ontwikkelingsagenda voor WIPO: http://www.wipo.int/edocs/mdocs/govbody/en/wo_ga_31/wo_ga_31_11.pdf

Ondertekenaars

Organisaties

Individuen

Als u uw naam of de naam van uw organisatie aan de lijst wil toevoegen meld dit dan via web@lists.fsfe.org.